×

Recensie

Eigentijds

16 september 2020

Immortal Onion

XD (Experience Design)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: U Know Me Records

XD (Experience Design) Immortal Onion Eigentijds 4.5 Immortal Onion – XD (Experience Design) Written in Music https://writteninmusic.com

Het Poolse trio Immortal Onion is aan een mooie opmars bezig. Waar hun debuut Ocelot of Salvation al een eigenzinnige mix van jazz en elektronische elementen liet horen, trekken ze die op hun tweede album XD (Experience Design) fraai verder door met klassieke elementen. Een prachttoevoeging.

Met hun glansvolle eersteling Ocelot of Salvation werden pianist Tomir Śpiołek, bassist Ziemowit Klimek en drummer Wojtek Warmijak in hun thuisland gelijk door een groot publiek omarmd als belangrijke nieuwe band en speelden ze de theaters plat. Warmijak en Klimek werden vervolgens ook door de grote Poolse belofte Hania Rani gevraagd op haar belangrijke tweede album Home mee te spelen.

Hoe keihard het trio zelf is doorgegroeid laat nu XD (Experience Design) optimaal horen. Wat een wervelend album is dat geworden zeg! Vanaf de allereerste tonen is het volledig raak wat je hoort. Kracht, melodie, souplesse, spelplezier, vakmanschap en avontuur verenigd in acht fascinerende composities.

Muzikaal doorgroeien is het allermooiste wat je als liefhebber kunt meemaken. Dat een groep muzikanten hun muzikale bakens zo verzet dat je ademloos een nieuw album afluistert. Juist omdat je nooit had kunnen voorstellen dat ze al zo goed zouden kunnen zijn op hun nog maar tweede album. XD (Experience Design) bewijst de grote muzikale klasse van dit drietal.

Natuurlijk is durf daarin het allergrootste goed. Op intuïtie durven veranderen, het muzikale avontuur vol induiken en dus het onbekende aangaan leidt vrijwel altijd tot meesterlijke muziek. Śpiołek, Klimek en Warmijak worden op XD (Experience Design) als muzikanten volwassen en groeien door tot één van de meest spannende bands die er binnen de jazzscene aanwezig zijn.

Natuurlijk is ze een jazztrio noemen te beperkt voor de muziek die ze maken. Hun composities zijn op het nieuwe album doorspekt met invloeden uit het nieuwe klassiek en elektronische elementen (af en toe heerlijk dik klinkend) en klinken dan weer vervreemdend, dan weer filmisch en breed uitwaaierend. Heerlijk hoe het trio in hun muziek zonder grenzen zijn weg vindt.

Met het in twee stukken opgebouwde Omnichannel Journeys als meesterlijke kerncompositie ontpopt zich op XD (Experience Design) een magnifiek muzikaal kunstwerk dat alle genregrenzen met gemak overstijgt. Als jazz voor vrijheid staat kunnen we de composities van Immortal Onion nog zo benoemen maar ik zeg ‘vooral loslaten’. Immortal Onion maakt muziek die zowel herkenbaar maar vooral anders en nieuw is en juist daardoor zo opwindend.

XD (Experience Design) is een album vol super interessante composities die naadloos in elkaar doorlopen en zo overrompelen als maar heel weinig albums dat doen. En geestverruimende tracks als Eye Tracking, het heerlijk gedreven Triggers, Interaction, Intensity en IA (Information Architecture) behoren tot het allerbeste en mooiste dat je dit jaar gaat horen. Immortal Onion is één van de meest interessante bands van dit moment en XD (Experience Design) een wel heel overtuigend tweede album. Kan niet wachten om ze ook eindelijk eens live te gaan zien!

(Het album is vooralsnog alleen te verkrijgen via bandcamp)

Kant A:

  1. Eye Tracking
  2. Triggers
  3. Omnichannel Journeys pt. I
  4. Significance

Kant B:

  1. Omnichannel Journeys pt. II
  2. Interaction
  3. Intensity
  4. IA (Information Architecture)