×

Recensie

Pop

08 november 2013

Ilse DeLange

After The Hurricane, Greatest Hits & More

Geschreven door: Edwin Wendt

Uitgebracht door: Universal

After The Hurricane, Greatest Hits & More Ilse DeLange Pop 3.5 Ilse DeLange – After The Hurricane, Greatest Hits & More Written in Music https://writteninmusic.com

De ‘hurricane’ waaraan Ilse DeLange refereert in de titel van haar nieuwste album After The Hurricane moet haast wel de periode rond het overlijden van haar vader zijn, eind 2011, begin 2012.

Net daarvoor had DeLange, na ruim tien jaar succesvolle countrypop, aangekondigd dat het tijd was voor een stijlbreuk. Onder leiding van de Amerikaanse producer Matthew Wilder (die zelf medio jaren tachtig een hit had met Break My Stride) had ze gewerkt aan een dance-georiënteerde plaat. De single, DoLuv2LuvU verscheen en werd een flinke hit. Maar omdat op dat moment bekend werd dat DeLange’s vader ongeneeslijk ziek was, zegde de zangeres alle afspraken af om haar vader te kunnen bijstaan in zijn laatste dagen. Het album dat ze met Wilder maakte, verscheen niet, omdat DeLange zich na het overlijden van haar vader en het daarop volgende rouwproces niet meer kon vinden in die nieuwe sound.

De plaat die ze eind 2012 uitbracht, Eye Of The Hurricane, lag toch weer meer in het verlengde van haar oude werk. En nu is er After The Hurricane, Greatest Hits & More. Grotendeels een compilatie van haar hits uit de afgelopen vijftien jaar, maar aangevuld met vier nieuwe nummers. Niet alle hits uit de periode 1998-2013 staan erop, het ontbreken van DoLuv2LuvU valt wel op, omdat DeLange er in de periode voor haar vader ziek werd zeer enthousiast over was. ‘Niet aan gedacht’, zegt ze er nu kortweg over.

Van de vier nieuwe nummers lijkt de country bij twee verder weg dan ooit, terwijl de twee andere juist een duidelijke trouw aan die stijl laten horen. In de ballad Blue Bittersweet, momenteel een hit op de vleugels van het bioscoopsucces Het Diner (en misschien ook wel op eigen kracht) domineren de bescheiden toetsenaanslagen de sound. When It’s You is een echte dancetrack. Liefhebbers van de ‘oude Ilse’ halen hun hart op met Turn Around en I’ll Know.

After The Hurricane is niet de eerste compilatie die Ilse DeLange uitbrengt, in 2003 verscheen al Here I Am, dat de eerste vijf jaar samenvatte. Uit die periode zijn nu vier (van de tien) singles overgebleven. Vijftien jaar is ook een logischer moment om op (een deel van) een carrière terug te blikken dan vijf jaar na het debuut, al was het wel zo dat DeLange kort na die eerste compilatie ‘dakloos’ werd omdat platenmaatschappij Warner Music haar (en de rest van de Nederlandse stal) dumpte.

Volgens de hoes bevat de plaat Ilse’s vijftien grootste hits. Dat klopt niet helemaal, als de hitnotering tenminste als uitgangspunt wordt genomen. Zo ontbreekt een top-15 hit als High Places, terwijl World Of Hurt er wel op staat. Dat nummer kwam in 1998 niet eens in de hitparades, maar is natuurlijk wel een van Ilse’s bekendste nummers, wat aangeeft dat een hitnotering slechts een momentopname is en zeker niet maatgevend mag zijn bij het samenstellen van een ‘Best Of’.

After The Hurricane, Greatest Hits & More is een mooi instapmoment voor iedereen die de afgelopen vijftien jaar om wat voor reden dan ook geen plaat van Ilse heeft aangeschaft. En natuurlijk verplichte kost voor de fans vanwege die vier nieuwe songs. Tegen dat soort ‘verkoopbevorderende omstandigheden’ is kennelijk nog altijd niets te doen. 1. I'm Not So Tough
 2. World Of Hurt
 3. Livin' On Love
 4. I Still Cry
 5. The Great Escape
 6. The Lonely One
 7. So Incredible
 8. Miracle
 9. Puzzle Me
 10. We're Alright
 11. Next To Me
 12. Carousel
 13. Hurricane
 14. Winter Of Love
 15. We Are One
 16. Blue Bittersweet
 17. Turn Around
 18. When It's You
 19. I'll Know