×

Recensie

Jazz

25 april 2019

Positie 30 Jaarlijst 2019

Ilmiliekki Quartet

Land Of Real Men

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: we jazz records

Land Of Real Men Ilmiliekki Quartet Jazz 4.5 Ilmiliekki Quartet – Land Of Real Men Written in Music https://writteninmusic.com

Na 13 jaar is met Land Of Real Men dan eindelijk weer een nieuw album van Ilmiliekki Quartet, het Finse kwartet dat, opgericht in 2002, de internationale podia veroverde en vier supergrote jazztalenten naar voren bracht.

Helemaal stil rond Ilmiliekki Quartet was het niet. Ze brachten in 2009 en 2018 nog wel twee samenwerkingsalbums met violiste/zangeres Emma Salokoski uit maar hun enige twee eigen albums brachten ze uit met debuut March Of The Alpha Males (2003) en Take It With Me (2006).

Het waren de afzonderlijke carrières die na de succesvolle eerste twee Ilmiliekki Quartet albums de boventoon voerden. Zo maakte trompettist Verneri Pohjola een reeks indrukwekkende albums op het Britse Edition Records, speelde drummer Olavi Louhivuori in het Scandinavische quintet van Tomasz Stanko en maakte indruk met zijn band Oddarrang, bracht pianist Tuomo Prättälä een reeks eigenzinnige singer-songwriter albums uit en maakte bassist Antti Lötjönen indruk met The Five Corners Quintet, Timo Lassy Band en 3TM.

Ondertussen zijn de mannen internationaal bekende jazznamen geworden en is het des te mooier dat ze na 13 jaar weer tijd hebben gevonden om een album te maken met elkaar. Land Of The Real Men is, gelijk bij de eerste tonen van hun eigenzinnige versie van Laurie Anderson’s O superman tot de laatste tonen van albumafsluiter lonely lonely een adembenemende jazztrip die tot de beste van het jaar zal behoren.

De manier waarop ze balanceren van pure jazz naar die typisch Scandinavische ingetogenheid en van vrije jazz en improvisatie naar lyrisch en melodisch is ronduit fascinerend. De manier waarop ze zowel hun instrumenten beheersen als in de composities de ruimte opzoeken om los van elkaar hun eigenzinnige spel te laten weerklinken, dan weer met elkaar de pannen van het dak spelen is echt buitengewoon. Overweldigend.

In 8 composities komt alles wat deze band en ook de afzonderlijke muzikanten zo geweldig maakt weer volledig tot leven. Luister toch eens naar een compositie als Singharat soi 1 of afterimage en wordt helemaal weggeblazen door de pracht ervan. En luister naar de albumkant met Il Maileki en Ravelogue. Wat een pracht van ingetogenheid laat het kwartet daarop horen. Wonderbaarlijk mooi spel vooral van Pohjola, wat een trompetheld is hij over de jaren toch geworden! En een geweldig spelende Prättälä die ingetogenheid een nieuwe dimensie geeft.

Ook de titeltrack is een ronduit briljante compositie. Gelijk als de track begint hoop je al dat je deze snel live kunt gaan horen. En naarmate de track zich stijlvol en groovend uitvouwt al helemaal. Wereldtrack! Het wederom fraai ingetogen startende en lekker duwend en dwars uitlopende lonely lonely, met wederom geweldig spel van Pohjola, is de perfecte afsluiter.

Fijn dat het (op alle fronten) zeer actieve We Jazz hun nieuwe album heeft uitgebracht en het daarom alle wereldwijde aandacht krijgt die het optimaal verdient. Land Of Real Man is jazz zoals wij het maar al te graag en jammer genoeg, veel te weinig horen. Verkwikkend, oplevend, energiek, avontuurlijk, vrij en vol emotie en vakmanschap. Land Of The Real is een wereldplaat!

En o ja, die fraaie dubbele vinyleditie is de versie die je moet hebben! Prachtuitgave…

Tracklisting Land Of Real Men (double vinyl editie):

Side A:

 1. O superman
 2. singharat soi 1

Side B:

 1. afterimage
 2. twisted thistle

Side C:

 1. il maileki
 2. ravelogue

Side D:

 1. land of real men
 2. lonely lonely


 1. O Superman
 2. Singharat Soi 1
 3. Afterimage
 4. Twisted Thistle
 5. Il Maleki
 6. Ravelogue
 7. Land Of Real Men
 8. Lonely Lonely