×

Recensie

Alternative

12 april 2017

Joshua Abrams & Natural Information Society

Simultonality

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Eremite Records

Simultonality Joshua Abrams Joshua Abrams & Natural Information Society Alternative 4 Joshua Abrams & Natural Information Society – Simultonality Written in Music https://writteninmusic.com

Samen met het Natural Information Society, een collectief met o.a. leden van Bonnie Prince Billy, The Cairo Gang en Ryley Walker brengt bassist Joshua Abrams op het nieuwe tak:til label een bijzonder album Simultonality uit.

Bijzonder in die zin dat de bassist/componist uit Chicago met de opvolger van het in 2015 verschenen Magnetoception vooralsnog de meer avontuurlijk ingestelde muziekfan bedient. Het deels in Montréal deels in Chicago opgenomen Simultonality klinkt evenzeer erg experimenteel, zelfs als je wel wat gewoon bent.

Het album bestaat uit ‘single takes’, opgenomen tijdens het touren. Want ook brengt Glitterbeat/Tak:Til dit album uit, Joshua Abrams & NIS zijn in de allereerste plaats een liveact. Samen brengen zij een bizarre kruising van minimal, electronic ambient, (free) jazz en heerlijk complexe gnawagrooves.

Als centraal motief gaat Simultonality, dat zijn titel meer dan waarmaakt, over beweging. In die zin putten de muzikanten onder meer inspiratie uit het werk van bassist William Parker, maar vooral ook de ‘moving parts’ muziek is duidelijk een invloed.

Zo krijgen we over twee plaatkanten uitgesmeerde gelaagde geluidslappen die een trance-achtige, meditatieve feel nalaten. Simultonality is dan ook ergens de kruising van de weird ambient van Brian Eno met de regelmaat in de patronen van Steve Reich en het experimentelere van een muzikant als Terry Riley, en dat nog eens aangelengd met krautrockerige grooves die weggelopen lijken uit de oeuvres van Stereolab en Tortoise.

Een van de hoogtepunten op Simultonality is 2128 1/2, waarin Abrams, die op dit album hoofdzakelijk de guimbri bespeelt, met het Natural Information Society een heel vrije vorm van open improvisatie bedrijft waarbij vooral de gastinbreng van tenorsaxofonist Ari Brown opvalt. Al bij al is Simultonality een gesamtkunstwerkje waarbij alle muzikanten wezenlijk bijdragen tot iets van een hogere orde.

Het album is innovatief en laat iets horen dat je vrijwel nergens anders hoort. Het verzet de bakens van wat muziek zoal kan zijn en zorgt zo voor een bevrijdend gevoel. Al moet ook gezegd dat dit soort albums je eenvoudigweg overvallen. Wie de moeite doet om zijn misschien té westerse verwachtingen opzij te schuiven, heeft aan dit Simultonality ongetwijfeld een erg vette kluif.  1. Maroon Dune
  2. Ophiouchus
  3. St. Cloud
  4. Sideways Fall
  5. 2128 1/2