×

Recensie

Alternative

04 februari 2013

Lilian Hak

Lust Guns & Dust

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Siren Music

Lust Guns & Dust Lilian Hak Alternative 3.5 Lilian Hak – Lust Guns & Dust Written in Music https://writteninmusic.com

Twee jaar na haar vorige conceptalbum Old Powder New Guns gaat de Utrechtse zangeres geconcentreerd en (levens)lustig verder met haar succesformule. Stonden voor Old Powder New Guns de films van de gouden eeuw van Hollywood centraal, op Lust Guns & Dust wordt de aandacht gericht op de spaghettiwestern.

Aan de timing van het uitbrengen van haar nieuwe album zal het niet liggen. De release van deze intrigerende ‘ soundtrack’ sluit naadloos aan op de door Quinten Tarantino geproduceerde geweldige/geweldadige nieuwe film Django Unchained , die nu in de bioscopen draait en gebaseerd is op de spaghettiwestern Django uit 1966.

De gitaar staat centraal in deze ‘filmmuziek’. Zo is er een prominente rol voor zowel de slide-gitaar, de dobro, de Gretsch en de akoestische gitaar. Daarnaast worden ook de vrij zeldzaam ingezette instrumenten theremin en mondhard geïntroduceerd.  Lilian verbleef zes maanden in Berlijn om zich daar ‘ op te sluiten’ met een dvd-speler en een grote stapel films om zich compleet in te leven in het genre spaghettiwestern. Ook luisterde ze daar veel naar albums van Tom Waits en Dick Dale. Zijn surfgitaar blijkt ook uitstekend bij haar nieuwe ‘ film’ te passen en wordt regelmatig functioneel ingezet.

Meteen met Seven Miles zet Lilian op uitstekende en overduidelijke wijze de spannende toon voor een degelijk conceptalbum. Je waant je meteen alleen in een duistere (zand)vlakte vol mogelijk gevaar zoals schietgrage cowboys, giftige slangen, aasgieren en uitdroging door de zon bij gebrek aan water om de gruwelijke dorst te lessen.

Hoewel er nog veel moois volgt, is het helaas wel meteen het allerbeste nummer op het album.  Heerlijk, meeslepend liefdesdrama is er op het lang uitgesponnen You Kept Me Waiting en één van haar muzikale helden, de Belgische singer-songwriter Ozark Henry, helpt Lilian om het onderhuidse vuurtje op te stoken in This Place Is Burning en Hold On The Fire. Echt in lichterlaaie zet het duo ons echter niet, het blijft een, overigens erg prettig, waakvlammetje, een subtiele sfeerzetting.

Man With Two Faces en vooral het gedreven klinkende Big Talk (For A Little Gun) passen uitstekend in de ‘ soundtrack’ en klinken een stuk spannender. Ook het vrolijk opzwepende Happy Land en het duistere, doch verleidelijke Dish The Dirt mogen er wezen en behoren tot de (toepasselijke) uitschieters.

Het fraai opgebouwde Tone Of Your Voice en het rustige Touch Of Gold completeren het album., waarop naast Ozark Henry ook Fay Lovsky, Maurits Westerik (Gem), Odilo Girod (voorheen Copark) en Paul van Kessel (Young Sinatras) te horen zijn.

Met Lust Guns & Dust verstevigt Lilian Hak haar reputatie als vertolker van spannende soundtracks. Ik ben erg benieuwd waar ze zich de komende jaren op zal gaan storten. Voorlopig zal Lust Guns & Dust nog wel een tijdje ‘ draaien’ in de diverse poppodia!

Tracklisting Lust Gunst & Dust:

 1. Seven Miles
 2. You Kept Me Waiting
 3. This Place Is Burning (ft. Ozark Henry)
 4. Man With Two Faces
 5. Happy Land
 6. Tone Of Your Voice
 7. Big Talk (For A Little Gun)
 8. Hold On The Fire (ft. Ozark Henry)
 9. Dish The Dirt
 10. Touch Of Gold
 11. Happy Land (Finale)