×

Recensie

Alternative

06 maart 2017

Lift To Experience – The Texas – Jerusalem

The Texas - Jerusalem Crossroads

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Mute

The Texas - Jerusalem Crossroads Lift To Experience Alternative 4.5 Lift To Experience – The Texas – Jerusalem Crossroads Written in Music https://writteninmusic.com

Lift To Experience is de legendarische band waarmee Josh T. Pearson (Last Of The Country Gentleman) destijds groot werd. Met het epische dubbelalbum The Texas Jerusalem Crossroads brengt de Texaanse groep haar beste werkstuk – een voor de eeuwigheid – opnieuw uit. Reden? De mix zat hen jarenlang helemaal niet lekker. Vandaar dat het trio terug de studio indook om het album het geluid te geven dat het rechtmatig verdient.

We keren even terug naar 2001, het jaar waarin The Texas – Jerusalem Crossroads via platenlabel Bella Union uitkwam. Daarop hoorde je hoe het trio de terugkeer van Christus aankondigde en Texas als het Nieuwe Beloofde Land uitriep. En dat met een stevig uit de kluiten gewassen sound, geproduceerd door Bella Union labelbaas Simon Raymonde, die zelfs een gitaarheld / geluidsfreak als Kevin Shields (My Bloody Valentine) de oortjes deed wassen. Initieel kwam er maar bitter weinig respons op de uitgave, waardoor de groep helaas zelfs uiteenviel. In tussentijd waste niet alleen Shields de oren, ook veel andere fans begonnen in te zien dat dit werkstuk meer en andere kwaliteiten had.

Toen Guy Garvey (Elbow) vorig jaar de eer kreeg om het Londense Meltdown te cureren deed hij beroep op Lift To Experience, dat weliswaar eerst een handvol try-outs speelde in thuisbasis Texas. De reactie op het concert – een van de eerste na een jarenlange hiatus – was zo overweldigend dat het idee opdook om het album opnieuw te laten mixen en uit te brengen. Zo gezegd, zo gedaan. Pearson, Andy ‘The Boy’ Young en Josh ‘Bear’ Browning doken de Echo Lab studio in waar het album oorspronkelijk opgenomen werd en lieten na lange tijd vervolgens klaar en duidelijk verstaan dat ze met de nieuwe, met inbreng van geluidsingenieur Matt Pence geremixte versie eindelijk tevreden waren. Of zoals Pearson het zei : ” It’s good to have our balls back after years spent being castrated.”

En zo werd het machtige Lift To Experience terug tot leven gebracht, zo getuigt dit The Texas – Jerusalem Crossroads dat van nieuw en ronduit prachtig artwork van de Texaanse Pen & Pixel studio voorzien werd. De heruitgebrachte versie doet dan ook voluit de hoogdagen van de band heropleven en is een krachtig signaal dat het nooit te laat is om goede albums naar waarde te schatten.

De nieuwe mix mag er wezen en zorgt ervoor dat de muziek zijn volle potentieel anno nu kan waarmaken. Want niet alleen zijn er die door religie gedomineerde prekerijen van Josh T. Pearson, ook het stugge gitaarwerk loeit probleemloos door de boxen. Er is de Texaanse humor zoals de hoes doet opmerken. “Good for one free entry into the promised land”, zo valt er onder meer te lezen. En verder: “Abandon All Hope Ye Who Enter Here”. Het maakt meteen helder dat het trio als vanouds diep in de donkere Texaanse nachten een stevig potje wil rocken.

Drum, bas en één enkele gitaar. Meer hebben deze Texaanse boys niet nodig om de muziekfan een stevige schop onder de kont te verkopen. Netjes verdeeld over twee blinkende schijfjes, respectievelijk ‘Texas’ en ‘Jerusalem’, vinden we een album dat klankgewijs doet denken aan het rauwe, naar feedbackende gitaarecho’s van Neil Youngs’ Sleeps With Angels of zijn Mirrorball project gemengd met invloeden als Desert Sessions of de doperockers van Sleep. Of anders gevat: good ol’ texan rawk’n’roll met de gitaarversterkers op maximaal volume. Het religieus bezwerende halen ze bij de projecten van David Eugene Edwards (16 Horsepower, Woven Hand) en dat vullen ze aan met woeste, dwingende gitaaruithalen. Een uitweg voor de beknellende dorpsmentaliteit van de niet zelden godvrezende Texanen.

Met de heruitgave van dubbelaar The Texas – Jerusalem Crossroads doet Josh T Pearson muziekfans het heilige licht zien en heelt hij samen met zijn muzikanten oude wonden. Pearson begrijpt muziek in eerste instantie vanuit een religieus standpunt wat maakt dat de energie die het Lift To Experience trio losweekt van nature uit haast smeekt om aanbidding.

Lift To Experience is zo’n groep die vooral live goed tot zijn uiting komt. Daar herinnert The Texas-Jerusalem Crossroads, op zichzelf al een tour de force extraordinaire, vanzelfsprekend aan. De muziek kan niet LUID! genoeg gespeeld worden want het onderliggende gevoel is ook net LUID (Falling From Cloud 9). Want enkel en alleen op die manier voel je waar het dit trio om te doen is. De groep heeft lak aan singles en benadrukt vooral dat het hen gaat om een verhaal van aanzienlijke proporties.

“This is the story of three boys just minding their own business…”, zo gaat het tijdens opener Just As Was Told, waarna de hemel openscheurt en het trio er met lichte echo’s uit het postrockgenre voluit voor gaat. De groep speelt zich vol overweldigende overgave in het zweet en laat niets heel op haar missie om iedereen te overtuigen van hun muzikale kwaliteiten.

Het knappe aan dit album is dat de (druggy) songs probleemloos in elkaar vloeien. Er zijn romantische, aan Jeff Buckley en The Smiths referende passages (Down Came The Angels, het zomers melodieuze Waiting To Hit of het energieke These Are The Days) met veel echo’s op de gitaar. De groep koos niet voor de meest gemakkelijke weg (een volledig nieuw LTE album), maar bleef gelukkig standvastig vasthouden aan een herwerking.

Wat een album! Het trio biedt “rest for the weary” en zoveel méér. De nieuwe mix is hoorbaar niet alleen een fikse, gemuscleerde update, maar zorgt er vooral voor dat de intenties van Lift To Experience goed bediend worden (To Guard And To Guide You). Wat een ervaring, wat een erg bijzondere en vooral evenwichtige release. Duik gerust mee Into The Storm, een duizelingwekkend eindpunt dat tot een catharsismoment van jewelste leidt. En ga hen vooral live aan het werk zien als je daar de kans toe krijgt.

Lift To Experience – The Texas-Jerusalem Crossroads (hors categorie):

CD1 – Texas

 1. Just As Was Told
 2. Down Came The Angels
 3. Falling From Cloud 9
 4. With Crippled Wings
 5. Waiting To Hit
 6. The Ground So Soft

CD2 – Jerusalem:

 1. These Are The Days
 2. When We Shall Touch
 3. Down With The Prophets
 4. To Guard And To Guide You
 5. Into The Storm

Daarnaast is er de uitgebreidere vinylbox die een aantal extra’s zoals een Peel Session en een EP met onuitgegeven tracks bevat. 1. Just As Was Told
 2. Down Came The Angels
 3. Falling From Cloud 9
 4. With Crippled Wings
 5. Waiting To Hit
 6. The Ground So Soft
 7. These Are The Days
 8. When We Shall Touch
 9. Down With The Prophets
 10. To Guard And To Guide You
 11. Into The Storm