×

Recensie

Rock

10 oktober 2011

Kasabian

Velociraptor!

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: Sony Music

Velociraptor! Kasabian Rock 3.5 Kasabian – Velociraptor! Written in Music https://writteninmusic.com

Kasabian heeft het al een aantal albums in zich om met een verpletterend en klassiek album te komen. Weten ze zelf ook heus wel, maar dat maakt de druk vast torenhoog. Op Velociraptor! doen ze een dappere gooi naar genialiteit, maar al luisterend voel je langzaam maar zeker aankomen dat dit het muzikale equivalent is van een bloedmooie actie op het voetbalveld, waarna de bal op enkele millimeters over de lat vliegt en doel mist.

De naam van het album toont in ieder geval aan dat Kasabian over de nodige zelfspot beschikt. Nog voor iemand hen er van kan beschuldigen, zorgen ze dat ze muzikaal tot een rockdinosaurus zijn verworden, noemen ze hun album naar een dino. Niet alleen dat, ze hebben voor de titel van hun album ook nog eens de enige dinosauriër genomen die het in de prehistorie aandurfde om de machtige Tyrannosaurus Rex aan te vallen. Waarom is dat relevant? Nou, in deze omdat Kasabian op Velociraptor! her en der ook een flinke tik uit probeert te delen aan het glamrock geluid van het legendarische T-Rex. En dat is nou net niet wat je zou verwachten als je de opwindende single Switchblade Smiles als kennismaker met het album hebt gehoord. Op het randje balancerend tussen (psychedelische) poprock enerzijds en harde industrial, dan wel rave anderzijds is dat dan weer wel een van de sterkere tracks op het album, dat in de heerlijke titeltrack, rampestamper I Hear Voices en het danspare Re-wired andere hoogtepunten kent.

Maar goed, dat zijn ook de momenten dat Kasabian een eigen geluid heeft ontwikkeld bovenop het geluid van hun overduidelijke invloeden. Op andere tracks klinken ze vooral als het al genoemde T-Rex, maar ook als The Last Shadow Puppets, als Led Zeppelin en als Primal Scream. Het zijn juist die momenten dat de band zeker erg goed klinkt, maar tegelijkertijd niet genoeg indruk makt om van deze vierde Kasabian-cd een onvervalste klassieker te maken. Maar goed, de potentie zat er in en zit er nog steeds in, al was het mar vanwege de meer dan wonderschone afsluiter Neon Moon, dat het beste van vijftig jaar Britse popgeschiedenis samenbalt in een iets langer dan vijf minuten durende trip die de luisteraar eens even flink van de grond tilt en ‘m tollend om de eigen as weer achterlaat.

Tracklist Velociraptor!

 1. Let’s Roll Like We Used To
 2. Days Are Forgotten
 3. Goodbye Kiss
 4. La Fée Verte
 5. Velociraptor!
 6. Acid Turkish Bath (Shelter from the Storm)
 7. I Hear Voices
 8. Re-wired
 9. Man Of Simple Pleasures
 10. Switchblade Smiles
 11. Neon Noon


 1. Let's Roll Just Like We Used To
 2. Days Are Forgotten
 3. Goodbye Kiss
 4. La Fee Verte
 5. Velociraptor!
 6. Acid Turkish Bath (Shelter From The Storm)
 7. I Hear Voices
 8. Re-Wired
 9. Man Of Simple Pleasures
 10. Switchblade Smiles
 11. Neon Noon