×

Recensie

Rock

03 maart 2014

Joe Louis Walker

Hornet's Nest

Geschreven door: Björn Groenen

Uitgebracht door: Alligator Records

Hornet's Nest Joe Louis Walker Rock 4 Joe Louis Walker – Hornet’s Nest Written in Music https://writteninmusic.com

Bluesgitarist Joe Louis Walker timmert sinds zijn debuutalbum Cold Is The Night (1986) al meer dan 28 jaar behoorlijk aan de weg. In 2012 tekent hij bij het fameuze Amerikaanse blueslabel Alligator Records, maar zijn muzikale loopbaan verliep daarvoor niet altijd even geleidelijk. Met het eerste Alligatoralbum Hellfire (2012) kreeg hij internationale allure en werd geprogrammeerd op onder andere festivals als Glastonbury, Chicago Blues Festival en North Sea Jazz. Na 23 bluesalbum, vier Blues Music Awards en diverse wereldtournees komt hij met Hornet’s Nest.

Het album is volledig opgenomen in Nashville en tot stand gekomen in samenwerking met Grammy Award-winnaar producer/drummer Tom Hambridge, ook wel bekend als de man achter James Cotton, Buddy Guy en Susan Tedeschi. De titel van het album maakt alle verwachtingen waar: Hornet’s Nest telt twaalf zeer uiteenlopende tracks van blues, funk en R&B tot gospel. Zo horen we tijdens Ramblin’ Soul energiek en impressief solowerk, sereniteit in As The Sun Goes Down en uitdaging tijdens Soul City. Walker legt in de laatstgenoemde track een link met de jaren zestig waarin iedere stad zijn eigen soulscene had. Onder begeleiding van drummer Tom Hambridge, toetsenist Reese Wynans, gitarist Rob McNelley en bassist Rommy MacDonald verwijst Walker namelijk naar Amerikaanse steden als Cleveland, Chicago en New York. Ook durft Walker het aan nieuwe versies van Rolling Stones’ Ride On, Baby en Roy Hamilton’s Don’t Let Go in het album op te nemen. Omdat Hornet’s Nest een mix is van diverse muziekstijlen, hebben deze tracks dan ook een meerwaarde op het album.

Walker speelt op Hornet’s Nest alsof zijn leven ervan afhangt; dat blijkt uit zijn inventieve gitaarspel in combinatie met expressieve vocalen. Het absolute hoogtepunt van het album is Not In Kansas Anymore; een snoeiharde rocktrack met doorgeleefde vocalen uit de 64 jaar oude strot van Walker. Het tweede Alligatoralbum is een feit, weliswaar geen oprechte focus voor blues maar toch presteert Walker het om met Hornet’s Nest een verrassend en origineel eindproduct af te leveren.

Tracklisting Hornet’s Nest:

 1. Horney’s Nest
 2. All I Wanted To Do
 3. As The Sun Goes Down
 4. Stick A Fork In Me
 5. Don’t Let Go
 6. Love Enough
 7. Ramblin’ Soul
 8. Ride On, Baby
 9. Soul City
 10. I’m Gonna Walk Outside
 11. Not In Kansas Anymore
 12. Keep The Faith


 1. Hornet's Nest
 2. All I Wanted To Do
 3. As The Sun Goes Down
 4. Stick A Fork In Me
 5. Don't Let Go
 6. Love Enough
 7. Ramblin' Soul
 8. Ride On, Baby
 9. Soul City
 10. I'm Gonna Walk Outside
 11. Not In Kansas Anymore
 12. Keep The Faith