×

Recensie

Pop

04 december 2011

INXS

The Very Best

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: Mercury, Universal Music

The Very Best INXS Pop 4.5 INXS – The Very Best Written in Music https://writteninmusic.com

Het is wat ironisch. INXS probeert het sinds dit jaar voor de zoveelste keer met nieuwe zanger, ditmaal Ciaran Gribbin, maar presenteert tegelijkertijd een overzichts-cd met daarop de man waar het altijd maar om blijft draaien prominent op de cover. Zonder dat je ook maar een ander bandlid in beeld ziet.

Och ja, je kan er lang of kort over zijn, met het overlijden van Michael Hutchence in 1997 verloor INXS een dusdanig gezichtsbepalende factor, dat ze er nooit meer helemaal bovenop zijn gekomen. Die dood van Hutchence heeft echter nog een veel naardere schaduw over de band heen geworpen. Want eigenlijk werd daarmee ook de hele catalogus van de Australische succesformatie in een rap tempo tot een anekdote in de kantlijn van de muziekgeschiedenis gedegradeerd. Eeuwig zonde. INXS heeft hit na hit gescoord, dat is waar. Maar die hits waren stuk voor stuk kwalitatief uitermate hoogstaand en hebben zeker eind jaren tachtig en begin jaren negentig de groep muzikaal uiterst invloedrijk gemaakt. De band zette trends die later pas door anderen werden opgepikt. Sterker nog, op deze plek zou ik best durven beweren dat INXS eerder de stap van ‘standaard rockband’ naar ‘experimentele superband’ heeft gemaakt dan bijvoorbeeld een U2. Neem nu zo’n track als Mediate van het album Kick uit 1987. Binnen het genre baanbrekend en vier jaar eerder dan een Achtung Baby.

In 1994 verscheen er al een uiterst complete Greatest Hits van de band. Die voldeed prima als eerste kennismaking en had in de vorm van The Strangest Party nog een erg aardige ‘exclusieve’ track. Die track vind je op The Very Best dan helaas weer niet terug. Maar deze nieuwe verzamelaar is met twee audioschijven (elk nummer volledig geremasterd) en een dvd een stuk completer. The Very Best is het ultieme bewijs dat INXS het niet verdient om weggeschreven te worden als ‘de band met die dode zanger’. INXS is een band die op haar manier het muzikale landschap geheel op eigen wijze heeft veranderd en er mee uitgroeide tot een stadionrocker van formaat. Jammer is wel dat de tracks niet chronologisch op de set zijn gezet zodat je de ontwikkeling ook hoorbaar hebt, maar een kniesoor die daar verder op let. Van opener Need You Tonight tot de afsluitende live-uitvoering van Disappear is het genieten geblazen van een van de fijnste bands uit de jaren tachtig en negentig. De dvd met live-tracks, videoclips en een aardige (doch met een half uur speeltijd wat korte) documentaire maakt het gewoon af. Als we dan toch één smetje moeten noemen, is het de toevoeging van die vervelende ‘mash up’ waarin Gwen Stefani’s Hollaback Girl is gekoppeld aan de riff van Need You Tonight. Had daar een ander INXS nummer voor in de plaats gestaan en hadden nog een aantal tracks en clips toegevoegd geweest (waar is Mediate? Waar is de mooie Never Tear Us Apart video?)  hadden we deze verzamelaar met droge ogen vijf sterren durven geven. Wie nog niets van INXS in de kast heeft, kan dit gewoon blind aanschaffen. Essentieel stukje muziekgeschiedenis en een prachtige kennismaking die je alleen maar naar meer doet verlangen.

CD1:

 1. Need You Tonight
 2. Mystify
 3. Suicide Blonde
 4. Taste It
 5. Original Sin
 6. Heaven Sent
 7. Disappear
 8. Never Tear Us Apart
 9. The Gift
 10. Devil Inside
 11. Beautiful Girl
 12. By My Side
 13. Kiss the Dirt (Falling Down the Mountain)
 14. Elegantly Wasted
 15. New Sensation
 16. What You Need
 17. Listen Like Thieves
 18. Just Keep Walking
 19. Bitter Tears
 20. Baby Don’t Cry

CD2:

 1. Don’t Change
 2. The One Thing
 3. Shining Star
 4. The Stairs
 5. Please (You Got That …)
 6. Burn for You
 7. I Send a Message
 8. The Loved One
 9. Salvation Jane
 10. Shine Like It Does
 11. Stay Young
 12. Kick
 13. Calling All Nations
 14. To Look at You
 15. Good Times
 16. Need You Tonight
 17. met Gwen Stefani
 18. Kiss the Dirt [Live]
 19. What You Need [Live]
 20. Mystify [Live]
 21. Disappear [Live]

DVD:

 1. Documentary Inxs the Very Best
 2. Taste It (Top of the Pops)
 3. The Strangest Party (Top of the Pops)
 4. Never Tear Us Apart (Jools Holland)
 5. Need You Tonight (Promo)
 6. New Sensation (Promo)
 7. Beautiful Girl (Promo)
 8. Suicide Blonde (Promo)
 9. The Gift (Promo)

INXS staat met nieuwe zanger Ciaran Gribbin op 8 december aanstaande in De Melkweg.