×

Recensie

Electronic

02 december 2013

John Talabot

DJ Kicks

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: !K7

DJ Kicks John Talabot Various Artists Electronic 4 John Talabot – DJ KIcks Written in Music https://writteninmusic.com

Met meer dan 45 delen en een looptijd van bijna 20 jaar heeft de DJ Kicks-reeks in de ooit zo overvolle wereld van non-stop DJ mix-CD’s heel wat concurrentie overleefd en verslagen.

Toen in 1995 het eerste deel verscheen (gemixed door de toen populaire C.J. Bolland) was de mix-CD hét visitekaartje voor de DJ en als je als DJ een CD voor een gerenommeerde club of label mocht mixen dan zat het met de marktwaarde wel goed en was dat een bewijs dat de DJ in kwestie ertoe deed. Door de loop van de jaren heeft de mix-CD echter behoorlijk aan kracht ingeboet en de komst van Internet in combinatie met de steeds meer voor dummies bereikbare hardware om muziekjes naadloos aan elkaar te mixen – al dan niet gehinderd door enige kennis – heeft de devaluatie van deze DJ-CV-builder alleen nog maar verder voortgezet. Dat betekent echter niet dat de gemixte compilaties helemaal van nul en generlei waarde meer zouden zijn. Ook al kan de grootste koekenbakker door het leven gaan als een DJ, er verschijnen bij tijd en wijle nog steeds mixen die het bestaansrecht van dit medium nog steeds rechtvaardigen. En vertegenwoordigt het als V-card immer een bepaalde (artistieke) waarde.

Verzamelreeksen als Late Nite Tales, Fabric / FabricLive en DJ Kicks weten nog immer te overleven, ondanks de vaak snobistische tracklisting, die veelal is samengesteld door lieden die zich soms behoorlijk ingegraven hebben in de underground. Qua concept zijn het vergelijkbare series, waarbij slechts de genrefocus het verschil uitmaakt. DJ Kicks is veelal housebased (uitzonderingen daargelaten) en is het vaker dancefloororiented dan bijvoorbeeld de Late Nite Tales, die – zoals de titel al doet vermoeden – als een soort digitale Oog Op Morgen ondergaan moet worden.

DJ Kicks nummer 46 is samengesteld door de uit Spanje afkomstige John Talabot. Maar dat is bij de DJ Kicks geen probleem, want laat deze serie zich nu net vooral verkopen op de naam en kan dus geëxperimenteerd worden met minder bekende al dan niet nieuwe helden. Want relatief nieuw is die Talabot dus wel: in 2009 bracht hij zijn eerste geluidstapijtjes uit en vooral met zijn uit 2012 daterende debuutalbum ƒIN maakte hij indruk. Talabot’s muziek wordt geschaard onder de electronica, maar als het house of techno wordt genoemd, zal ook niemand daar problemen mee hebben. Talabot is in elk geval een naam om rekening mee te houden. En kan deze DJ Kicks mix zorgen voor meer exposure.

Nu is het vooral de DJ John Talabot die zijn ding doet op deze CD. Zoals zoveel mix-CD’tjes is het geheel meer dan de som der delen, zeker omdat het overgrote deel van de setlist bestaat uit redelijk abstracte klankminiatuurtjes, die behoorlijk naar techno ruiken. Verwacht echter geen nerveuze amfetaminentechno, maar Talabot gaat voor een beheerste opbouw en neemt hij de tijd om de boel op te bouwen. Al vanaf het intro wordt duidelijk dat Talabot’s mix geen put-your-hands-in-the-air electronica bevat, maar is de sfeer broeierig en zweterig en blijft dat zo gedurende de rest van de speeltijd. De tracks worden uiteraard ongemerkt in en aan elkaar gemixt en wordt het gehele geluidsspectrum benut. Dat betekent dat wanneer deze verzamelaar op kingsize speakers die subsonisch laag zonder gekraak en gekreun probleemloos kunnen weergeven zich al snel de situatie kan voordoen dat de luisteraar zich helemaal verliest in de trip die Talabot voorschotelt en bestaat uit een playlist die bestaat uit maar liefst 27 nummers. Wanneer de ongemixte tracks afzonderlijk beluisterd zouden worden, dan blijft er maar weinig hangen, maar wanneer het allemaal in the mix voorbij komt suizen, dan ontstaat een ander verhaal. Weinig aanknopingspunten, een beklemmend spooky sfeertje, maar vooral een hypnotiserende luistertrip. Dat is wat Talabot de luisteraar voorschoteld.

Voer dus voor redelijk geoefende oortjes en nu niet meteen de meest toegankelijke CD, maar wie dat voor lief neemt c.q. de voorkeur geeft aan een avontuurlijke mix, is bij DJ Kicks 46 aan het juiste adres. Als K7 deze lijn blijft volhouden, dan is de toekomst voor DJ Kicks vooralsnog redelijk gewaarborgd. Bloemen voor deze man in elk geval. He deserved it. 1. Journey To The Center Of The Sun
 2. Underneath The Dancefloor
 3. I Heard Them Say
 4. Zero Centre
 5. Hetrotopia
 6. We Doubt (You Can Make It)
 7. The Grasshopper Was The Witness
 8. Anagrama
 9. Without You
 10. Klinsmann
 11. Eno
 12. Bonus Beats
 13. Run
 14. Shower Scene
 15. #001
 16. Old Song
 17. Tai Po Kau
 18. Escape To Nowhere
 19. Innermind
 20. Streets
 21. Silikron
 22. It's All Over
 23. John Talabot DJ-Kicks Mix