×

Recensie

Metal

17 mei 2012

Horseback

Half Blood

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Relapse Records

Half Blood Horseback Metal 4 Horseback – Half Blood Written in Music https://writteninmusic.com

Jenks Miller woont in Chapel Hill, North Carolina. Hij neemt muziek op onder zijn eigen naam en als Horseback. Verder speelt hij gitaar in de band Mount Moriah en produceert hij voor een aantal andere bands. Maandag 21 mei verschijnt Half Blood, de nieuwe CD van Horseback, via Relapse Records. Half Blood duurt 44 minuten en bevat zeven songs.

Na een macaber intro opent Half Blood met het nummer Mithras. Het nummer heeft een apart ritme, waaraan gitaar, toetsen, bas en drums aan elkaar gekoppeld zijn. De raspende vocalen lijken hier apart van te staan, hoewel ze het ritme wel volgen. Het geheel heeft een hypnotiserende werking, zoals in vrijwel elk nummer op deze CD. Het volgende nummer Ahriman is eigenlijk het meest toegankelijke van dit album. Het heeft een ritme wat heel Indiaans aandoet. Inheritance (The Changeling) is eigenlijk meer een muzieklandschap. Met synthesizers wordt een vervreemdende atmosfeer opgeroepen waar halve melodieën en ritmes sterven en geboren worden. Met Arjuna, het vierde nummer van dit album, keren we weer terug naar de rock georiënteerde songstructuren. De roots van Horseback lijken te liggen tussen de doom en de drone met veel psychedelische invloeden. De laatste drie songs vormen een drieluik genaamd Hallucigenia. De drie delen nemen je mee op een trip naar de eeuwige jachtvelden en terug; een soort muzikale ervaring van Carlos Castaneda’s oeuvre.

Voor muziekliefhebbers die niet bang zijn om de grenzen van de gevestigde genres te overstijgen presenteer ik: Horseback. Laat je meevoeren naar de droomwereld! Klim op de rug van deze chimera en verzet je niet. Hij neemt je mee naar hogere sferen en zorgt voor transfiguratie. Half Blood is de onderdompeling van de blanke in het Indiaanse en het spirituele van hun voorbije culturen.

Tracklisting Half Blood:

  1. Mithras
  2. Ahriman
  3. Inheritance (The Changeling)
  4. Arjuna
  5. Hallucigenia I: Hermetic Gifts
  6. Hallucigenia II: Spiritual Junk
  7. Hallucigenia III: The Emerald Tablet