×

Recensie

Alternative

06 juli 2018

John Parish

Bird Dog Dante

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Thrill Jockey

Bird Dog Dante John Parish Alternative 4.5 John Parish – Bird Dog Dante Written in Music https://writteninmusic.com

We hebben het wel voor artiesten die dwars tegen de commercie ingaan. Zoals John Parish bijvoorbeeld, de sidekick en misschien wel ultieme vertrouweling van PJ Harvey. Samen maakten ze een handvol mooie albums zoals o.a. het onderschatte Dance Hall At Main Point. Maar ook solo blijkt Parish keer op keer te verrassen. Zo verscheen zonet Bird Dog Dante van de Britse muzikant/producer wiens bijdrage aan de muziek nimmer onderschat mag worden.

De rol als sidekick ligt hem het best, zo getuigen talloze bijdragen aan albums van o.a. Eels, Sparklehorse en Giant Sand. Daarnaast loopt geruime tijd ook een solocarrière. Die nam pas echt aanvang met Rosie, de soundtrack die hij maakte op verzoek van de Belgische filmmaakster Patrice Toye. Een project dat meer succes oogstte dan initieel voorzien. Het stimuleerde de Britse muzikant om ook kleinschalige, maar artistiek integere soloplaten zoals How Animals Move en Once Upon A Little Time uit te brengen. Daarnaast leverde hij vanaf dan steeds vaker experimentelere soundtracks af (o.a. She, A Chinese Soundtrack) en bracht in 2013 met Screenplay zelfs een verzamelaar van het soundtrackwerk uit.

Vijf jaar later verschijnt Bird Dog Dante, een dérde soloalbum van Parish. Zoals je eigenlijk ook wel kan verwachten kwam ook dit album eerder toevallig tot stand. Treffend detail: de backing vocals van Aldous Harding op Rachel nam hij op met een Iphone backstage na een performance bij Jools Holland. Op die manier is gelijk duidelijk dat Parish de man is van het idee, maar ook van de koe bij de horens te nemen. Met veel aandacht voor detail werkt hij rond klanken en boetseert daar kleine songs uit. Al dan niet met PJ Harvey, die vocaal bijdraagt aan onder meer I’m Sorry For Your Loss – een ode aan hun vriend Mark Linkous.

Bird Dog Dante is bricolage van de allerbeste soort. Opgenomen op verschillende plaatsen en met verschillende gastbijdragen valt sterk op hoezeer Parish het soundtrackgerichte (Kireru bijvoorbeeld) en het songgeoriënteerde, zoals The March, hier met elkaar blendt.  Dat levert in zijn geheel een uiterst fascinerende plaat op die initieel verwart, maar ook beklijft. Spil is de polyvalente Parish uiteraard, die zich laat ondersteunen met een band bestaande uit drummer Jean Marc Butty, keyboardiste Marta Collica, gitarist Jeremy Hogg en bassiste Georgia Poli.

Parish verzamelt hier een hele hoop geluiden en sferen, en creeert een kunststukje dat het meer dan verdient om aangekocht en beluisterd te worden. Overigens hangt de schaduw van Sparklehorse, het bittere én het zoete tegelijkertijd, best wel sterk over dit nieuwe album. Dat begint gelijk al met die wat vreemde titel (net zoals Vivadixiesubmarinetransmissionplot dat was), maar ook in de songs zelf (afsluiter The First Star zou net als The March zo op een Sparklehorse gekund hebben). Opmerkelijk is de zachte, tedere en intieme sfeer, al is die zeker niet overheersend en is er ruimte genoeg voor prikkelend materiaal met messcherpe kantjes. Aanbevolen luistervoer. 1. Add To The List
 2. Sorry For Your Loss
 3. The March
 4. Let’s Go
 5. Type 1
 6. Rachel
 7. Buffalo
 8. Kireru
 9. Le Passé Devant Nous
 10. Carver’s House
 11. The First Star