×

Recensie

Rock

19 augustus 2022

James Vincent McMorrow

The Less I Knew

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Faction

The Less I Knew James Vincent McMorrow Rock 3.5 James Vincent McMorrow – The Less I Knew Written in Music https://writteninmusic.com

Let The Soul In! Zielsmuziek! Singer-songwriter James Vincent McMorrow verovert alweer ruim tien jaar geleden de folk harten van deze genreliefhebbers met het ijzersterke Early in the Morning debuut. Het is dan al duidelijk dat hij van meerdere markten thuis is, This Old Dark Machine is een regelrechte soulsong en ontspringt de dans met de overige albumtracks en dartelt er eigenzinnig op los. Nederland valt al snel voor de weemoedige Ier, en zijn prachtige klein gehouden concerten versterken dat gevoel alleen maar.

Post Tropical is soberder, elektronischer en minder goed begrepen. Met het funkende We Move haakt James Vincent McMorrow op de R&B hitsuccessen in, een uitstapje welke ook nu nog op het zwoele afsluitende A Lot to Take van The Less I Knew terugkomt. Hij verspeelt de Ierse geloofwaardigheid door zich op een Verenigde Staten overstap te richten en zijn ziel aan een danceproducer te verkopen. Verdwaalt in zijn eigen kwaliteiten moddert de Ier op True Care door, waar verknipte neurotische elektronica en goedbedoelde gospel het geheel niet redden. Na vier jaar stilte verschijnt het plezierig opgewekte maar oh zo veilige Grapefruit Season, negen maanden later door The Less I Knew gevolgd. Schijnbaar verschijnt er binnenkort nog een kersverse plaat, het nu al reeds aangekondigde Heavyweight Champion of Dublin 8.

A beating heart gets thrown out of a car in the dark
I find it and I check it for scars and make sure it’s clean

De soul van een plaat dus, het hart van de tracks. Hoe dicht kan je bij jezelf komen. Het hart wordt dan wel door de hersenen aangestuurd, dit warme kloppende orgaan zet alles in beweging. Als die binding ontbreekt, dan wordt het een bloedeloos leeg geheel. Vertroetelen, opfrissen en opnieuw de wijde wereld insturen, gereinigd van de pijn en het verdriet. James Vincent McMorrow staat op het kruispunt van de bewandelde wegen en kiest opnieuw richting. Het besef komt bovendrijven dat hij zich ondertussen als een buitenstaander tussen zijn eigen songs presenteert. Een migrant die bij zijn voordeur aanklopt en op zijn zelf vervreemdende albums om onderdak vraagt.

Heimwee versterkend Heads Look Like Drums drugs escapisme en het I am a Masterpiece cynisme. Het moment dat de Ier beseft dat Amerika niet Het Beloofde Land is. Lichtelijk gestoord California verslavend met in een notendop de geaccepteerde Natural Born Killers mentaliteit. Sterrenstatus arrogantie, Lighten Up boven jezelf uitzweven. Een zwaar blok aan meedragende levenservaringen zorgt ervoor dat je met beide voeten op de grond blijft staan. Hurricane is het gevoel van thuiskomen. The Mothers Of Soul backings ontfermen zich moederlijk om de zanger, vertrouwd, warm en met een gedoseerde dosis aan liefde. Techniek is belangrijk maar het zijn de altijd scherpe soulhoornblazers die er met hun krachtige adem onevenaarbare energie in stoppen. Er is een controlerende orkaan op komst, James Vincent McMorrow blijft deze net een stapje voor.

Het met achteroverleunende blazers en dromerige harpsprankelingen opgesierde Steven heeft met zijn Dublinse roots een onverwachte twist. Geen traditionele folk of pubsong. De popkant, de intens strijdende muzikant die hervonden het podium betreedt, klaar om zijn publiek te heroveren. Het The Less I Knew titelstuk verlangt naar vroeger, de puurheid zonder de kilheid dus. Het verwaarloosde hart terugvragend. Schimmen Early in the Morning genialiteit dringen zich op en vormen de immense schaduw over deze kleine in de verdrukking geraakte intieme pianoballad schoonheid. Ingehaald door de nieuwe lichting folkzangers is The Reason I Died het wezenlijke besef dat passiviteit tot achteruitgang en stilstand leidt. James Vincent McMorrow indierockt, schuurt en slaat genadeloos zelfbewust toe.

Is The Less I Knew enigszins met het magistrale Early in the Morning te vergelijken? Zeker niet, de singer-songwriter wekt wel de indruk dat die kern grijpbaar in het vizier ligt. In eerste instantie maak je muziek om jezelf te vermaken, dat je met deze kwaliteiten een breder publiek bereikt is een mooie winstgevende bijzaak. Hij heeft in ieder geval weer een verhaal te vertellen. Elk nummer vraagt om een specifieke invalshoek en het is de taak van de rondom James Vincent McMorrow gevormde band om deze te beantwoorden. U vraagt, wij draaien, meer kwaliteit dan kwantiteit. Bewust voor een kort, amper een half uur durend geheel kiezen. Losse vertellingen, die de verwachte klasse bezitten maar geen eenheid zijn.  1. Hurricane
  2. Steven
  3. The Less I Knew
  4. The Reason I Died
  5. Heads Look Like Drums
  6. Lighten Up
  7. I am a Masterpiece
  8. A Lot to Take