×

Recensie

Alternative

05 augustus 2016

Dinosaur Jr.

Give A Glimpse Of What Yer Not

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Jagjaguwar

Give A Glimpse Of What Yer Not Dinosaur Jr. Alternative 4 Dinosaur Jr. – Give A Glimpse Of What Yer Not Written in Music https://writteninmusic.com

Eerder dit jaar liet Dinosaur Jr. op festival Best Kept Secret nog eens horen met gemak een overrompelende liveshow te kunnen neerleggen. Het blijft verbazingwekkend wat een volume het trio kan genereren zonder uit de bocht te vliegen. Sinds Dinosaur ‘terug’ op de podia is (2005) viel de band regelmatig te zien in Europa en verschenen er drie albums waarvan vooral Beyond (2007) zich kon meten met het beste werk uit de jaren tachtig en negentig. De belangstelling voor Dinosaur Jr. verflauwde wellicht weer wat de afgelopen jaren maar met Give A Glimpse Of What Yer Not houdt de band iedereen weer even stevig bij de les.

J. Mascis is al jaren grijs, Murph al jaren kaal en het haar van Lou Barlow lijkt verdacht veel op een aangebrande suikerspin. Maar verder lijkt alles bij het oude gebleven. Dat geldt ook zeker voor dit nieuwe album, dat vertrouwd klinkt maar daardoor ook des te fijner. Want er was natuurlijk weinig mis met de sound van Dinosaur Jr. in hun beste jaren. Het trio legt hier dan ook vrij achteloos gewoon weer een bovengemiddelde gitaarplaat neer.

De eerste tracks zijn een feest van herkenning. Neem de single Goin Down: de markante gitaren, de rake klappen vanachter de drumkit en J. Mascis’ prettig zeurderige zang: ‘Are you with me? Are you with me when I’m gone?’ We zijn weer thuis. De andere single, Tiny, is er weer eentje voor de indie-hitparades, catchy en gezegend met een vinnige gitaarsolo en dito slot. Verderop is Good To Know ook weer bijzonder herkenbaar en inwisselbaar met vele eerdere songs van de band. Dat betekent natuurlijk niet dat het een straf is deze track te ondergaan. Integendeel.

Met Be A Part gaat het gas er even af en valt op dat ook in een rustiger setting Mascis’ gitaarwerk doorslaggevend is. I Walk For Miles is logger, zwaarder en mede daarom een welkome afwisseling. Ook de twee songs die Lou Barlow zingt zorgen voor een juiste verbreding. Zijn altijd meeslepende zang trekt ook hier weer de aandacht en zorgt er mede voor dat Love Is… en Left/Right, met hun meer ingetogen karakter en tragere tempo, belangrijke bouwstenen vormen binnen Give A Glimpse Of What Yer Not. Left/Right biedt zelfs ruimte voor akoestische gitaar. Ook Mirror valt op, met zijn mineursferen vanaf de gitaar, het opener geluid en Mascis’ klaagzang: ‘…Waste of time…waste of time…’.

‘The band that time forgot’, schreef men ooit over Dinosaur Jr. Dat was jaren geleden, toen de erfenis van de jaren 1987-1997 wat begon te vervagen. Dankzij de vele optredens en de overtuigende platen van de afgelopen tien jaar heeft Dinosaur Jr. zichzelf in ieder geval weer met hoofdletters op de kaart gezet. 1. Goin Down
 2. Tiny
 3. Be A Part
 4. I Told Everyone
 5. Love Is...
 6. Good To Know
 7. I Walk For Miles
 8. Lost All Day
 9. Knocked Around
 10. Mirror
 11. Left/Right