×

Recensie

Alternative

18 april 2022

Kids with Buns

Waiting Room

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: V2

Waiting Room Kids with Buns Alternative 4 Kids with Buns – Waiting Room Written in Music https://writteninmusic.com

De pyjamadagen, het verplicht thuiswerken, het zielloos dealen met de corona depressies. Levenshiaten die zichzelf nooit meer opvullen. Voor iedereen herkenbaar, maar misschien wel het meest slopende voor jongeren die genoodzaakt vriendschappelijke relaties in de ijskast zetten, de illegale ontmoetingsdwang bevechten met het nutteloos op internet rondhangen. We zijn allemaal zoekende zwervers, zwervende zoekers en slachtoffers van de opgelegde beperkingen die ons tegen onwetendheid, angst en gevaarlijk contact beschermen. Waiting Room, de ongemakkelijke minuten in de wachtkamer, het gemeenschappelijke zwijgen en de innerlijke vragen die beantwoordt dienen te worden. Die oplossingen bevinden zich in het afsluitende Untitled. De verstillende aanklacht tegen het voortwoekerende egocentrisme.

Kids With Buns is een jong veelbelovend Belgisch indiepop duo. Bejubeld tijdens de door de pandemie stilgelegde Humo’s Rock Rally 2020. Triomfen bezegelend doordat Studio Brussel ze als De nieuwe Lichting 2021 betitelt. De Bad Grades single bereikt een piekpositie in De Afrekening en vervolgens hengelen Marie Van Uytvanck en Amber Piddington ook nog een groot platencontract bij V2 Records Benelux binnen. Met zo’n prachtig vooruitziend perspectief moet je toch niet de zeurende slachtofferrol spelen? Zeker wel! Sociale media prostitutie is momenteel de enige methode om je muziek aan de man te brengen. Stagneerde kansen zorgen voor vergetelheid, we zijn zo een aantal muziekjaren verder, de tijd haalt de tijd in, de toekomst is gisteren al afgesloten.

Waiting Room, gedwongen slaapkamerisolatie. Normaal de meest romantische plek in huis, hier de afwerkplek van gevangen gehouden popmelodietjes. Verlangend om zich ontvluchtend aan de buitenwereld te presenteren. Dromerige klasse A gitaarjuweeltjes. Soms rammelend, soms juist heel steady, soms met weinig woorden, soms met die emotionele laagstemmige vocalen van Marie Van Uytvanck maar altijd de volle aandacht opvragend. Toch is het overbekende Bad Grades de sleuteltrack op deze EP, waarmee ze de aandacht op hun seksuele voorkeur richten. Nog steeds is het een lastige maatschappelijke kwestie en not done als vrouwen samen een liefdesrelatie hebben.

1712, de indrukwekkende single waarmee ze op 17-12-2020 debuteren. 1712 is tevens het hulplijntelefoonnummer voor geweld, misbruik en kindermishandeling, een dubbele betekenis dus. De onmacht verscholen in het verzachtende gitaarspel, de verbittering waarmee het slachtoffer de schuld bij zichzelf legt. Als iemand aan het #MeToo gebeuren twijfelt, overtuigt deze track van Kids With Buns hem wel. Het is eigenlijk te triest voor woorden dat de noodzaak van dit soort nummers van belang is.

De sereniteit van het confronterende kilo verslindende Numbers handelt over het perfecte schoonheidsideaal. Afslankmethodes, calorieënvreters en verantwoorde gezonde diëten die hooguit als doelstelling hebben om gevoelige personen nog onzekerder over hun gewicht te maken. Een keiharde hersenspoelende protestsong die de gevaren van publiekelijk gecreëerde eetstoornissen aan modeblaadjes, kookprogramma’s en weegschalen koppelt. Een groot sluimerend vernietigend onderkend vrouwenprobleem opgelegd door voedingsgoeroes en influencers.

Vergiftigend kronkelt het The Snakes wurgcontract zich beminnend beklemmend om het tweetal heen. Verraderlijk liefkozend, hypnotiserend door de trefzekere duisternis opslokkende postpunk gitaarakkoorden van Amber Piddington in bedwang gehouden. Soms heb je niet meer dan twintig minuten nodig om op prachtige wijze wonderschone popliedjes met een overdosis aan zielenpijn, verdriet en onmacht te overspoelen, maar hoop je stiekem wel op een volwaardige plaat.  1. Waiting Room
  2. The Snakes
  3. Numbers
  4. 1712
  5. Bad Grades
  6. Untitled