×

Recensie

Roots

09 november 2015

JW Roy

Dry Goods & Groceries

Geschreven door: Edwin Wendt

Uitgebracht door: Munich Records

Dry Goods & Groceries JW Roy Roots 3.5 JW Roy – Dry Goods & Groceries Written in Music https://writteninmusic.com

Met albums als Laagstraat 443 werkte Jan Willem Roy in de afgelopen tien jaar gestaag aan een carrière als Nederlandstalig singer-songwriter, met een brede focus, (een duoplaat met rapper Diggy Dex) maar met een hoorbare voorkeur voor het roots-Americanagenre. In de acht jaar daarvoor had hij al Engelstalig werk uitgebracht. De overstap naar het Nederlands (en het Brabants) blijkt nu toch niet zo definitief als die leek, want voor het eerst sinds 2004 (Kitchen Table Blues) verschijnt een Engelstalig, of beter gezegd Amerikaans album van de Eindhovenaar.

Dry Goods & Groceries klinkt als een roadtrip door de Verenigde Staten en blijkt dat ook daadwerkelijk te zijn. Jan Willem Roy was in het voorjaar in Louisiana en Texas. Hij was er al eerder, maar werd bij zijn terugkeer na enkele jaren opnieuw overweldigd door de weidsheid en de ruimte, maar ook door de muziek op de radio en de manier waarop de mensen praten. Al die indrukken vonden hun weg in de dertien songs die samen het reisverslag vormen van een tocht door de kraamkamer van de Americana.

Cause we’re on our way to sunny Tennessee

where the skies are wide and free

But is seems they’re out of gas in this one horse town.

Better take it slow and then we’ll slow it down

Out in the sticks on an old dirt road.

We’d better take it slow

Plans are made to be changed

It seems we’re gonna stay

Hang loose, hang around.

Muzikaal zijn al die observaties verklankt in een traditioneel klinkend geluidspalet, met country- en soul (Angel Bird)-invloeden, met een grote rol voor de (akoestische) gitaar, maar ook de dobro. Angel Bird mag wel het prijsnummer van de plaat worden genoemd. Het is aan de ene kant te hopen dat Roy na zijn Nederlandstalige periode weer verder gaat op dit pad, aan de andere kant is het de vraag of hij deze prestatie snel zal evenaren. De combinatie van Roy en Americana vindt op Dry Goods feitelijk zijn ultieme vorm.

Voordat het album verscheen, wist Roy al dat zijn nieuwe release meer moest worden dan ‘een paar songs op een schijfje in een plastic doosje’. Net als hij in 2010 al deed met het project Acht Zaligheden is ook Dry Goods & Groceries een combinatie van een plaat en een boek. Als vinylplaat en als digitale download zijn de dertien nummers los te krijgen. De CD is alleen te krijgen in combinatie met een boek. Zo’n beetje iedere bekende Americana- en rootspromotor in Nederland leverde een bijdrage: Jan Donkers, Leon Verdonschot, Geert Hendericks, Bert van der Kamp, Mart Smeets, Johan Derksen, Freek de Jonge, Frédérique Spigt.

Tim Knol schreef mee de een tekst, net als Verdonschot. Beiden werkten ook mee aan het boek, Knol als fotograaf. Het ‘albumboek’ is aanleiding voor een uitgebreide tournee langs de Nederlandse theaters. In november bevindt deze tour zich nog in de try-outfase, op Crossing Border is op 13 november een ‘preview’-voorstelling’ gepland. De première is tien dagen later in de Kleine Komedie in Amsterdam. Daarna zijn er tot begin april voorstellingen door heel het land.

 



  1. Building a Dream
  2. Over & Over
  3. Girl from the North Sea
  4. Dear John
  5. Take It Slow
  6. Our House in the Sun
  7. Crazy Love
  8. Drive
  9. These Loving Arms
  10. Angel Bird
  11. Lungs
  12. Life's a Fee
  13. The One