×

Recensie

Roots

11 april 2012

James Levy & The Blood Red Rose

Pray To Be Free

Geschreven door: Ewoud Assen

Uitgebracht door: Heavenly, V2 Records

Pray To Be Free James Levy & The Blood Red Rose Roots 4 James Levy & The Blood Red Rose – Pray To Be Free Written in Music https://writteninmusic.com

James Levy & The Blood Red Rose hebben een heerlijk album gemaakt dat als leidraad liefde heeft.  Meestal samen bezingen ze in 12 tracks alles wat liefde teweeg kan brengen zoals hoop, vrezen en bedrog.

Het verhaal van James Levy & The Blood Red Rose is er eentje die bewijst dat het belangrijk is om connecties te hebben. Het verhaal tussen beide gaat terug naar het moment dat ze vrienden werden. Vanuit die vriendschap werd zangeres Allison Pierce van The Pierces, alias The Blood Red Rose, bekend met het werk van James Levy en zijn voormalige band LEVY. Ze coverden eens een nummer van hen en besloten later om samen wat liedjes op te nemen. Nadat deze voorgelegd werden aan de producer van Allison, Coldplay’s Guy Berryman, ging het balletje rollen. Berryman was zo onder de indruk dat hij besloot om de plaat te produceren van James Levy & The Blood Red Rose.

Berryman zegt erg onder de indruk te zijn geraakt van het klassieke geluid van de twee en daarmee raakt hij de kern van de kracht van het duo. Let wel dat je klassiek niet te letterlijk opvat. Er staan geen orkestraties op, maar zie klassiek meer als iets zoals iemand gekleed kan gaan. Stilistisch klassiek.

Vanaf opener Sneak Into My Room wordt duidelijk wat de toon van het album gaat worden. Warme liedjes, prachtige samenzang door beide en mooie akkoordschema’s. Het nummer gaat over een liefde die moeilijk te beantwoorden is, omdat er al iemand in het spel is. Ze voelen ze zich erg tot elkaar aangetrokken en kunnen de verleiding eigenlijk niet weerstaan ook al weten ze dat het fout is. Ook Hung To Dry is prachtig en ligt erg fijn in het gehoor. Bijzondere aan dit nummer is dat het een vrolijke noot heeft, maar door de tekst en de violen toch een melodramatisch karakter meekrijgt. Sneak Into My Room & Hung To Dry zijn overigens de eerste singles die uitgebracht zijn.

Als dit album in een hokje geplaatst moet worden dan past americana ze het best. Maar wel americana met invloeden uit de jaren 50 en 60 en muzikale referenties naar jazz, soul en folk. Die invloeden uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw zorgen waarschijnlijk voor dat stilistische gevoel dat de plaat opwekt.

Andere hoogtepunten op het album zijn Keep My Baby & Positively East Broadway. In Keep My Baby ‘trapt’ James Levy het liedje af, nadat Allison een klassiek gezongen intro verzorgt. Het nummer verrast vervolgens door bijzondere elementen en fijn in het gehoor liggende orkestraties. Positively East Broadway is enkel gezongen door James Levy en kent een tekstueel hoogtepunt in de zin “I Love You More Than Music/Let It Come”.

Pray To Be Free is een knap album dat je blijft luisteren door de heerlijke dromerige melodieën en klassieke tonen. En dat zonder dat er echte hits op staan. Het is ‘gewoon’ 12 keer erg mooi.

Tracklisting Pray To Be Free:

 1. Sneak Into My Room
 2. Give Me Happiness
 3. Crying To The River
 4. Hung To Dry
 5. Pray To Be Free
 6. Holy Water
 7. Keep My Baby
 8. Positively East Broadway
 9. Painted Red
 10. Crying Myself To Sleep
 11. Bums In Love
 12. Precious Age Of 13


 1. Sneak Into My Room
 2. Give Me Happiness
 3. Cryin' To The River
 4. Hung To Dry
 5. Pray To Be Free
 6. Holy Water
 7. Keep My Baby
 8. Positively East Broadway
 9. Painted Red
 10. Cry Myself To Sleep
 11. Bums In Love
 12. Precious Age Of 13