×

Recensie

Jazz

16 juni 2014

Incognito

Amplified Soul

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: Bluey Music / Ear-music

Amplified Soul Incognito Jazz 4 Incognito – Amplified Soul Written in Music https://writteninmusic.com

Album nummer 15 Surreal verscheen in 2012 en op basis van simpele ervaringsdata bedraagt de gemiddelde produktietijd van een even gemiddeld Incognito album circa twee jaar en die gewoonte volgend, zou in 2014 de opvolger van Surreal moeten verschijnen. En warempel: opeens was er Amplified Soul. Keurig op tijd. Zoals het hoort. Incognito recruiter en CEO Jean-Paul ‘Bluey’ Maunick is wat dat betreft een betrouwbaar personage als het gaat om planning & control.

Al sinds 1979 is Incognito actief en verscheen in 1991 het debuutalbum Jazz Funk. Inmiddels is het 2014 en klinkt Incognito nog altijd even fris als in de begindagen. De band opereert in een idioom dat eigenlijk als behoorlijk conservatief omschreven kan worden. Is dat een manco? Vernieuwing en innovatie worden nu niet meteen gekoppeld aan Incgnito en kan ‘even fris’ ook gelezen worden als ‘al jarenlang steeds hetzelfde’. Maar waarom een geijkte formule veranderen als dat nog steeds lekkere muziek oplevert en de luisteraar weet waar die aan toe is wanneer er weer een nieuw Incognito album verschijnt? De drang om maar steeds aan de sound te sleutelen is niet aan deze band besteed. Soms kan dat ook de kracht zijn. Zoals in dit geval.

Wat opvalt aan Amplified Soul is dat de sfeer ingetogener en introverter is dan voorgaande albums. En dat het album drijft op de vocalen, die – zoals Incognito cq. Bluey betaamt – ook nu weer van hoogstaande kwaliteit zijn. Er worden geen valse noten gekraakt en slaagt Bluey er ook nu weer in om met composities en een totaalgeluid te komen waarin iedereen die er een bijdrage aan levert even belangrijk is. En resulteert die aanpak in een evenwichtig opgebouwd album. Tegelijkertijd betekent dat ook voor Amplified Soul dat dit album net zo goed tien jaar geleden opgenomen en uitgebracht had kunnen worden. Maar dat ligt nu eenmaal aan het volledig ontbreken van enige vorm van vooruitgang in de toch wel heel erg straffe Incognito sound. Voordeel is wel dat het ongeneerd solide klinkt.

Amplified Soul bevat dan eigenlijk ook geen slechte nummers. Maar ook geen uitschieters. Terwijl het voor de één slaapverwekkend saai voortkabbelt, zal de ander opnieuw weer plezier beleven aan de periodieke lading nieuwe Incognito tracks. En zoals het op de CD klinkt, zo klinkt het live ook: ook hier spelen Bluey c.s. op safe. Geen overdaad aan hi-tech en gerommel met electronica, maar houdt Bluey het ook hier lekker behoudend: instrumenten die slechts electrisch versterkt worden. Dus geen drummachines en samples, maar een met veel vakmanschap uitgevoerde instrumentatie. Zoals op al die andere albums van het collectief. Dus ook hier weer voldoende aanknopingspunten.

Amplified Soul is multifunctioneel, as usual: voor in bed, bad of op het strand. Onder vooral opgewekte en zonnige omstandigheden gedijt deze muziek het beste. En alhoewel het alweer een eeuwigheid is geleden dat Incognito een hit scoorde (Always There was eigenlijk hun enige échte chartstopper) betekent dat niet dat de band is afgegleden naar een bedenkelijk achterafzaaltjes niveau en kunstmatig in leven wordt gehouden omdat het alternatief het zwart gat is. Nee, de band heeft een kleine, maar fanatieke aanhang, die trouw iedere nieuwe CD aanschaft en niet mokt dat het allemaal zo weinig vernieuwend is. Daarentegen is Incognito één van de weinige bands die al heel lang actief zijn en een bovengemiddelde discografie heeft opgebouwd met eigenlijk niet één slecht album. Crisis of geen crisis, winter of zomer, hit of geen hit: het kan Bluey allemaal niks bommen. Hij blijft gewoon zijn ding doen. En inmiddels is dat ding alweer meer dan dertig jaar. Zonder dat er de sleet is ingetreden. Op zich mag dat best wel een prestatie worden genoemd. En is Amplified Soul er één voor de steeds zwoeler wordende zomeravonden. Een album om de komende twee jaar goed te kunnen overbruggen. Want dan zal album nummer zeventien wel weer het daglicht zien. In 2016 is dat dan. Wellicht ongeveer gelijktijdig met het EK voetballen. Zet die klok er maar weer gelijk op. 1. Amplify My Soul, Pt. 1
 2. I Couldn't Love You More
 3. Rapture
 4. Hands Up If You Wanna Be Loved
 5. Hats [Make Me Wanna Holler]
 6. Silver Shadow
 7. Deeper Still
 8. Amplify My Soul, Pt. 2
 9. Something 'bout July
 10. Day Or Night
 11. Wind Sorceress
 12. Another Way
 13. I See The Sun
 14. Never Known A Love Like This
 15. The Hands Of Time
 16. Stop Running Away