×

Recensie

Alternative

09 februari 2024

J Mascis

What Do We Do Now

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Sub Pop

What Do We Do Now J Mascis Alternative 3.5 J Mascis – What Do We Do Now Written in Music https://writteninmusic.com

J Mascis heeft geen introductie meer nodig toch? Zijn kenmerkend zeurderige zang en oor splijtend gitaargeweld bij cultrockgiganten Dinosaur Jr. is uit duizenden herkenbaar. Naast die band is hij graag geziene gastmuzikant en houdt er nog allerlei zijprojectjes op na zoals Witch, Heavy Blanket, Sweet Apple, The Fog en waarschijnlijk nog wel meer.

What Do We Do Now is alweer het vijfde solo-album van Mascis en dat hoor je. In positieve zin valt op hoe ontspannen en losjes gespeeld de liedjes hier klinken. Licht zeurderig, veelal akoestische midtempo rocksongs met een folkinslag.Waar zijn melodieuze stem en akoestische stem aan de basis liggen zorgt het voor makkelijk in het gehoor liggende aanstekelijkheid, Daarbij staan de drums erg hard in de mix, ze zorgen dat het geheel de nodige kracht wordt meegegeven. Dat is nodig, want zonder deze harde drums en de nog steeds oor splijtende gitaarsolo’s was het misschien gezapig geworden.

Nu is het resultaat nog steeds ‘gezellig’, maar gaat het net niet over het randje. Hij ontpopt zich hier als ware multi-instrumentalist, door in COVID-tijd alles in eigen studio in te spelen. Enkel piano laat hij aan zijn bevriende muzikanten Ken Mauri op piano en Matthew Dunn die pedalsteel voor zijn rekening neemt op I Can’t Find You. Door die toevoeging klinkt laatstgenoemde track ook net dat beetje anders in vergelijking met de rest. Iets nostalgischer? Het meest opvallend is hoe je op dit album constant het idee hebt naar een hele band te luisteren, in plaats van een soloproject.

Is het oneerbiedig om van deze plaat te zeggen dat hij met 1 hand op de rug gespeeld wordt?  Bewust gebruik ik niet de term “met twee vingers in de neus”, al dat snot in combinatie met de gitaar wordt een glibberige, ronduit smerige handel. Maar het is zo: op wat subtiele veranderingen in instrumentatie en klank na laat Mascis hier niets nieuws horen: een gezellig refreintje, snerpende solo’s als handelsmerk en altijd weer dat licht zeurderige. Is dit erg? Nee, het voelt als thuiskomen. Kwalitatief vertrouwd om je dag gelijk mee op te starten naast de koffie. Een kwalitatief goed koffie-album is het zeker wel en die moeten er ook zijn.  1. Can’t Believe We're Here
  2. What Do We Do Now
  3. Right Behind You
  4. You Don’t Understand Me
  5. I Can’t Find You
  6. Old Friends
  7. It's True
  8. Set Me Down
  9. Hangin Out
  10. End Is Gettin Shaky