×

Recensie

Alternative

24 augustus 2018

Interpol

Marauder

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: Matador

Marauder Interpol Alternative 4 Interpol – Marauder Written in Music https://writteninmusic.com

Het is niet te ontkennen dat de carrière van Interpol de afgelopen jaren met pieken en dalen is verlopen. Nu kan je natuurlijk slecht gissen, maar het feit dat de diverse bandleden naast de band hun creatieve heil regelmatig elders zochten, zou een teken aan de wand kunnen zijn. Na vorig jaar de focus te hebben gehad op de vijftiende verjaardag van het debuut, lijken alle neuzen weer volledig dezelfde kant op. Want Marauder is hun beste werk sinds… nou ja, misschien wel de legendarische eerste twee platen.

Strikt genomen is het dipje dat Interpol had terug te brengen tot slechts één heel matig album in 2010, want het fijne El Pintor noemden we in 2014 al een ‘een terugkeer naar de vorm’. Op Marauder voegt Interpol inhoud toe aan die vorm. Wellicht komt dat omdat dit album meer dan ooit een fusie van de talenten binnen de band is. Zanger Paul Banks vertelde Written In Music een aantal jaar geleden dat hij zijn solo-albums nodig had om zijn eigen verhaal te kunnen vertellen, omdat het zijn collega Daniel Kessler was die in die tijd creatieve controle op de output van Interpol had. Op Marauder horen we ineens een erg persoonlijke Paul Banks die zijn privésores (lees: stukgelopen relatie) over de luisteraar uitstort, terwijl daar onder de gitaren van Kessler aan het janken slaan. Je merkt het al in de opener If You Really Love Nothing, waaronder overigens ook een aanstekelijk bijna funky te noemen drumritme galoppeert, dat meteen de toon zet. Het is inktzwart, maar toch catchy. Luguber, maar tegelijk wil je er op dansen.

The Rover houdt je voetjes aan het schuifelen en rockt lekker door, dat doet ook het lekker voortbeukende Mountain Child dat eer het richting de eindstreep raast aan alle kanten kolkt en bruist. Ook hier geldt dat het geluid wel bekend is, maar de band heeft de fut en de pit weer teruggevonden die hen begin deze eeuw zo opwindend maakte. Maar dan met een schwung die we niet eerder hoorden. Het klinkt her en der (Stay In Touch en Number 10 bijvoorbeeld) alsof de band aan het improviseren is en de demo’s goed genoeg voor het album zijn bevonden. Zo spontaan (en ondertussen gewoon haarscherp) kenden we Interpol dan weer niet. Nu volhouden heren! 1. If You Really Love Nothing
 2. The Rover
 3. Complications
 4. Flight of Fancy
 5. Stay in Touch
 6. Interlude 1
 7. Mountain Child
 8. NYSMAW
 9. Surveillance
 10. Number 10
 11. Party's Over
 12. Interlude 2
 13. It Probably Matters