×

Recensie

Alternative

31 juli 2014

Hollerado

White Paint

Geschreven door: Jiri Haanen

Uitgebracht door: Royal Mountain Records, Caroline Benelux

White Paint Hollerado Alternative 4 Hollerado – White Paint Written in Music https://writteninmusic.com

White Paint is een aanstekelijk poppunk album vol vrolijke melodielijntjes die de luisteraar uitnodigen om lekker mee te neuriën. In 2010 bracht de Canadese band het gratis album Record in a Bag uit, vier jaar verder zijn ze een stapje verder in bekendheid en muzikale ontwikkeling.

Opvallend zijn de grote lappen tekst bij haast elk nummer. Coupletten worden in hoog tempo gevuld met een interessante woordenbrei. Bij Hollerado zul je weinig langgerekte zinnen horen. Een mooi voorbeeld van zo’n couplet valt te horen in het nummer Don’t Think:

I remember the time,
Late in spring we went to the museum slow,
I said dinosaurs look sad,
You said “just stop thinking,
I want to feel the buzz of planets,
Not exploding, love,
An elusive element on earth, a periodic…

 

Just stop thinking!

 Naast originele teksten die het beluisteren zeker waard zijn, weet White Paint ook op instrumentaal gebied verrassend uit de hoek te komen. Een stevig gitaargeluid domineert bijna elk nummer – Thanks for the Venom doet het meest denken aan de oude punk – maar de melodieën en tempowisselingen van sommige tracks laten het album opvallen. Zo zijn Too Much to Handle en Fresno Chunk (Digging with You) twee pareltjes die het album glans verlenen.

Het rustige Lonesome George breekt de plaat mooi in het midden. Achter het nummer So It Goes zit een interessant verhaal: de song gaat over de inmiddels overleden Nederlandse opa Charlie van zanger Menno Versteeg.

De band droeg het album op aan Charlie. In het nummer (dat er overigens inknalt als een bom), zingt Versteeg over hoe een Duitse officier zijn opa betrapte bij verzetsactiviteiten, maar hem niet executeerde. In plaats daarvan kwam Charlie in de gevangenis terecht. Na de oorlog stond de Duitse officier terecht voor de rechters in Nuremberg. Charlie pleitte voor zijn vrijlating en redde daarmee het leven van de man.

Deze zinnen tonen dat op mooie wijze aan:

In 45′ at Nuremberg, horrific words and justice served,
But you testified to set your jailor free,
I asked you why, you said “he was a decent guy and I’m sure he would have done the same for me”.

 Over het hele plaatje genomen is White Paint een album met meer dan genoeg afwisseling in een over het algemeen vrij eenzijdig genre. De teksten vallen op en werken goed samen met de muziek. Er is goed geëxperimenteerd met verschillende melodieën. Een goed tweede album, veelbelovend voor de toekomst.

Tracklisting White Paint:

 1. Wonder, Velocity, Charlie and Me
 2. Don’t Think
 3. Thanks for the Venom
 4. Desire 126
 5. Too Much to Handle
 6. Lonesome George
 7. So It Goes
 8. I Want My Medicine
 9. Pure Emotion
 10. Fresno Chunk (Digging With You)
 11. Pick Me Up

 

  1. Wonder, Velocity, Charlie And Me
 2. Don't Think
 3. Thanks For The Venom
 4. Desire 126
 5. Too Much To Handle
 6. Lonesome George
 7. So It Goes
 8. I Want My Medicine
 9. Pure Emotion
 10. Fresno Chunk (Digging With You)
 11. Pick Me Up