×

Recensie

Roots

04 november 2017

JW Roy & The Royal Family –

Room Full Of Strangers

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: Royal Family Records (Eigen Beheer)

Room Full Of Strangers JW Roy & The Royal Family Roots 4.5 JW Roy & The Royal Family – A Room Full Of Strangers Written in Music https://writteninmusic.com

JW (Jan Willem) Roy vervulde vorig jaar met verve de rol van muzikale wegkapitein voor het select aantal muzikanten dat als een soort kopgroep meewerkte aan Lance The Rock Opera. Hij schreef een belangrijk deel van de muziek van de rock opera die door het leven van de gevallen held leidde. De concerten rond het uitkomen van het album, waarbij veel van de leden van de kopgroep die het album maakte, voor een belangrijk deel live ook acte de présence gaven, leverden prachtavonden op. Ongeacht of men nu speelde in Rotterdam, Den Bosch of in Heerlen. De muziek stond als een huis. En de liefhebbers hoopten dat er snel weer nieuw werk zou zijn van de Brabantse Amsterdammer.

En met A Room Full Of Strangers is er nu dat nieuwe werk. Het is een album geworden waarin afwisseling centraal staat. Heerlijk is opener Blue Sunrise waarbij je je kunt voorstellen dat je ver weg de bergen in rijdt en de wereld de wereld laat. Roadsong pur sang. Dan de bluesy onderkoelde sfeer van Don’t Walk Out On Me, waar de drums je alert houden, het tussenstuk doet denken aan Mark Knopfler en de zijnen en dat mooi overgaat naar de finale. Mooi hoe Roel Spanjers hier met de piano de dans leidt. De persoonlijke klanken op het album laten zich dan voor het eerst horen in Broke Brothers. De opbouw van het nummer is hetzelfde als die van My Cancer-Made Bird op het Lance album, maar tekst en instrumentatie zijn wezenlijk anders. Het nummer wordt gezongen door JW en zijn broer Jeroen en het is een rake scène bij het graf van hun ouders, terugblikkend op het leven dat ze met hen deelden.

Keep It Simple leent een stuk van zijn inleiding van Oslo 1993, eveneens van het Lance album, maar daarna wordt het een geheel ander nummer. De stemmen van Lea Kliphuis en van JW samen maken het nummer al voor een belangrijk deel, maar vergeet hier ook zeker niet de instrumentatie. Toetsen van de al eerder genoemde Roel Spanjers, de drums van Rob Wijtman, de stuwende bas van Judith en de gitaren van de onvolprezen Cok van Vuuren en van JW zelf maken het een energiek americana nummer.

Hoe belangrijk The Royal Family is, blijkt daarna in de schitterende uitvoering van het Townes van Zandtnummer To Live Is To Fly. JW heeft er met zijn band een heel fraaie versie van gemaakt, een waar eerbetoon aan de maker ervan. En dan zijn we nog niet eens halverwege het album. We’re Still Here, samen met Ilse Delange, is een heerlijke countryballade waarin de twee een heel mooi duet brengen. Klein gehouden en tegelijk met veel emotie in de zanglijnen en door de fraaie gitaarpartijen. Een nummer dat weet te raken zonder op welke manier dan ook clichématig te zijn. Dat is nog maar de opmaat naar All Of My Dreams, ook al een heerlijk nummer van het klasse gezelschap.

Right Or Ride Along en Are You Ready bereiden doeltreffend rockend de weg naar Kind Of Blue voor, een nummer waarin JW samen zingt met Michael Prins; de twee stemmen vormen een heerlijk contrast met elkaar. En andermaal weet JW de lat hoger te leggen. Daarna volgt het indrukwekkende Riddle Of The Sands met niet alleen een mooie rol voor de broertjes van Tangarine, maar ook met een prachtige gitaarsolo. Kan het dan nog mooier, vraag je je zowat af. En ja, dat kan. Het emotioneel geladen Big Chief dat een eerbetoon is aan vader Roy zet, met kleine instrumentatie, de stem van JW centraal. Beleving is een groot goed. Om zulke persoonlijke beleving te delen op een authentieke manier, dat zegt veel over de manier waarop de zanger en gitarist in zijn muziek staat. Het nummer sluit een album af dat grote variatie kent en dat je als luisteraar vooral ook meeneemt in hoe gedreven en bedreven JW Roy & The Royal Family hun muziek maken. Daarbij is de keuze voor de gasten én de manier waarop ze hun rol invullen meer dan het toevoegen van bekende namen. Steeds in directe verbinding met de nummers waar ze aan deelnemen, steeds met toegevoegde waarde.

Het is zijn twintigjarige jubileum waar JW Roy nu aan gewerkt heeft, de wegkapitein te midden van een zeer gedreven, zeer bedreven kopgroep. Officiële voorganger Dry Goods And Groceries was een meer dan geslaagde oefenrit. Met A Room Full Of Strangers hebben JW & The Royal Family laten zien en vooral horen dat zij de titel kopgroep meer dan waard zijn. Niet alleen dat. Er ligt nu een album voor dat laat horen dat deze kopgroep een topgroep is. Het album is in alle variatie een muzikale tour, waarin net zozeer toewijding en vakmanschap naar het componeren gaan, als dat er passie en overgave klinken in de manier waarop JW Roy & The Royal Family en hun gasten zingen en spelen. Het is een waardig muzikaal monument bij twintig jaar liefde en passie in muziek.

Tracklisting A Room Full Of Strangers:

 1. Blue Sunrise
 2. Don’t Walk Out On Me
 3. Broke Brothers (met Jeroen Roy)
 4. Keep It Simple (met Lea Kliphuis)
 5. To Live Is to Fly
 6. We’re Still Here (met Ilse DeLange)
 7. All of My Dreams
 8. Right Or Ride Along
 9. Are You Ready
 10. Kind Of Blue (met Michael Prins)
 11. Riddle Of The Sands (met Tangarine)
 12. The Big Chief