×

Recensie

Rock

23 oktober 2011

Jimi Hendrix

Hendrix In The West

Geschreven door: Ewoud Assen

Hendrix In The West Jimi Hendrix Rock 4.5 Jimi Hendrix – Hendrix In The West Written in Music https://writteninmusic.com

Hendrix In The West is een plaat voor het eerst uitgebracht in 1972, 2 jaar na de dood van Hendrix in september 1970. Die plaat was het vervolg op The Cry Of Love en Rainbow Bridge, waarvan de meeste nummers opgenomen waren in de Electric Ladyland Studio’s. De plaat Hendrix In The West is een overzicht van het beste van Hendrix op het podium, een definitief live album dat in 1972 is samengesteld door Eddie Kramer en technicus John Jansen.

De versie uit 1972 verschilt op een aantal punten van de laatste release. Om te beginnen zijn de nummers geremasterd. Daarnaast zijn er een aantal toegevoegd en zelfs vervangen. Stonden op het 1972 album nog 8 nummers, nu krijg je er 11. Toegevoegd zijn er 3, gespeeld in de San Diego Sports Arena op 25 mei 1969. Het gaat hier om Fire, Spanish Castle Magic en I Don’t Live Today. Dat deze nummers afkomstig zijn van dat specifieke concert is niet geheel toevallig. In het cd boekje van de versie uit 1972 valt te lezen dat Voodoo Child (Slight Return) gespeeld is tijdens dat concert in San Diego, maar eigenlijk was dat een opname van een concert in de Royal Albert Hall in 1968. Bij deze is dat dus hersteld en staat de opname uit San Diego op deze plaat. Hetzelfde geldt eigenlijk voor Little Wing. Deze is niet gespeeld tijdens het San Diego concert en daarom hebben de samenstellers de opname uit San Francisco’s Winterland Ballroom op de plaat gezet. De opnames van San Diego zijn trouwens wel erg populair, getuige de prominente plaats die ze krijgen op deze plaat. Maar liefst 5 van de 11 nummers zijn afkomstig van dat concert. Wat krijgen we nog meer te horen? Om te beginnen het Isle of Wight festival in 1970 (onlangs verschenen op DVD), het optreden in de Winterland Ballroom in San Francisco(1968, onlangs verschenen op cd) en een optreden in het Berkerly Community Center in 1970. Van dat laatste optreden is een erg bijzondere opname op de cd gezet. Luister eens goed naar de Carl Perkins cover van Blue Suede Shoes. De eerste minuut wordt er wat getest en vrij abrupt worden de akkoorden van het nummer ingezet. Er blijft respons van het publiek uit. Publiek bleek er ook nog niet/amper te zijn. Het blijkt hier namelijk te gaan om een nummer gespeeld tijdens de soundcheck. Best tof!

De hele plaat is erg boeiend en muzikaal gezien verschrikkelijk goed. Maar dit neemt niet weg dat bepaalde nummers van mij achterwege gelaten hadden mogen worden. De plaat begint met 2 nummers die Hendrix speelde tijdens Isle of Wight. Als eerste het Engelse volkslied The Queen(God Save wordt weggelaten) en daarna Beatles cover Sgt. Pepper Lonely Heartsclub Band, waarbij ik vooral laatst genoemde niet een echte toevoeging vind. Van dat zelfde concert vind ik All Along The Watchtower of Purple Haze bijvoorbeeld een stuk interessanter. 1. The Queen (Live Isle Of Wight, August 30, 1970)
 2. Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (Live Isle Of Wight, August 30, 1970)
 3. Little Wing (Live)
 4. Fire (Live San Diego Sports Arena, May 25, 1969)
 5. I Don't Live Today (Live San Diego Sports Arena, May 25, 1969)
 6. Spanish Castle Magic (Live San Diego Sports Arena, May 25, 1969)
 7. Red House (Live San Diego Sports Arena, May 25, 1969)
 8. Johnny B. Goode (Live Berkeley Community Center, Berkeley, CA May 30, 1970)
 9. Lover Man (Live Berkeley Community Center, Berkeley, CA May 30, 1970)
 10. Blue Suede Shoes (Live Berkeley Community Center, Berkeley, CA May 30, 1970)
 11. Voodoo Child (Slight Return) (Live San Diego Sports Arena, May 25, 1969)