×

Recensie

Pop

15 februari 2016

Kula Shaker

K 2.0

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: StrangeF.O.L.K.

K 2.0 Kula Shaker Pop 3.5 Kula Shaker – K 2.0 Written in Music https://writteninmusic.com

Wie zich oud wil voelen, gaat terug de muziekgeschiedenis in en realiseert zich dat de jaren ’90 die toch echt als eergisteren voelen alweer een decennium of twee achter ons liggen. Muzikaal werd vanaf midden jaren ’90 Britpop dominant en in die slipstream kwam in 1996 ‘vreemde eend’ Kula Shaker meer boven drijven. Met hun mix van rock/pop en Indiase muziek, hadden Chrispian Mills en zijn mannen in één klap een eigen smoel, waar de collega’s de powerpop van The Beatles als uithangbord hadden, ging Kula Shaker gewapend met sitars, mantra’s en wierookstokjes meer de George Harrison-kant op. Het debuut K uit 1996 was met hippiehits als Tattva, Grateful When You’re Dead/Jerry Was There en Govinda voor velen de soundtrack van menig zomeravond. Twee decennia later is daar K 2.0.

K 2.0 is een album dat volgens frontman Crispian Mills van oorsprong een album ter ere van het twintigjarig bestaan van de band is. In tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden, is het echter géén tweede versie van het debuut K is geworden. Uiteraard klinkt Kula Shaker uit duizenden herkenbaar en het van mantra tot popliedje verbouwde Infinite Sun is er eentje die volledig volgens het boekje geschreven lijkt. Maar na die herkenbare albumopener ontvouwt zich een breder muzikaal palet, waarbinnen de band links en rechts zijpaadjes in slaat die vooral voor verdieping zorgen.

Verwacht daarbij geen wereldschokkende muzikale innovaties, maar wel erg goed uitgewerkte liedjes die meerdere muzikale invloeden in zich dragen. Het duistere Here Come My Demons start als een donkere mijmering, maar bouwt gaandeweg op richting bijna Led Zeppelin-achtige rock en schiet vervolgens een heerlijk psychedelisch hoekje om. Een knappe track die je als luisteraar met beide oren aan de speakers geplakt houdt. Voorganger Let Love B (With U) is op een heel andere manier een oorwurm, een vrij perfect popliedje dat met zijn sixties-invloeden (en hippieboodschap) al vrij snel in je hoofd blijft hangen. Anderzijds is er 33 Crows dat begint als een onvervalst countrydeuntje, maar waarbinnen halverwege Indiase invloeden binnen komen druppelen en dat werkt wonderwel. Het zijn nummers als deze die K 2.0 zijn meerwaarde geven en laten zien dat Kula Shaker ook twee decennia na de doorbraak nog niet afgeschreven hoeft te worden.

Dat niveau wordt echter niet over de hele linie volgehouden en met name in het tweede deel van het album kent wat momentjes dat je vinger onwillekeurig naar de skipknop neigt (bij een voortkabbelend nummer als High Noon bijvoorbeeld, of de iets te recht-toe-recht-aan rockende Get Right Get Ready). Op afsluiter Mountain Lifter revancheert Kula Shaker zichzelf echter weer en hierin komen zowel de krishna- als de rockinvloeden mooi samen. Het is een prima afsluiter van een album waarop Kula Shaker niet de makkelijkste weg heeft gekozen. Dat is een onverwachte ontwikkeling, gezien de wel heel erg naar het succesvolle verleden knipogende titel. Het maakt echter wel dat de band twintig jaar nadat ze op kwamen bloeien zonder concessies te doen nog volledig in het hier en nu staat.

Kula Shaker – K 2.0

 1. Infinite Sun
 2. Holy Flame
 3. Death of Democracy
 4. Let Love B (With U)
 5. Here Come My Demons
 6. 33 Crows
 7. Oh Mary
 8. High Noon
 9. Hari Bol (The Sweetest Sweet)
 10. Get Right Get Ready
 11. Mountain Lifter


 1. Infinite Sun
 2. Holy Flame
 3. Death Of Democracy
 4. Let Love Be (With U)
 5. Here Come My Demons
 6. 33 Crows
 7. Oh Mary
 8. High Noon
 9. Hari Bol
 10. Get Right Get Ready
 11. Mountain Lifter
 12. 2 Styx