×

Recensie

Rock

19 januari 2021

Kiwi Jr.

Cooler Returns

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Sub Pop

Cooler Returns Kiwi Jr. Rock 3.5 Kiwi Jr. – Cooler Returns Written in Music https://writteninmusic.com

Ondanks dat de naam anders doet vermoeden heeft Kiwi Jr. geen binding met de Chinese kruisbes, de uitgestorven vogelsoort of het Nieuw-Zeelandse rugbyteam All Blacks. Ook de albumtitel van het lekkere Football Money debuut staat hier geheel los van. Het uit Toronto afkomstige indie viertal maakt lome puntige korte gitaarpopsongs met de gemiddelde klassieke singletjes lengte van pakweg 3 minuten en levert met de het hyperactieve suikerzoete Cooler Returns hun tweede plaat af.

De van het steeds succesvoller geworden in noise en dreampop verzuipende van Alvvays afkomstige bassist Brian Murphy ruilt zijn instrument in voor de gitaar en stelt zich tevreden met een mooie outsidersrol in de meer op de achterhoede spelende lichtgewicht Kiwi Jr. Een veilige positie die de veelbelovende jonge band dreigt kwijt te raken nu ze steeds breder opgepakt worden. Dat Sub Pop nu Kiwi Jr. vanuit hun roemzuchtige positie lanceert zal zeker zijn voordeel hebben. Toch staan de muzikanten mijlenver verwijdert van de logge grungerock waarmee de platenmaatschappij zichzelf etaleert. Een verfrissende aanvulling dus op de ooit zo baanbrekende record label.

De Canadezen hebben een studentikoze jeugdige uitstraling welke eerder herinneringen met de rammelend gitaarpop van Weezer, de onvatbare droge humor van Pavement en het opgejaagde van de seventies college punk, inclusief de schreeuwerige slogans refreintjes oproepen. Maar ook de voorliefde voor Britpop is terug te horen in het verhalende Tyler. Beroeps roffelaar Brohan Moore houdt het tempo lekker hoog en zorgt ervoor dat er geen vervelende stiltes ontstaan die de aandacht laten afzwakken.

De geniale thuis in elkaar geknutselde clip van titeltrack Cooler Returns is een geslaagde parodie op de befaamde 15 minutes of fame tijdens de pauze van de Super Bowl en andere soortgelijke grootschalige evenementen. De typerende festivalband Kiwi Jr. bezit het vermogen om eenvoudig klinkende catchy nummers te maken die veel complexer in elkaar zitten als wat de eerste indruk opwekt. Het startpunt is overduidelijk the nineties waar vanuit ook uitgeweken wordt naar vroegere tijden. Only Here For A Haircut en Domino hebben dat heerlijke onschuldige jaren vijftig bubblegum surfgevoel.

Het met sprankelend pianospel en jengelende zomergitaartjes volgepropte Cooler Returns is een terugkeer naar het niks aan de hand Beverly Hills 90210 en Baywatch tijdperk uit de jaren negentig. Het flitsende leven bestaat uit feesten en men wekt de indruk op dat vrijwel alles op rolletjes loopt en bijna iedereen er perfect gestyled uit ziet. Kiwi Jr. zijn de ongemakkelijke aan de zijkant staande dagdromende nerds die hun eigen absurde wereldje creëren, gevuld met inside jokes die verder niemand begrijpt. Ze leven in hun eigen bubbel waarin Covid-19 zoveel mogelijk buitengesloten wordt. Een ware adrenaline kick voor die outsiders die zich eventjes buiten die gemene buitenwereld willen plaatsen. 1. Tyler
 2. Undecided Voters
 3. Maid Marian's Toast
 4. Highlights of 100
 5. Only Here for a Haircut
 6. Cooler Returns
 7. Guilty Party
 8. Omaha
 9. Domino
 10. Nashville Wedding
 11. Dodger
 12. Norma Jean's Jacket
 13. Waiting in Line