×

Recensie

Roots

30 juni 2014

Jim Stapley

Long Time Coming

Geschreven door: Bert Vethaak

Uitgebracht door: Mita Records

Long Time Coming Jim Stapley Roots 4 Jim Stapley – Long Time Coming Written in Music https://writteninmusic.com

Jim Stapley is weer een prachtige nieuwe naam aan het blues rock-front. In 1985 geboren in Manchester is het al vroeg alleen maar muziek dat de klok staat. Zo begint hij al op zeer jonge leeftijd een band met zijn broer Nick en verliet hij op 17 jarige leeftijd school, huis en haard om in London in een rockband te gaan spelen. Na in diverse bands gespeeld te hebben komt hij in Amerika terecht waar hij uiteindelijk een album uitbrengt. Maar in 2010 besluit Stapley om terug te keren naar Engeland om een nieuwe eigen band te beginnen. Via wat omzwervingen als oa frontman van The Jones Gang komt hij uiteindelijk in 2013 als soloartiest terecht bij het vermaarde Mita Records. En op dat label is nu zijn eerste Europese album uitgebracht; Long Time Coming, geproduceerd door niemand minder dan Tony Visconti (oa David Bowie, Kaiser Chiefs, Iggy Pop).

Het album opent gelijk heel sterk met No Good Reason met drums en een heerlijke jaren 70 rif. Tevens komen de uitstekende vocale kracht van Stapley gelijk aan de orde, al lijkt het af en toe wel of hij zich overschreeuwd. Laid To Waste lijkt rustig te beginnen met een akoestisch gitaar maar al gauw wordt ook dit een lekker stevig nummer. Daar kunnen de strijkers en de akoestisch zweem dat over het nummer hangt niets aan veranderen. Voor mij het sterkste nummer is toch wel Hurricane, een nummer met een lekkere R&B drumbeat. Maar het verrassendste van dit nummer is toch wel dat het refrein mij (in ieder geval) heel sterkt doet denken aan het fantastisch mooi einde van Michael Jackson’s Earth Song. Met Hartstrings en New Religion wordt wat gas terug genomen, al blijven het power-ballads. Mooi is de sax en het achtergrondkoor aan het einde van New Religion.

Het album gaat verder met een lekkere Southern Rock song; My Way Home en met Made Of Stone gaat Stapley weer in de rock overdrive om met My Own Worst Enemy weer terug te vallen naar een ballad. Net als Laid to Waist beginnen Out of Sight, Gray Matter en Breaking Out akoestisch om snel over te gaan in stevige rock. De laatst genoemde valt dan wel weer op vanwege het gospelachtige koor dat meezingt. Afsluiter Shield is een lekker country-achtig, ook akoestich, nummertje met heerlijke strijkers. Een echt Radio 2 luisterliedje.

Stapley is er in geslaagd een zeer lekker in het gehoor liggende plaat af te leveren. Alle 12 eigen geschreven nummers zijn puik en er is er geen een die verveeld. Echt vernieuwend is het echter allemaal niet. Het klinkt allemaal alsof je het al misschien eens eerder gehoord hebt. Maar daarin tegen, Stapley is een zeer begenadigd gitarist en dito zanger. Het schijfje zit al dagen in mijn autoradio en zal daar voorlopig ook nog wel even in blijven zitten. Want in de categorie On The Road gaat deze plaat heel hoog scoren.

Tracklisting Long Time Coming:

 1. No Good Reason
 2. Laid To Waste
 3. Hurricane
 4. Heartstrings
 5. New Religion
 6. My Way Home
 7. Made Of Stone
 8. My Own Worst Enemy
 9. Out Of Sight
 10. Grey Matter
 11. Breaking Out
 12. Shield