×

Recensie

Roots

25 februari 2015

Larry Garner & Michael van

Upclose And Personal

Geschreven door: Bert Vethaak

Uitgebracht door: Dixiefrogs Records

Upclose And Personal Larry Garner & Michael van Merwyk Roots 4.5 Larry Garner & Michael van Merwyk- Upclose And Personal Written in Music https://writteninmusic.com

Bluesveteranen Larry Garner en Michael van Merwyk zijn geen onbekende van elkaar als ze in januari 2014 de studio van professioneel skater, muzikant en producer Claus Grabke in gaan om voor een select publiek een soort van privé cq huiskamerconcert te verzorgen.

De Amerikaan Garner, winnaar van de International Blues Challenge in 1988, en de Duitser Van Merwyk, runner up bij de IBC in 2013, zijn zij elkaar diverse malen tegen gekomen sinds zij elkaar voor het eerst 18 jaar geleden ontmoeten in Van Merwyks woonplaats Rheda-Wiedenbrűck. Toen ze besloten wat samen te gaan doen was al snel duidelijk dat het akoestisch en intiem moest gaan worden. En in een kleine studio in Duitsland, met 2 gitaren, met ‘Skinny Joe’ Bens op bas en percussie en een klein select publiek is dat perfect geluk. Het resultaat is een album met 11 nummers met de titel Upclose an Personal.

Het thema van het album is Louisiana Meets Europe, waarbij beide mannen ieder 5 nummers hebben ingebracht. Afsluiter Mojo Hands is de enige cover op het album en is afkomstig van Sam Lightin’ Hopkins. Zoals vermeld is het een volledig akoestisch album, live opgenomen en zonder overdubs op het zilveren schijfje gezet. En dat is ook zeer goed te horen. Het album beluisterend met de ogen dicht krijg je zomaar het idee tussen het publiek te zitten. De mannen lijken ook perfect op elkaar in gespeeld, alsof ze al jaren niet anders doen. Garner is meer de verhalen verteller en doet dat zowel tussen als tijdens de nummers met de nodige humor. Van Merwyk komt daarentegen wat serieuzer over. Zijn slidewerk is niet te versmaden, vooral niet in het klapstuk van het album,het slowbluesnummer Ease My Pain, dat ook door Van Merwyk gezongen wordt.

De nadruk van dit album ligt op het songwriters vlak. Beide mannen bewijzen daar meesters in te zijn. Diverse soorten blues komen voorbij met de daarbij behorende verhaaltjes. De waarschuwing in het jazzy Tale Spreaders, het verhaal over mannen met een gebroken hart in Road Of Life of dat je achtervolgt blijft door de blues in de boogie Bad Blues het zijn allemaal verhalende parels. Voor mij persoonlijk één van de weinige akoestische albums waar je echt voor kunt gaan zitten om te luisteren maar ook heerlijk om op te zetten als je een avondje visite over de vloer hebt.

Tracklistig Upclose And Personal:

 1. She’s The Boss
 2. Dreaming Again
 3. The Bear
 4. Blues Keep Calling My Name
 5. Road Of Life
 6. Bullrider
 7. Bad Blues
 8. Ease My Pain
 9. Tale Spreaders
 10. Will Love Find Me Again
 11. Mojo Hand


 1. She's the boss
 2. Dreaming again
 3. The bear
 4. Blues keeps calling my name
 5. Road of life
 6. Bullrider
 7. Bad Blues
 8. Ease my pain
 9. Tale spreaders
 10. Will love find me again
 11. Mojo hand