×

Recensie

Roots

05 maart 2015

Livin' Blues – The Golden Years Of Dutch Pop

The Golden Age Of Dutch Pop Music

Geschreven door: Edwin Wendt

Uitgebracht door: Universal

The Golden Age Of Dutch Pop Music Livin' Blues Roots 4 Livin’ Blues – The Golden Years Of Dutch Pop Music Written in Music https://writteninmusic.com

Voor een reeks verzamel-CD’s onder de titel The Golden Years Of Dutch Pop Music heeft platenmaatschappij Universal de archieven weer eens ondersteboven gekeerd. Het resultaat bestaat uit tien dubbel-CD’s van beroemde Nederlandse pop- en rockacts waarvan de eerste vijf onlangs zijn verschenen. De volgende vijf verschijnen in april 2015.

De vijf acts die deze winter centraal staan, zijn Cuby & The Blizzards, Livin’ Blues, The Outsiders, Q65 en The Motions. Van alle acts heeft de dubbelaar als ondertitel A & B Sides And More,  waarbij het ‘more’ slaat op relevante albumtracks.

Dat is met name bij Livin’ Blues aan de orde, want het Haagse viertal (dat al direct van het begin regelmatig van samenstelling wisselt) wordt door platenmaatschappij Phonogram vooral gezien als albumband in plaats van een groep die regelmatig hitsingles aflevert. Dat debuutsingle Murphy McCoy het in 1968 niet verder  schopt dan de Tipparade is dan ook geen beletsel om te gaan werken aan een LP. Als debuutalbum Hell’s Session in ’69 verschijnt heeft Livin’ Blues er al redelijk succesvolle tournees door Duitsland en Engeland op zitten. In het Verenigd Koninkrijk wordt de groep met name op weg geholpen door Peter Green van Fleetwood Mac. Livin’ Blues heeft opgetreden in het voorprogramma van de -dan nog- bluesband Fleetwood Mac in Club 192, een zeer populaire nachtclub in Den Haag en Green is duidelijk door het gezelschap gecharmeerd. Als Livin’ Blues daarna door Engeland tourt, stuurt Green een telegram met een persoonlijke aanbeveling naar elke zaal waar de groep staat. Als Hell’s Session wordt opgenomen, is Jaap Eggermont de producer. Hij heeft zijn drumkruk bij The Golden Earrings dan al ingeleverd bij Sieb Warner (ex-The Motions). Die zal hem binnen een jaar afstaan aan Cesar Zuiderwijk, die ten tijde van Hell’s Session nog bij Livin’ Blues achter de trommels zit.

Werd Eggermont door de Earring op een bepaald moment aan de kant gezet omdat hij te weinig paste bij de rocktoekomst die de groep voor zichzelf had uitgestippeld -Warner en later Zuiderwijk pasten beter in dat plaatje-, als producer van Livin’ Blues werd hij op waarde geschat. “Jaap produceerde ons met veel inzet voelde zich zeer betrokken,” zei voorman Ted Oberg in 2002. “Waar het Livin’ Blues totaal aan ontbrak, was enige voeling met trends, popmuziek en dus ook met de hits van die tijd.” Eggermont zorgde dat die hits er kwamen, vanaf Wang Dang Doodle in 1971. In 1973 wordt de groep gekoppeld aan producer Mike Vernon. Met de voormalige producer van ondermeer Fleetwood Mac en John Mayall wordt, ondanks diens geschiedenis, gewerkt aan een repertoire met steeds  minder blues en steeds meer rock. Toch raakt de groep na 1975 in een impasse. Rond 1980 echter is de kern (Oberg, Nicko Christensen, John Lagrand) weer actief, wat ertoe leidt dat Livin’ Blues als doorgewinterde act een van de meest overtuigende optredens geeft tijdens de Haagse Beat Nach in juni 1980.

De Dutch Pop-serie van  platenmaatschappij Universal is goedbeschouwd een update van de serie Singles A’s & B’s die in 2002 verscheen onder de vlag van het inmiddels ter ziele gegane Popinstituut Nederland. Daarin verschenen toen ook al delen  over The Motions, Q65, Cuby, Livin’Blues en The Outsiders: alle vijf de nu verschenen delen zijn dus een reprise van uitgaves van dertien jaar geleden. Niks mis mee, want de dubbelaars (in een enkel geval driedubbelaars) van toen zijn bepaald niet meer in elke platenzaak of op elke internetsite te krijgen.

Written in Music heeft ze wel en kan dus goed vergelijken. De 2002-versie van Livin’ Blues was een 3cd en heette The Complete Collection.  Dat sloeg dan wel op de periode tot 1973: alle singles en de eerste drie albums waren volledig in de verzameling opgenomen. De nieuwe uitgave is vanzelfsprekend minder volledig over de periode 1967-1973 maar bevat wel alle singles tot en met 1976 op de eerste cd en relevante albumtracks op cd 2. In de wetenschap dat al die originele albums anno 2015 nog wel te bestellen zijn, in sommige gevallen zelfs als vinyl-herpersingen, is A & B Sides And More een goede start voor wie wil weten waarom Livin’ Blues bijna vijftig jaar na de start nog altijd wordt herontdekt.

Tracklisting The Golden Years Of Dutch Pop Music:

CD 1:

 1. Murphy Mc Coy
 2. My Sister Kate
 3. You Better Watch Youself (Sonny Boy)
 4. One Night Blues
 5. Wang Dang Doodle
 6. Crazy Woman
 7. Black Lisa (Poor Elijah)
 8. Red Mountain River
 9. Choice
 10. Selection
 11. L.B. Boogie
 12. Johnny W
 13. Please Don’t Leave Me
 14. Sweet Suzanne
 15. Poinsetta Petal
 16. Gamble On
 17. Boogie Woogie Woman
 18. Richochet
 19. Shylina
 20. That Night

CD 2:

 1. Mysterious Ways
 2. Who’s Doing That Voodoo
 3. Waitin’ On You
 4. Black Panter
 5. I Came Home At Night
 6. When The Sun Goes Down
 7. Go-Go-Train
 8. Whiskey And Gin
 9. Hitch-Hikin
 10. Keep On
 11. Bambozie Song
 12. Black Night
 13. Shady Girl, Shady Girl
 14. Eye To Eye
 15. Diving Duck Blues
 16. You’re A Stranger
 17. Ain’t No Use Crying


 1. Murphy Mc Coy
 2. My Sister Kate
 3. You Better Watch Yourself (Sonny Boy)
 4. One Night Blues
 5. Wang Dang Doodle
 6. Crazy Woman
 7. Black Lisa (Poor Elijah)
 8. Red Mountain River
 9. Choice
 10. Selection
 11. L.B. Boogie
 12. Johnny W
 13. Please Don't Leave Me
 14. Sweet Suzanne
 15. Poinsetta Petal
 16. Gamble On
 17. Boogie Woogie Woman
 18. Richochet
 19. Shylina
 20. That Night