×

Recensie

Pop

27 juli 2017

Lana Del Rey

Lust For Life

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: Universal

Lust For Life Lana del Rey Pop 4 Lana Del Rey – Lust For Life Written in Music https://writteninmusic.com

Met een titel als Lust For Life krijgt menig oud rocker direct visioenen van een kronkelende Iggy Pop op zijn netvliezen. Dat zal ongetwijfeld niet de bedoeling zijn geweest, of juist wel? Je weet het bij Lana Del Rey nooit. De zangeres is de koningin van referenties en dubbele bodems in haar werk. Het maakt van Lust For Life wederom een album vol sfeervolle metamuziek.

Op deze vierde (of vijfde, dan wel afhankelijk van hoe je telt de zesde) langspeler van de Amerikaanse zangeres cultiveert ze het muzikale landschap dat ze zelf heeft geschapen optimaal. Niemand anders klinkt als Lana Del Rey en als geen ander is zij de belichaming van de Instagram-generatie. De generatie die van elke selfie een ‘kijk eens hoe fantastisch mijn leven is’ testament probeert te maken, maar als je alle filters weghaalt blijft er een bleek en soms angstvallig leeg en eenzaam leven over. Het oeuvre van Lana Del Rey is ook zo. Op het eerste gehoor lichtgewicht niets aan de hand werk, maar luister eens goed, haal de filters weg en er blijft een grimmig geheel over. Dan blijkt de bezongen Hollywood-romantiek, de buitenste laag van haar werk, verrot tot op het bot. Intrigerend is dat spanningsveld altijd.

Lust For Life is muzikaal een logische volgende stap, maar wie de hoes bekijkt weet al dat het ook een stap opzij moet zijn. Het werk van doorbraakalbum Born To Die uit 2012 tot en met Honeymoon uit 2015 kenmerkt zich door een uniforme uitstraling. Zelfde lettertype en steevast met coverbeeld van Lana Del Rey als een emotieloze Hollywood-koningin op de cover. Albums die ook muzikaal en inhoudelijk steeds een nieuw hoofdstuk aan hetzelfde verhaal lijken toe te voegen. Dat eerste boek lijkt nu gesloten. Lust For Life laat op de cover ineens een sierlijk lettertype zien, met een foto van zowaar een breeduit lachende zangeres die mijlenver af lijkt te staan van de ijskoningin die van eerdere albums naar de luisteraar staarde. Muzikaal worden er misschien geen hel spannende nieuwe wegen bewandeld, maar de teksten laten een meer gegronde zangeres horen. “I don’t belong in the world, that’s what it is / Something separates me from other people”, zo duidt ze het zelf in het lome en spookachtige 13 Beaches. “And I’d be lying if I kept hiding/ The fact that I can’t deal / And that I’ve been dying / For something real.”

Het echte leven domineert er, ook al gaan er nog steeds her en der de nodige filters overheen. Het effect is als het plaatje volledig klopt fantastisch. De sfeervolle opener Love grijpt je bij de strot. De titeltrack wordt door de glasheldere en warme falset van The Weeknd naar een hoger plan getrokken en even verderop zit in het belachelijk fraai gearrangeerde en hypnotiserende White Mustang een volgend hoogtepunt. Zeker niet elke klap is raak en zoals elk album van lana Del Rey duurt het wellicht een nummer of twee à drie te lang. Maar wat Lust For Life voor heeft op bijvoorbeeld voorganger Honeymoon is de muzikale diversiteit. Op die voorganger werd heel effectief een langgerekt geluidspalet opgebouwd dat het volledige album werd aangehouden. Lust For Life kenmerkt zich door meer diversiteit en lijkt nog het meest in sfeer op doorbraakplaat Born To Die. Al is het maar vanwege de meer prominente hiphopbeats, ditmaal zelfs aangedikt door gastbijdragen van A$AP Rocky en Playboi Carti. De meeste aandacht zal echter uitgaan naar Tomorow Never Came met Sean Ono Lennon en Beautiful People Beautiful Problems met Stevie Nicks. Die eerste is een perfect voorbeeld van de metamuziek op het album. Om de zoveel zinnetjes wordt er gespeeld met de titel van een muzikale of literaire titel. Van het boek Tropic Of Cancer van Henry Miller tot Elton Johns Tiny Dancer en Bob Dylans Lay Lady Lay. Met als ultiem Instagrammomentje de letterlijke verwijzing met wie ze nou aan het zingen is. “Lennon and Yoko, we would play all day long/ ‘Isn’t life crazy?’, I said now that I’m singing with Sean / Whoa!” Een schaamteloze audioselfie.

De samenwerking met Stevie Nicks is daarentegen wonderschoon. Zonder filter en recht uit het hart is de mededeling dat luxeproblemen nog steeds problemen zijn. Laat het maar aan Nicks over om daarmee de diepte in te gaan en ze sleurt Del Rey er fantastisch in mee. Eveneens zonder filter is het door een kale piano begeleide en emotionele Change. “Change is a powerful thing, people are powerful beings”, zo zingt Del Rey. “Trying to find the power in me to be faithful/ Change is a powerful thing / I feel it coming in me.” Net op het moment dat je daar in meegaat en gelooft dat de muur die ze op de voorgaande albums heeft opgetrokken nu volledig wordt afgebroken, komt echter uitsmijter Get Free om de hoek om ‘m weer op te trekken. Del Rey parafraseert hierin zowel tekstueel als muzikaal vrijelijk zowel uit het werk van anderen. Creep van Radiohead is niet heel moeilijk te herkennen in de melodie, Neil Youngs Hey Hey, My My komt langs in de ‘out of the black, into the blue’ uitspraak. De zinsnede ‘sometimes it feels like I’ve got a war in my mind / I want to get off, but I keep riding the ride’ is een rechtstreeks vervolg op de tekst van haar Ride van enkele jaren terug. Del Rey declameert terloops dat dit haar manifest is. Je zou het struikelen vlak voor de finish kunnen noemen, maar dat zou het nummer tekort doen. Wel is het duidelijk dat Lust For Life een kantelpunt is en gezien het oeuvre van Lana Del Rey tot u toe één van het meest consistent interessante van een nieuwe artiest is, doet het uitzien naar volgende stappen in haar uitdijende eigen wereldje.

Lana Del Rey – Lust For Life:

 1. Love
 2. Lust For Life (feat. The Weeknd)
 3. 13 Beaches
 4. Cherry
 5. White Mustang
 6. Summer Bummer (feat. A$AP Rocky & Playboi Carti)
 7. Groupie Love (feat. A$AP Rocky)
 8. In My Feelings
 9. Coachella – Woodstock In My Mind
 10. God Bless America – And All the Beautiful Women In It
 11. When the World Was at War We Kept Dancing
 12. Beautiful People Beautiful Problems (feat. Stevie Nicks)
 13. Tomorrow Never Came (feat. Sean Lennon)
 14. Heroin
 15. Change
 16. Get Free


 1. Love
 2. Lust For Life
 3. 13 Beaches
 4. Cherry
 5. White Mustang
 6. Summer Bummer
 7. Groupie Love
 8. In My Feelings
 9. Coachella - Woodstock In My Mind
 10. God Bless America - And All The Beautiful Women In It
 11. When The World Was At War We Kept Dancing
 12. Beautiful People Beautiful Problems
 13. Tomorrow Never Came
 14. Heroin
 15. Change
 16. Get Free