×

Recensie

Jazz

22 februari 2024

Lassy – Eskola

Nordic Stew

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Dox Records

Nordic Stew Lassy - Eskola Jazz 4 Lassy – Eskola – Nordic Stew Written in Music https://writteninmusic.com

Dat we de Finse tenorsaxofonist Timo Lassy een warm hart toedragen mag duidelijk zijn. Zijn laatste album Trio was dan ook een jazzklapper van jewelste. Dat elk album van hem flink van sfeer verschilt is daarbij een fijne extra. Samen met zijn grote muzikale vriend trompettist Jukka Eskola duikt hij vanuit het koude noorden de muzikale nalatenschap van het warme zuidelijke New Orleans in.

De connectie van Finland en New Orleans gaat al ruim 100 jaar terug, toen veel Finnen naar Amerika emigreerden en als ze terugkwamen stapels jazzplaten meenamen. En vooral ook uit het zuidelijke deel van het land. Die meegenomen platen bleken de bakermat van wat daarna de Finse jazzscene werd.

Lassy en Eskola reisden begin 2022 af naar New Orleans, één van de invloedrijke bakermatten van de jazz, om aldaar met lokale, legendarische muzikanten als drummer Herlin Riley, trombonist Delfeayo Marsalis, pianist David Torkanowsky, bassist Roland Guerin, tubaspeler Matt Perrine, percussioniste Abdissa Assefa en tuba-speler Kirk Joseph het album op te nemen.

Lassy en Eskola vormen een bijzonder duo dat al vele jaren samenspeelt en dus uitermate goed op elkaar ingespeeld is. Net als de vijf muzikanten die ze in de studio om zich heen hadden. Hoewel de stukken op voorhand geschreven waren, wachtten zowel Lassy en Eskola op wat er met de stukken in de studio in New Orleans zou gaan gebeuren als ze met deze geweldige muzikanten zouden gaan opnemen.

En wat er gebeurde is veel meer dan als je op basis van de clash van Finland en New Orleans zou verwachten. Want niet alleen klinkt er lekker frisse Finse jazz met de immer nadrukkelijk aanwezige Lassy en Eskola maar worden de grooves en vibes van New Orleans verrijkt met afrobeat ritmes en sferen. Een melting pot aan jazzsferen waar de stad New Orleans als multiculturele stad ook zo bekend om staat.

Opgenomen in de Esplanade studio’s is aan Lasy en Eskola goed te horen hoe de swing hun spel nog meer laat fonkelen. Zowel samen als solerend. De stukken sprankelen op erg lekkere grooves waarbij ook het Fender Rhodes spel van Torkanowsky gelijk in het oor springt. Het lome Long Walk is zo’n compositie waarbij je hoort dat deze groep muzikanten ook nog eens flink wat soul in zich hebben.

Nordic Stew is zo’n album waar de liefde van de muziek vanaf stoomt. De muzikanten moeten wel ontzettend veel lol hebben gehad in de studio terwijl ze hun stukken opnamen. Wat ook te horen is in de live in de studio-sfeer waar je soms van mee mag genieten. Alles is ook lekker direct en puur opgenomen.

Nordic Stew is een feest van een jazzplaat. Alles aan het album staat vol met opgewekte, positieve vibes ondanks het feit dat alle muziek uit New Orleans, naast die onweerstaanbare grooves, toch ook altijd een melancholie oproept. Lassy en Eskola hebben hun liefde voor de muziek uit New Orleans met deze groep muzikanten fascinerend goed vertaald.  1. The Duke of Bayou
  2. King Cake
  3. Long Walk
  4. Sweet Holler
  5. Cross-Atlantic Connection 05:58
  6. At Leroy's
  7. E and Two M's 05:41
  8. Return of the Andania
  9. Samba De Zola
  10. SangSom