×

Recensie

Soul / Hiphop

16 november 2018

Judith Hill

Golden Child

Geschreven door: Edgar Kruize

Golden Child Judith Hill Soul / Hiphop 4.5 Judith Hill – Golden Child Written in Music https://writteninmusic.com

Het zijn harde tijden voor artiesten die hun werk in eigen hand (willen) houden. Want probeer er in alle marketinggeweld van de grote partijen maar eens tussendoor te komen. Judith Hill heeft haar tweede album Golden Child ook volledig in eigen beheer opgenomen en uitgebracht. Met als resultaat dat je er nu deze uit is vrij weinig over hoort in de media.

En dat is eeuwig zonde. Want het is een heel fijn album waarop Hill uit tal van muzikale vaatjes tapt en er iets onmiskenbaar eigens van maakt. Van de poppy titeltrack die het album opent via het soulvolle Hey Stranger naar de funky tandem You Can’t Blame Me en The Pepper Love, Judith Hill pakt je bij de oren en neemt je mee haar wereld in. Waar veel artiesten in de muzikale hoek waarin Hill opereert er anno 2018 voor kiezen om de boel zo gelikt mogelijk te laten klinken, houdt Hill er altijd een heel erg prettig rauw randje aan. Haar vocalen zijn niet altijd vlekkeloos, de muzikale begeleiding ademt, leeft en her en er piept en kraakt het. Het album bruist en kolkt daardoor. De perfecte imperfectie. Luister bijvoorbeeld eens een soulballade als Irreplaceable Love, in de traditie van de betere soulsongs uit de sixties. Hills stem verschiet regelmatig in de emoties, de begeleiding volgt naadloos, probeer het maar eens droog te houden. Erg fraai!

Dat we hier wel met een album uit het ‘nu’ te maken hebben bewijst vervolgens het met minimale elektronische begeleiding startende Chasing Rainbows, dat aanvankelijk een eerste skipmomentje op de plaat dreigt te worden. Maar gaandeweg – en het is heel lastig om er precies de vinger op te leggen waar het gebeurt – zuigt het nummer je als luisteraar toch nog naar binnen. Waar dat nummer nog lieflijk is en Hill je met falset in de oren fluistert, is de rauwe blues(rock) van I Can Only Love You By Fire een meedogenloze stomp in de maag. Hills stem verandert in een raspende kettingzaag, de gitaren schuren tegen de speakers. Hou een blusdekentje paraat!

Het muzikale avontuur loopt via het Stevie Wonder-achtige Gypsy Lover naar de kale Prince-achtige funk van Queen Of The Hill, waarna The Golden Circle een filosofisch intermezzo is over hoe we als mensen via God verbonden zijn. Het maakt de weg vrij voor We Are One, wat ergens op het randje van gospel en een musicalfinale balanceert. De boodschap is mooi, maar in de uitwerking is dit precies het moment waar de kracht van dit album (het feit dat het allemaal zo lekker rauw klinkt) wordt ondermijnd. We Are One is aan de gladde kant en is daardoor niet zo sterk als wat er aan vooraf is gegaan. Maar op dit moment van luisteren maakt dat allemaal niet zoveel meer uit. Golden Child is gewoonweg een van de beste soulpopplaten van het jaar en gaat direct op repeat.

Judith Hill – Golden Child

 1. Golden Child
 2. Hey Stranger
 3. You Can’t Blame Me
 4. The Pepper Club
 5. Irreplaceable Love
 6. Chasing Rainbows
 7. I Can Only Love You by Fire
 8. Gypsy Lover
 9. Queen of the Hill
 10. The Golden Circle
 11. We Are One