×

Recensie

Soul / Hiphop

05 september 2016

James Vincent McMorrow

We Move

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Believe

We Move James Vincent McMorrow Soul / Hiphop 3 James Vincent McMorrow – We Move Written in Music https://writteninmusic.com

Op zijn derde studio-album We Move laat James Vincent McMorrow de folk verder achter zich, een ontwikkeling die hij al in gang zette op voorganger Post Tropical uit 2014. De Ier wordt wel afgeschilderd als alt-R&B troubadour en hoe lelijk deze typering ook mag klinken; er zit zeker een kern van waarheid in. McMorrows schrille voordracht roept nog steeds Bon Iver in herinnering maar met de elektronische R&B op We Move lijkt hij bewust te kiezen voor het geluid dat met onder meer How To Dress Well en James Blake de afgelopen jaren al flink school maakte. De co-producers van We Move waren niet de minsten: Nineteen85, die furore maakte met Drake en de van Rihanna en Kanye West bekende Frank Dukes.

Zelf zei McMorrow over de songs op We Move: ‘It’s about celebrating mental fragility – and how we move forward in life – rather than people listening to my songs and believing that I’m out in the forest all day long, thinking about trees. Because I’m actually at home, trying to convince myself to go out and get milk.’ Hoewel McMorrow dus duidelijk in beweging is (zoals de titel van dit album ook al lijkt aan te geven), heeft hij geen opzienbarende nieuwe wegen geopend op We Move. Hiervoor klinken de combinatie van scherpe elektronica en falsetzang gewoon te bekend, anno 2016. Dat hoeft geen probleem te zijn als het songmateriaal sterk is natuurlijk.

De uptempo single Rising Water met zijn handclaps, en smakelijke synth-bassen is dansbare electropop van de meest fragiele soort. Een aantrekkelijke song die echter voor een erg groot deel op het refrein leunt. Het trage, I Lie Awake Every Night met zijn lekkere droge beat en jaren-tachtig-omlijsting valt binnen de albumcontext mooi op zijn plaats. De song voert terug naar McMorrows kinderjaren, toen hij met een eetstoornis in het ziekenhuis lag. Op Last Story weeft hij fijne gitaarpatronen in de mix en ontvouwen zich mooie melodielijnen. Ook de andere single, Get Low, stoelt deels op uiteenlopende maar altijd subtiele gitaarpartijen. Zoals op de meeste songs is het echter McMorrows (bewerkte) zang die volledig centraal staat. Dat is tien songs langs iets teveel van het goede. Op Surreal zijn de over elkaar buitelende zangpartijen, vol soul, echter indrukwekkend. Tegen die tijd hebben we overigens wel een paar songs voorbij horen trekken die meer vorm dan inhoud zijn.

‘Don’t let fear control you’, zingt McMorrow herhaaldelijk op het afsluitende Lost Angles. Dat heeft in zijn geval een stevige koerswijziging opgeleverd met wisselende resultaten. McMorrow zal met We Move ongetwijfeld fans van zich vervreemden maar er echter net zo hard weer nieuwe voor terugkrijgen.

James Vincent McMorrow speelt op 19 oktober in TivoliVredenburg, Utrecht  1. Rising Water
  2. I Lie Awake Every Night
  3. Last Story
  4. One Thousand Times
  5. Evil
  6. Get Low
  7. Killer Whales
  8. Seek Another
  9. Surreal
  10. Lost Angles