×

Recensie

Jazz

14 september 2022

Jasper Høiby

What It Means to Be Human

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Edition Records

What It Means to Be Human Jasper Høiby Jazz 4.5 Jasper Høiby – What It Means to Be Human Written in Music https://writteninmusic.com

Alhoewel het onder zijn eigen naam verschijnt is What It Means to Be Human wel degelijk het tweede album van Planet B, het project dat de Deense bassist/componist Jasper Høiby opzette nadat zijn vorige, zeer succesvolle, trio Phronesis op ruststand (en ondertussen ter ziele) ging. En Planet B is naast Høiby wel degelijk ook de Franse drummer Marc Michel en de Britse saxofonist Josh Arcoleo.

Met hun eerste album, simpelweg Planet B getiteld, maakte het trio in maart 2020 een prima eerste indruk. Live zelfs nog meer. Maar helaas bleek hun optreden in maart 2020 in het Amsterdamse Bimhuis één van de laatste te zijn voor de pandemie twee jaar thuis hield.

Ondanks het niet kunnen optreden werd de pandemie gelukkig gebruikt om alvast een tweede album op te nemen. Zodat het trio nu met twee albums op zak de belangrijke jazzzalen van de wereld echt over kan trekken.

What It Means to Be Human gaat verder waar hun debuut ophield: bezielde composities gelardeerd met flarden spoken-word teksten verhalend over wereldverandering/klimaatverandering. Door alle wereldgebeurtenissen van de afgelopen jaren is er voor gekozen dat het deze keer alleen vrouwenstemmen zijn.

Het trio muzikanten klinkt nog intenser dan op het eerste album. Openingstrack Vision of Outrage laat een frisse band horen die gretig de muziek induikt en de twee jaar niet kunnen spelen omarmt om het allerbeste uit hun (gezamenlijke) spel te halen. Wat een feest om Høiby binnen dit trio te horen spelen ook weer, zo volledig anders als hij in Phronesis in de wat vollere sound te horen was, tegelijk al net zo aanstekelijk en aantrekkelijk. Heerlijk hoe Michel op hem inspeelt met zijn losse, open manier van ritmes neerleggen.

Mooi dat door Arcoleo in zijn nieuwe trio op te nemen Høiby deze fantastische muzikant nu even vol in het licht zet. Het talent spat van de jonge muzikant af, zijn spel is vrij en ambitieus tegelijk heerlijk vloeiend over de lijnen die Høiby en Michel uitzetten. Luister naar een track als There Will Be No Struggle en begrijp waarom dit trio er één is om heel erg in de gaten te blijven houden. Er is zoveel mooie interactie tussen de muzikanten te horen op dit album en zoveel spoken word om over na te denken. Høiby is een man van sterke meningen, die ook uitspreekt en tegelijk een muzikant die deze meningen om weet te zetten in strijdbare, intelligente composities die dus dubbel raken.

What It Means to Be Human is de geweldige opvolger van het debuut dat al veel indruk maakte. Høiby, één van de meest interessante bassisten binnen de jazz, heeft met dit trio en verfrissende en ijzersterke composities wederom één van voornaamste trio’s binnen de jazz neergezet.  1. Vision of Outrage
  2. There Will be No Struggle
  3. Clock of the World
  4. Earthness
  5. One Voice
  6. Spiritual Geniuses
  7. Her Deepness
  8. Life Force Seeds
  9. Onwards
  10. What it Means to be Human