×

Recensie

Rock

27 oktober 2011

King Mob

Force 9

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Steamhammer/SPV

Force 9 King Mob Rock 3.5 King Mob – Force 9 Written in Music https://writteninmusic.com

King Mob maakt leuke muziek! En dat bedoel ik ook echt zo: er verschijnt een glimlach op mijn gezicht bij het beluisteren van de nummers van Force 9. Het heeft absoluut niets met metal te maken, maar ik kan er wel om lachen! King Mob is een soort supergroup. De band bestaat uit gitarist Chris Spedding (Roxy Music, Elton John, John Cale, Paul McCartney), basist Glen Matlock (Sex Pistols, Iggy Pop, Faces), drummer Martin Chambers (Pretenders), vocalist Stephen W Parsons aka Snips (legendary figure behind 70’s New Wave band Sharks, and later Snips), + introducing hot new guitar talent Sixteen! Ik snap het zelf ook niet allemaal.

De roots van de muziek op Force 9 liggen in de Southern Rock. De plaat opent met Love Of High Renown en de setting is onmiddellijk gezet; dit nummer doet zo erg aan La Grange van ZZ Top denken! Een ballad, een paar rockers en het album is gemaakt. Dit klinkt makkelijker dan het is, want een band jonge honden had deze nummers nooit kunnen schrijven. Hier zit een routine en finesse in die enkel bij oude rotten ligt. Het is traditionele muziek in een nieuw jasje. En dat is meteen wat zo knap is aan deze CD: hij is geheel van deze tijd en toch ook weer niet. Dit dualisme spreekt me enorm aan.

In de jaren 70 was King Mob een politieke groepering die zijn bijdrage wilde leveren aan de wereldwijde proletarische socialistische revolutie. Vandaag de dag doet King Mob een duit in het zakje van de rock muziek. En dat is maar goed ook, want ideologie hoeft niet altijd zijn weerklank in muziek te vinden. Gewone recht-toe-recht-aan rock is ook wel eens prettig om te beluisteren.