×

Hoera.

Beestentijd

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Granvat

Beestentijd Hoera. Eigentijds 5 Hoera. – Beestentijd Written in Music https://writteninmusic.com

Hoera.! Met Beestentijd, natuurlijk uitgebracht op hun eigen platenlabel Granvat, brengt het trio bestaande uit de broers Bert en Stijn Cools (Granvat) en bassist Dries Laheye (Stuff!, Brzzvll, Jameszoo) misschien wel het meest opgemerkte album van 2017. Nuja, het gaat veel verder dan louter een album.

Als vanouds werkt de groep rond parameters als tijd, ruimte en klank. En veel fantasie, want Beestentijd is een uiterst doordacht concept dat de notie ‘album’ vér overstijgt. Je zou het kunnen omschrijven als een heel ongewone, unieke beleving, die net door zijn uitgesproken eigenzinnig karakter op een of andere manier sterk bijblijft en danig indruk maakt.

Ja, de muziek klinkt traag en dromerig. Maar dat zijn geen belemmeringen om daar iets bij te voelen. De muziek van het Antwerpse trio Hoera. voelt aan alsof je in zekere zin uit een teletijdmachine stapt, recht de door de hoes gesuggereerde omgeving in. Tussen de beesten, in het weidse gras. Al dan niet dagdromend.

Pracht van een hoes (courtesy of Johan Meuris) die heel goed de luisteraar op weg zet in zijn of haar beleving van de muziek. Want in essentie gaat het net daar om. Beleven, voelen, ervaren. Beseffen dat de muziek traag, maar trefzeker op je inwerkt als luisteraar. Muziek die je zowaar aanzet tot filosofische vragen zoals “waar ben ik?”.

Het trio werkt met minimale middelen (een handvol akoestische en elektrische gitaren, aangevuld met de bas van Laheye en de drum en percussie van Stijn Cools), maar zet alwéér een maximaal effect neer. Alweer, want in 2013 bracht Hoera. nog het toepasselijk getitelde debuut Pracht uit.

Hoera. levert een unieke geluidswereld waarin het heerlijk verdwalen is. Mee geïnspireerd door de ambient van Brian Eno of de texturen van modern day Daniel Lanois zoekt het trio naar een heel eigen sound. En daar slagen ze wonderwel in. De soms nogal strikte opdeling in vakjes en hokjes, daar hebben ze totaal lak aan. Terecht ook, want vrijwel elke poging om deze muziek te beschrijven lijkt bij voorbaat gedoemd om te falen.

Wat valt er te zeggen? Maakt Je Blij. Dat het een waar genot is om naar deze wonderlijke muziek te luisteren en er helemaal in op te gaan. En vooral dat deze groep uiterst kundig experimenteert in de negen verrijkte klanklandschappen die Beestentijd telt.

Wat telt zijn de bewegingen, de gitaarlijnen die soms zachtjes deinen. Vaak doet het album wat minimalistisch aan, maar daarin zit net de grote sterkte van dit trio vervat. Slaapgraag duidt al aan dat het trio met zijn bijzondere klanken een soundtrack levert bij een zekere, niet volledig bewuste droomstaat. Hoera. prikkelt op een ongehoorde manier de verbeelding. En dat vinden wij bijzonder fascinerend om te zien, horen en ervaren.

U hoort het. We zijn ruimschoots enthousiast (het folky Jajaaa!). Je zou overigens voor minder. De scheppende, vitale, levenbevestigende kracht die van dit trio uitgaat is immers erg groot.

Neem nu die in het albumdoosje bijgeleverde puzzel met downloadcode. Alleen al daarvoor zou uw interesse gewekt moeten zijn. Op een moment dat de muziekindustrie in zak en as zit omdat er steeds meer aandacht is voor digitale muziekplatformen, zorgen zij voor een uiterst creatieve oplossing. Puzzelen maar, met de driehonderd stukjes. Die geeft aan dat ook zij al puzzelend dit Beestentijd tot stand gebracht hebben. Bert Cools gaf in een recent interview te kennen dat hij vaak de aanzet geeft, maar dat Hoera. (en in casu dus ook het nieuwe album) echt een product van samenwerking is. Een hecht samenspel van jonge muzikanten die haast schilderen met klanken.

Het interessante aan dit concept is dat Hoera. niet mikt op instant tevredenheid en al helemaal geen toegevingen doet aan de soms welig terende schaamteloze commercie. Integendeel, het zijn muzikale scheppers die blijven zoeken en experimenteren tot de muzikale puzzelstukjes in elkaar vallen (Zondag Geluk). Het is hoogst originele muziek met aan de oorsprong het gegeven dat verschillende diersoorten een andere tijds- en klankbeleving hebben.

Grote moeilijkheid en risico is dat net door het instrumentale aspect velen dit beschouwen als wat toevallig tot stand gekomen klankbehang. Dat is het nu net niet. Uit het gelaagde en veelzeggende Beestentijd spreekt een overduidelijke liefde voor natuur, oprechtheid en spontaniteit. Zij bekrachtigt ook de notie dat muziek een inspiratievolle en helende kracht is.

Vergeet whatever format en beleef, ervaar Beestentijd. Veilige reis toegewenst!  1. Ti
  2. Maakt Je Blij
  3. Deinen
  4. Slaapgraag
  5. Jajaa
  6. Treta
  7. Arklys
  8. Zondag Geluk
  9. Ming