×

Recensie

Jazz

15 januari 2017

Kiki Manders

Love Is Yours Is Mine

Geschreven door: Wouter Schenk

Uitgebracht door: Unit Records

Love Is Yours Is Mine Kiki Manders Jazz 4 Kiki Manders – Love Is Yours Is Mine Written in Music https://writteninmusic.com

Vocaliste en pianiste Kiki Manders, geboren en opgegroeid in Venlo en nu woonachtig in Berlijn heeft met Love Is Yours Is Mine haar debuutalbum uitgebracht. Ze genoot haar opleiding op het conservatorium van Maastricht en Amsterdam, om later nog een jaar te studeren in New York bij zangeres Jen Shyu. Het album is opgenomen in Funkhaus Berlin en ze wordt begeleid door Attila Mühl (gitaar), Jonathan Ihlenfeld Cunadio (electric & ukulele bass) en Bodek Janke (drums, percussie). Alle teksten en composities zijn van de hand van Manders, behalve Avec Le Temps van Léo Ferré.

Openings- en titelnummer Leefde is van dich is van mich is een positieve tekst over de reis door het leven, in liefde en vol levensenergie, die mooi doorklinkt in de compositie. De titel in het Venloos dialect is voor de albumtitel vertaald in het Engels om het wat toegankelijker te maken, maar de song wordt gedeeltelijk in het Venloos gezongen wat het bijzonder maakt. ‘Deep in mien zeel, in de wortels van mien hert, dich bis veur mich, wat reagen is veur un zôdje, leefde is van dich is van mich’. De warme stem van Manders en het prachtige gitaarspel van Mühl maken het tot een gaaf geheel. Dialect en jazz vocals gaan goed samen, zo bewijst Manders. Sounds of Cycles is een soort intermezzo, net meer dan een minuut lang en het beschrijft het hart als de basis van het Universum, alles begint en eindigt met het hart, continu tikkend. Het wordt mooi uitgebeeld in de compositie, die op het ritme van het hart is uitgewerkt. Words and Sand is een nummer met een complexe melodielijn, met theatrale expressie en scats, die vervolgens fraai wordt uitgewerkt in groovy samenspel door Mühl, Cunadio en Janke.

De Storm is een fijngevoelige ballad, die gaat over de stilte voor of na de storm. Een mooie tekst, met expressie door Manders gezongen in het Venloos, ‘wie kinne veugel un tornado veule komen?’ Het wordt gevolgd door het korte instrumentale intermezzo Cycle song. Broken Stone is ook zo’n mooi gevoelig nummer met lyrisch gitaarspel en het sensitieve stemgeluid van Manders. Avec le Temps, de ontroerende chanson van Léo Ferré, is op een meeslepende wijze gearrangeerd door Manders. Het stuk maakt indruk, niet alleen Manders met haar gevoelige stem, maar ook Mühl met zijn virtuoos gitaarspel maken dit tot één van de mooiste werken van het album. Net zoals bij Sounds of Cycles gaat het in het korte slotnummer Alles begint met ut hert om het ritme van het leven, het hartritme als centrum van de ruimte. Nu in dialect gefluisterd en gezongen met prachtig en diepzinnig akkoordspel op toetsen. Kiki Manders laat zien dat ze heel wat in huis heeft, zowel haar teksten, zangkunst als composities bezitten een pakkende fijngevoeligheid. Haar debuut maakt indruk en dat belooft meer!

Tracklisting Love Is Yours Is Mine

1. Leefde is van dich is van mich
2. Sounds of Cycles
3. Words and Sand
4. De Storm
5. Cycle Song
6. Broken Stone
7. Particles
8. Avec Le Temps
9. Mystery of the in between
10. Alles begint met ut hert