×

Recensie

Jazz

12 december 2021

Kiki Manders

Hoe Leit Dit Kindeke

Geschreven door: Wouter Schenk

Hoe Leit Dit Kindeke Kiki Manders Jazz 4 Kiki Manders – Hoe Leit Dit Kindeke Written in Music https://writteninmusic.com

Met de kerstdagen voor de deur heeft Kiki Manders een single uitgebracht, gebaseerd op het eeuwen oude lied Hoe Leit Dit Kindeke. Manders is in Venlo geboren en belandde na haar opleiding jazz-zang in Maastricht, Amsterdam en New York in 2013 in Berlijn, van waaruit ze inmiddels woont en werkt. Na haar laatste album Universe in a Shoebox treedt Manders in de rijke traditie van het modern vertolken van traditioneel kerstmateriaal. Het brengen van muzikaal licht en warmte in deze donkere dagen, in dubbel opzicht gezien de pandemie waar we ons nog steeds in bevinden, is een mooi initiatief. En het is nog mooier omdat Manders er een goed doel aan verbindt, een belangrijk deel van de opbrengst gaat naar de internationale organisatie Save The Children.

De vertolking van  Manders is een meerstemmige a capella uitvoering. Alle stemmen heeft ze zelf ingezongen en het arrangement laat een buitengewoon mooie harmonie horen. Je wordt helemaal meegezogen in de warme sfeer die zo bij deze tijd hoort, met haar prachtige zuivere stem(men). Als je niet wist dat het ingezongen studiowerk is, zou je zomaar denken dat een heel professioneel koor dit heeft geproduceerd. Manders is in bezit van een enorm dynamisch stembereik, waarvan ze met de baspartijen erbij, op een prachtige manier gebruik heeft gemaakt bij deze bijzondere productie. Het is zó mooi, dat het jammer is dat het stuk maar enkele minuten duurt.

Naar aanleiding van het uitkomen van de single spraken we Manders en vroegen we haar wat haar op het idee heeft gebracht een kerstnummer uit te brengen. Manders: “De tijd voor kerstmis vind ik altijd heel geweldig. Hier in Berlijn zijn ze echt al de hele maand december met kerst bezig, de adventstijd, met kerstmarkten, glühwein, koekjes bakken, adventskalender, lampjes en zo en ook de kerstliedjes die daarbij horen. Ik luister eigenlijk het hele jaar door naar A Capella groep Take 6, naar hun album He is Christmas, geweldig. Ook vind ik het een tijd om te bezinnen, en beschouwen. Daar vond ik een kerstnummer goed bij passen.” Manders was hiervoor op zoek naar een Nederlandstalig kerstnummer, dat alleen in Nederland bestaat. Er zijn niet zo veel ‘echte’ Nederlandse kerstliederen, in de race waren ook het vrij onbekende Een alre lieffelicken een en Oh Kindeke Klein maar uiteindelijk sprak Hoe Leit dit Kindeke haar toch het meeste aan en had ze daar meteen de meeste ideeën bij qua arrangement. Manders wilde eigenlijk al heel lang een meerstemmig nummer opnemen met haar eigen stem. Ze kan vrij laag zingen, wat heel handig is in een meerstemmig arrangement. Manders: “je hebt dan als het ware veel plek tussen de melodie en de bas, die je kunt opvullen. Jacob Collier doet dat bijvoorbeeld ook veel. Hij heeft me wel geïnspireerd daarin. En Take 6 natuurlijk, ook al zijn die met z’n zessen. Ik ken eigenlijk geen vrouwen die zoiets doen, waarschijnlijk ook vanwege de stemomvang.”

Op onze vraag wat het haar aan tijd heeft gekost meldt Manders: “Heel veel tijd! Ik ben behoorlijk perfectionistisch, ik wist precies hoe ik zou willen dat het moest klinken. Het arrangement schrijven was best een hele puzzel, ik wist dat ik het wilde re-harmoniseren, maar dat bleek best lastig te zijn omdat de melodie daar niet veel vrijheid voor geeft. Het inzingen zelf was ook een behoorlijke klus, omdat alles dubbel ingezongen moet worden en het uiteindelijk in totaal iets van 22 tracks waren. Het inzingen duurde twee volle dagen en het schrijven nog langer.”

Manders vertelt vervolgens over haar keuze om met dit project iets te doen voor Save The Children. Ze liep al langer met het gevoel met haar werk ook iets maatschappelijks bij te dragen. Door de tekst van Hoe leit dit Kindeke, is ze gaan nadenken en bedacht ze hoe erg het eigenlijk is dat het nog steeds niet overal vanzelfsprekend is dat kinderen opgroeien met een dak boven hun hoofd, eten en liefde. Voor haar internationale publiek is Save The Children als organisatie bekend en zo viel de keuze hierop. Manders staat sinds ze in Berlijn woont ook midden in de Duitse kersttraditie, die daar nog een veel rijkere liederencultuur kent dan wij in Nederland. Ze zingt ook in Christian Steyer’s Berliner Solisten Chor, met een repertoire aan hele oude Duitse kerstliedjes, die Christian Steyer gearrangeerd heeft en uit de religieuze context gehaald heeft. Manders: “Christian heeft me hierin wel erg geïnspireerd. De kern van een tekst nemen, de poespas eruit halen en op een pure manier presenteren, vanuit een nieuw perspectief, dus niet perse vanuit de religie gedacht. Dat kan ook, maar hoeft niet. Ik vind alles dat puur is, en vol overgave gezongen wordt, zoals bijvoorbeeld Tori Kelly O Holy Night zingt, super inspirerend.”

Op onze vraag of we ook een compleet Kerstalbum mogen verwachten komt een volmondig “ja”: “Ja een kerstalbum gaat er zeker aankomen! Dat wilde ik altijd al doen. Volgend jaar of het jaar daarna.” Op dit moment is Manders allereerst bezig met de productie van een EP, die volgend jaar juni uit gaat komen bij Zennez Records. Hiervoor gaat ze in januari de studio in. Op het kerstalbum moeten we dus nog even wachten, maar Manders heeft ons al helemaal warm gemaakt met het voorproefje in de vorm van haar prachtige vertolking van Hoe Leit Dit Kindeke!  1. Hoe Leit Dit Kindeke