×

Recensie

Pop

31 augustus 2016

iET

Clarity

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht in eigen beheer

Clarity iET Pop 4 iET – Clarity Written in Music https://writteninmusic.com

Naar jezelf op zoek gaan, accepteren en omarmen waar je vandaan komt, zonder vasthouden aan veilige muren die je als kind misschien om je heen hebt gebouwd, juist zijn wie jezelf bent, dat laten zien, dat is, zij het in een wat lange zin, waar Clarity, het nieuwe album van iET over gaat. “Intense Emotional Thrill”, dat is waar iET voor staat en als je haar tweede volledige album beluistert, dan stap je in een wereld waarin iET je meeneemt in die emotionele beleving. En als je je daarbij bedenkt dat het album eveneens vorm krijgt in een dansvoorstelling met video art en live muziek van iET erbij, dan ligt een intense emotionele beleving binnen handbereik.

Multi-instrumentalist en zangeres Lisa van Viegen heeft een album gemaakt waarin ze je, met begeleiding vaneen klein aantal muzikanten, Budy Mokoginta, eveneens multi-instrumentalist, Hugo den Oudsten op bas en Thierry Castel op toetsen de wereld van haar beleving in brengt. Het is een album geworden dat zich niet zomaar laat categoriseren. Afwisseling in sfeer en in muzikale toonzetting is een wezenlijk bestanddeel van het album en waar je het ene moment het idee hebt dat je een jazzclub instapt en naar een volleerde jazzzangeres luistert als het openings- en titelnummer klinkt, weet iET je net zo makkelijk mee te nemen naar singer-songwriter muziek met een modern geluid zoals in Heavy On My Heart of naar schurende moderne blues als in Resonate.

Haar stem weet zij in te zetten als instrument. Dat doet ze in zorgvuldige en uiteenlopende koortjes, zoals iET die al eerder gebruikte en die we ook nu bij verschillende nummers aantreffen. Bovendien varieert ze fraai in haar zanglijnen en in de manier waarop ze haar stem inzet. De wijze waarop iET varieert zowel in de koortjes als in haar eigen zanglijnen en dus ook in de manier waarop dat uitpakt in de nummers laat horen dat er veel aandacht is geweest voor het maakproces van het album. Dat hoor je vanaf het openingsnummer van het album tot aan de laatste klanken van My Words Seem Numb. Het doet echter het album en de muziek erop tekort als deze recensie alleen maar om de zang zou draaien. Waar iET in geslaagd is met dit album, is de muzikale equivalent maken van het ‘Bois de Païolive’ in het zuidwesten van de Ardèche. De rotsformaties daar zijn door erosie als het ware een soort sprookjesbos geworden, waarin iedere wandeling je een andere beleving kan geven.

Dat is bij dit album ook zo; de liedjes, zanglijnen en instrumentarium laten je steeds meer ontdekken. Of je nu bij de eerste beluistering wordt aangetrokken door de zang van iET, de spaarzaamheid van het instrumentarium of juist de variatie die je daar in aantreft, het album heeft veel kanten en geeft zich zeker niet in één keer bloot. Stel jezelf ervoor open en maak de wandeling door de muziek gerust meerdere malen. Zoveel is er wel te ontdekken. Noemden wij bij de recensie van Unreal acts als The Roots, Alicia Keys of D’Angelo als terug te horen invloed, dan is dit een album geworden waarin iET vooral als zichzelf klinkt.

Mooi zijn de samenwerkingen met Pete Philly en met Pink Oculus die beide het album nog wat extra kleuring geven; daar ontbrak het niet aan. Toch zetten Light And Dark met Pete Philly en Love Is Love met Pink Oculus fraaie accenten en, zoals het is bij de verschillende rotsformaties daar in de Ardèche, lijken ook deze twee nummers niet op elkaar. Al met al maakte iET een album met twaalf afwisselende nummers; een reis door het muzikaal prisma dat iET ontwierp en dat je steeds nieuwe belevingen meegeeft.  Als naast het met liefde inzetten van instrumenten die eerder van haar familie waren de achterliggende gedachte is dat iET zich nu zelf helemaal presenteert als de zangeres, songwriter en muzikant die ze wil zijn, dan is Clarity naast een persoonlijke zoektocht ook een bekroning van haar eigen muzikale reis. Of dat nu de diepere achterliggende gedachte is of niet, Clarity is een mooi album geworden dat veel te genieten biedt. Gegeven de muzikale reis én de beleving die die met zich meebrengt, is het zeker aan te raden de dansvoorstelling met live muziek bij te wonen; het elkaar versterken van dans en muziek kan het geheel alleen maar intenser maken nog. 1. Clarity
 2. Heavy On My Heart
 3. Light And Dark (featuring Pete Philly)
 4. Echoes (featuring Budy Mokoginta)
 5. I Will Give In
 6. Now Is A Good Time
 7. My Ghosts
 8. Resonate
 9. We Are Here To Stay
 10. Love Is Love (featuring Pink Oculus)
 11. Inhale Your Love
 12. My Words Feel Numb