×

John Grant

Love Is Magic

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Bella Union

Love Is Magic John Grant Alternative 4 John Grant – Love Is Magic Written in Music https://writteninmusic.com

Met nog maar drie albums op zak is John Grant al uitgegroeid tot een waar fenomeen. Hij lijkt alles te kunnen doen wat hij muzikaal maar wil. Het geweldige Love is Magic, zijn vierde album, bewijst dat andermaal.

Waar Queen of Denmark (2010) een echt liedjesalbum was (en wat voor een!) en Pale Green Ghosts (2012) de verdieping naar een meer electronic geluid (wederom een meesterwerk) was Grey Tickles, Black Pressure (2015) de prachtige samenvatting van beide voorgaande albums. Tussendoor maakte hij nog BBC-opnamen met orkest (op album samengevat als With The BBC Philharmonic), deed hij zelfs nog een tour met orkest ( The Royal Northern Sinfonia uit Newcastle), verkocht op eigen kracht de Royal Albert Hall uit en liet hij zijn goddelijke stem los op de vroege songs van Scott Walker (The Early Songs of Scott Walker 1967-1970).

Begin dit jaar was daar dan ook nog Creep Show, de band die hij samen met oud Cabaret Voltaire (tegenwoordig Wrangler) voorman Stephen Mallinder en de van Tuung bekende Phil Winter en Ben ‘Benge’ Edwards oprichtte. Met Mr Dynamite brachten ze een eerste album uit. De samenwerking met geluidsgenie Benge werkte zo goed dat Grant hem vervolgens vroeg als sidekick aan zijn nieuwe eigen album mee te werken. Ook Midlake-bassist Paul Alexander (de man uit de band die Grant met Queen of Denmark solo op de rit kreeg) had een voorname rol in het productieproces en speelde bas en verzorgde veel van de achtergrondvocalen.

Grant’s vierde album is wederom een avontuurlijk muzikaal verhaal. dat met het lekker ongemakkelijke Metamorphosis een overweldigende binnenkomer kent. Het is een weerbarstige electronic killer die ritmisch en melodisch alle kanten opduikt, compleet met super sfeerrijk middenstuk, en het is Grants geweldige stem die de track een intrigerende kracht meegeeft. Super spannende albumopener die met het zo lieflijke titelnummer daarna, de eerste track die van het album de wereld in werd geslingerd, helemaal op z’n plek valt. Wat een warme gloed hangt er toch over die song heen en wat valt die op Serge Gainsbourg geïnspireerde baspartij tot prachtig op z’n plek. Zonder twijfel één van de allermooiste songs van dit jaar. Tempest sluit daar naadloos op aan en geeft de grote kracht van Grant maar weer eens aan. Hij weet met zijn stem electronica moeiteloos een warme gloed mee te geven. Wat een prachtige compositie weer en hoe weergaloos gezongen.

Mooi hoe Tempest naar een climax geduwd wordt zodat het daarop volgende, lekker dik klinkende, swingende Preppy Boy daar naadloos in over gaat. Wat een heerlijk uitbundige instrumentatie en wat een fijn pompende beats terwijl het tegelijk als een uitermate toegankelijke popsong klinkt. Het lekker duidelijk getitelde Smug Cunt is alweer zo’n track waarin de electronica sferen naar een groots nieuw niveau getild worden. Opvallend toch hoe Grant zijn liefde voor tachtiger jaren electronica naar een nieuwe toekomst tilt. Wonderbaarlijk knap gedaan en de tekst, over een oudere en jongere man die elkaar daten, is al net zo ijzersterk.

He’s Got His Mother’s Hips brengt net als Preppy Boy die uitbundige super aanstekelijke tegen camp aanleunende swingsound. In een eerlijke muziekwereld was deze song natuurlijk al een dikke hit geweest. Een geweldige tekst gebed in een tegen disco aanleunend strakke bas en drums en gave toetsen en synths daaroverheen. Diet Gum gaat daar nog eens overheen. De hilarische tekst (I manipulate, that is what I do, I manipulate, that’s what I’m doing to you) meer gesproken dan gezongen, is een hoogtepunt in Grants oeuvre. Over hoe je een ex afbrandt en uiteindelijk je eigen afkraak toch weer een draai wilt geven. Knap hoe hij het coole en scherp uitgesprokene toch altijd met gemak een melancholieke draai kan geven. Dit alles over wederom straffe beats en een avontuurlijke instrumentatie gegoten.

Met Is He Strange keert Grant dan weer even terug naar de songstijl die hem solo gelijk zo geliefd maakte. Vanuit de piano opgezet is Is He Strange zo’n typische Grant song waar je gelijk verliefd op wordt. Hetzelfde geldt voor The Common Snipe. Een prachtig doorleefde song, weergaloos mooi gezongen, fijne bandsound en met slimme IJslandse accenten doortrokken. Touch And Go sluit het album weergaloos af. Met piano en synths in een natuurlijke symbiose vertelt Grant in een warme tekst over het vreemde leven van Bradley Manning, de man die als klokkenluider binnen het leger documenten lekte die de misstanden in het Amerikaanse leger aangaven en daarvoor 7 jaar de gevangenis in moest. In die gevangenis jaren zijn jarenlange verlangen om vrouw te zijn doorzette en als Chelsea de gevangenis uitkwam. Grant heeft het verhaal naar een weergaloos mooie song omgezet (‘Did you play with Barbie dolls/ When no one else was around?/ Pardon me if I sound ignorant/ But the change is so profound/ What was going through your head/ As they struck you down to the ground?’).

Love is Magic is een opwindend album waarop Grant muzikaal fijn alle kanten opschiet. Van super catchy en lekker dik naar ingetogen en emotievol. Immer spannend, avontuurlijk en ontdekkend. Tekstueel is Love is Magic (Love is magic, whether you like it or not) een zoektocht naar de liefde: verlangen, teleurstelling, vreugde, frustratie, jaloezie, beetje pijn, veel pijn en de humor. Echt elk facet komt in de vaak hilarische teksten voorbij, geen relatie en ervaring blijft onbesproken en zijn doorspekt met situaties uit de vreemde tijden waar we in leven. Het blijft een wonder hoe Grant scherpe observaties met recht uit het hart teksten weet samen te brengen.

John Grant is een muzikale wereld op zichzelf. Een artiest die geheel in zijn eigen muzikale wereld zijn eigen weg heeft gevonden. Zijn stem is en blijft een van de allermooiste van de hedendaagse muziek en maakt alles wat hij maakt al bijzonder maar het is zijn avontuurlijk instelling en zijn onvoorspelbaarheid die zijn songs zo bijzonder maken. Met al drie, geheel op zichzelf staande prachtalbums op zijn naam is ook Love Is Magic volledig raak. Een ronduit indrukwekkende prestatie.  1. Metamorphosis
  2. Love Is Magic
  3. Tempest
  4. Preppy Boy
  5. Smug Cunt
  6. He’s Got His Mother’s Hips
  7. Diet Gum
  8. Is He Strange
  9. The Common Snipe
  10. Touch and Go