×

Recensie

Jazz

31 augustus 2021

Positie 18 Jaarlijst 2021

Timo Lassy

Trio

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: We Jazz Records

Trio Timo Lassy Jazz 4.5 Timo Lassy – Trio Written in Music https://writteninmusic.com

Eén van de meest interessante jazzmuzikanten uit Finland is zonder twijfel tenorsaxofonist Timo Lassy. Met zijn nieuwe band brengt hij nu het geweldige album Trio. Eén van de fraaiste jazzalbums die je dit jaar gaat horen.

Lassy liet zich voor op opnamen van het album vergezellen door bassist Ville Herrala en drummer Jaska Lukkarinen, muzikanten die, net als Lassy, ook verbonden zijn aan het populaire Helsinki platenlabel We Jazz. Voor Trio besloot Lassy zijn brede jazzopvatting maar eens flink los te laten gaan. Dus met zijn trio alles eruit te halen en daarnaast strijkers en elektronica toe te voegen.

Trio is veel meer dan de albumtitel zou vermoeden. Trio is een superrijk jazzalbum dat zowel Lassy’s grote ambitie als songschrijver en muzikant optimaal belicht. Daarnaast is Marzi Nyman, de arrangeur van de strijkers, zonder twijfel de andere gevierde man op dit album. Wat een meesterlijke combinatie.

Gelijk met albumopener Foreign Routes valt de muziek als een warme deken over je heen. Het heerlijke spel van Lassy, de losheid van de ritmesectie en de rijkdom van de strijkers van het Budapest Art Orchestra overweldigend hard. Opvolgtrack Better Together, wederom met strijkers, gaat daar zelfs nog overheen. De mooi gelaagde en fraai lang gerekte compositie biedt nog wat meer ruimte voor solo’s waardoor de strijkers er daarna nog mooier inkomen.

En als we al niet dachten dat Lassy on top of his game is hebben we daar Sointu, de eerste strijkerloze maar met fijne elektronica verfijnde, compositie. Met een overweldigende warmte speelt Lassy zijn lijnen in een glasheldere tegelijk lekker dikke productie. Lassy speelt met passie, durf, enthousiasme, grootse techniek en volle emoties.

Met Sunday komen de strijkers terug. Het is een verrukkelijke compositie vol avontuur waarin niet alleen Lassy, Lukkarinen en Herrala excelleren maar ook het strijkarrangement van buitengewone klasse is. Het zo overheerlijk losse spel van Lassy, zijn tenorsax klinkt zo mooi als je je maar voor wilt stellen.

Met Subtropical, de titel geeft het al aan, duiken we de Latijnse ritmes in. Een omgeving die voor tenorsax gemaakt lijkt en waar percussionist Abdissa Assefa extra smaak in ritmes aan geeft. Pumping C, een lekker dikke compositie vanuit de contrabas aangeduwd en met klinkende drums Lassy van de ideale motor voorziend om zijn geweldige spel maar weer eens te laten gloriëren, vervolgt het album ijzersterk.

Voor de afsluittrack Orlo brengt Lassy de strijkers wederom terug en hoe! Een track die de ideale mix is van funky grooves, elektronica, strijkers en opwindend tenorsaxspel. Daarnaast ook nog eens een compositie met een verrukkelijke hook. Wat een droomstuk is deze afsluiter. Absoluut briljant hoe deze track is vastgelegd en hoe de strijkers over het fantastische groovy spel van Lassy, Lukkarinen en Herrala heenduiken. Adembenemend.

Het fenomenale Trio van Timo Lassy is absoluut één van mijn favoriete jazzalbums van dit jaar. (Extra aanrader: Draai de volumeknop even wat op en verlies jezelf in dit album).  1. Foreign Routes
  2. Better Together
  3. Sointu
  4. Sunday
  5. Subtropical
  6. Pumping C
  7. Orlo