×

Recensie

Alternative

05 september 2014

Jyoti Verhoeff

Riven

Geschreven door: Robert Spannenberg

Riven Jyoti Verhoeff Alternative 4 Jyoti Verhoeff – Riven Written in Music https://writteninmusic.com

Wat als je nauwelijks kunt zien? Ga je dan niet een eigen voorstelling maken van de realiteit? De op muziek gezette werkelijkheid van Jyoti Verhoeff klinkt als een droom waarin de natuur wordt vervlochten met het bovennatuurlijke, maar blijft herinneren aan de duisternis waaruit die is ontstaan.

Het album Riven is een typisch voorbeeld van een geslaagde productie die met doorzettingsvermogen en hulp van de juiste mensen tot stand is gekomen. Jyoti Verhoeff zal nooit een noot kunnen lezen, vanwege een aangeboren afwijking aan haar ogen. Dat betekent dat haar muzikale ontwikkeling gevoelsmatig en via het oor is gegaan. Pianolessen heeft ze nooit gevolgd en spelen was voor haar noodgedwongen componeren. De vriendschap en nauwe samenwerking met de klassiek opgeleide celliste Maya Friedman leidde in november 2013 tot de presentatie van haar eerste EP Phoenix. Sindsdien hebben ze meerdere tournees gedaan in Nederland en Duitsland. Ook voor dit jaar staat een concertserie op het programma in samenwerking met koor en symfonieorkest.

De dubbel-cd Riven: Dark Moon – Full Moon belicht twee kanten van een melancholische wereld, die in het booklet prachtig suggestief is vormgegeven. De feeërieke zang wordt instrumentaal omlijst door een harmonische gelaagdheid die doet denken aan Ludovico Einaudi en – in mindere mate – Philipp Glass. Deze productie – in eigen beheer – blijft vanwege de klankschoonheid de volle 83 minuten boeien.

Tracklisting Riven:

Disc 1 – Full Moon

 1. Heroes of Bones
 2. The Ghost
 3. I am just a Child
 4. I Pull
 5. Water
 6. Talking with the Devil
 7. Bed of Roses
 8. Fool in me
 9. Broken Mirror
 10. Grown
 11. 9 Circles
 12. Labyrinth

Disc 2 – Dark Moon

 1. Crack like Lovers
 2. Binah
 3. If Roses were the Blood
 4. Real Science comes after Life
 5. Nude
 6. Dark Moon – Part I – Evenfall
 7. Dark Moon – Part II – Dyad
 8. Dark Moon – Part III – Royal Sweet