×

Recensie

Roots

19 februari 2013

Jason Serious

Undercover Folk

Geschreven door: Ella-Milou Quist

Uitgebracht door: Self release

Undercover Folk Jason Serious Roots 4 Jason Serious – Undercover Folk Written in Music https://writteninmusic.com

In 2011 toerde Jason Serious, zonder ook maar een album te hebben uitgebracht, met acts als Other Lives, Paul Heaton en Nathaniel Rateliff. Alle drie zagen ze iets in hem en niet onterecht. Jason komt oorspronkelijk uit Maryland, Amerika maar werd verliefd op een Australische en verhuisde samen met haar naar Europa. Hij woont nu in München in Duitsland. Om zich heen verzamelde hij tal van getalenteerde Europese muzikanten en nam samen met hen zijn debuutalbum Undercover Folk op. Een slimme albumtitel omdat de hoofdmoot folk is, maar verknopt in early jazz, country-pop, Americana en zelfs een vleugje rock. Undercover Folk bevat dus niet zozeer het rustige en melancholische dat je gewend bent van folk maar bevat vooral uptempo songs. Natuurlijk ontbreken de echte folknummers als On A Tide en ballads als het prachtige Horse en het nog mooiere Strange Woman niet, zodat ook dit genre daadwerkelijk vertegenwoordigt wordt op deze plaat, maar inderdaad wel ‘undercover’.

Het mooie van Jason Serious vind ik dat hij verder kijkt dan Amerika lang en breed is en bewust de keuze heeft gemaakt om uitsluitend met Europees talent (oké, vooruit ook met één Australiër) te werken. Dat staat hem zeer te prijzen. Een goede keus is het ook. Hij werkt met maar liefst dertien verschillende muzikanten die allemaal hun eigen unieke bijdrage leveren en ook nog eens één of meerdere verschillende instrumenten bespelen. En dan niet alleen de geijkte instrumenten maar ook de viool, banjo, mandoline, trompet, trombone, een contrabas en een orgel. Gezamenlijk hebben ze een product afgeleverd dat staat als een huis. Ook de mix en arrangementen zitten zeer goed en sterk in elkaar. Het is een mooi geheel.

Jason heeft een goede, heldere en zuiver stem die prettig in het gehoor ligt en die, godzijdank, niet verguld is van rare uithalen en aparte accenten die schijnbaar alle singer-songwriters van nu lijken te hebben. Niet dat daar iets mis mee is, helemaal niet zelfs, ik houd er van, maar een keertje ‘gewoon’ is ook wel weer eens lekker. Door zijn normale stem passen ook de verschillende backing vocals goed bij zijn geluid en versterken hem en zijn teksten op zeer goede wijze. Serious moet het sowieso hebben van de eenvoud. Undercover Folk is geen overgeproduceerde plaat maar juist puur, eerlijk en simpel. De gemakkelijke melodieën en teksten blijven in je hoofd zitten maar komen wel binnen als een baksteen. Daar bedoel ik mee dat Jason net zo oprecht is als zijn muziek maar er daarnaast ook zeer veel emotie inlegt, wat ervoor zorgt dat het je raakt. Zijn muziek is intiem, sfeervol, zeer divers en niet in één hokje te proppen.

Hoewel dit nog maar zijn eerste album is lijkt het net of Jason Serious al jaren meedraait in de muziekwereld. Totaal onbekend in Nederland, wat mij betreft onterecht. Ik ben zeer gecharmeerd van deze jongeman. Hij doet zijn naam eer aan en we mogen deze Jason Serious dan ook echt serieus nemen.

Tracklisting Undercover Folk:

  1. On A Tide
  2. Everybody’s Somebody’s Beautiful
  3. Met Jack Kerouac
  4. Lucky Spark
  5. Horse
  6. Mansions
  7. Undercover Folk
  8. Strange Woman
  9. Purple Eyes
  10. Buckets Of Gin