×

Recensie

Roots

27 september 2019

Hiss Golden Messenger

Terms of Surrender

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Merge

Terms of Surrender Hiss Golden Messenger Roots 4 Hiss Golden Messenger – Terms of Surrender Written in Music https://writteninmusic.com

Nu Ryan Adams van het vizier is/lijkt verdwenen en het verschrikkelijke verlies van Neal Casal zijn wonden nalaat, schuiven andere prominente folkrock artiesten een plekje voorwaarts op. Zo werkt het nou eenmaal, en een artiest als M.C. Taylor kan daar het voordeel uit halen. Zijn hardcore verleden was duidelijk voorhanden op de rauwe ongepolijste sound van de eerste Hiss Golden Messenger albums. Die punk attitude was nog zeker aanwezig op het maatschappijkritische Heart Like A Levee, bij opvolger Hallelujah Anyhow lijkt hij het geluk in de liefde gevonden te hebben. De productieve muzikant heeft meer dan genoeg inspiratie, en plaatst zich met zijn achtste album opnieuw in de spotlights van de Amerikaanse indie scene.

Terms of Surrender opent met de verborgen protestsong I Need A Teacher. De uit Noord-Carolina afkomstige singer-songwriter lijkt hiermee tekstueel het vertrouwen in het geloof gevonden te hebben. Maar de stakingsbeelden in de video richten zich vooral op het dreigende leerlingentekort. Een probleem waarmee we ook in Nederland te maken hebben. Door de positieve muzikale omlijsting wil hij een krachtig statement neerzetten. Met alleen klagen kom je er niet, het probleem moet landelijk gedragen en erkent worden. Een goed strijdlied om de wereld mee wakker te schudden. Een stabiele toekomst begint bij een fundamentele basis, en die ligt in het onderwijs. Rumoerige gitaaruithalen roepen op tot een vredelievende opstand.

Bij de soberheid van Bright Direction (You’re a Dark Star Now) leent Taylor de eeuwigheid van de titel van David Bowies laatste album om zijn eigen verdriet uit te drukken. De witte kruizen in de tekst lijken symbool te staan voor weggevallen familieleden en vrienden. De eenzaamheid die het oproept als je daar niet meer om advies kan vragen bij de uitgestippelde keuzes in het leven. De familie en vooral het vaderschap is een terugkerend thema op Terms of Surrender. De tijdsdruk die opgelegd wordt om genoeg aandacht aan de nazaten te geven, maar dus ook tevens de hoop op een goede toekomst voor zijn twee kinderen. Het recht op goed onderwijs is niet alleen mondiaal gericht, maar wordt dicht bij de persoonlijke situatie gehouden.

Hierbij past uiteraard het beste een beheerste aanpak, logisch dat daar dan ook voor gekozen is. De vocalen zijn zelfverzekerd en warm, vaderlijk te noemen. Het accent is verschoven naar een meer toegankelijke geluid. Het is allemaal een stuk veiliger, met prachtige folky Americana invloeden welke het verlangen naar geborgenheid verbeelden. Met M.C. Taylor die als redenaar zijn volgelingen toespreekt, en aanmoedigt. Die soulvolle benadering is vooral terug te horen vanaf de ritmische begeleiding van Old Enough to Wonder Why (East Side—West Side). Hiss Golden Messenger lijkt klaar te zijn voor een volgende fase in hun muzikale carrière, waar ze meer de diepgang van de soul willen verkennen en toelaten.

Sporadisch zijn er nog de stevigere partijen te horen zoals in het rockende Katy (You Don’t Have to Be Good Yet) en het broeierige funkende met scheurende mondharmonica uithalende hoogtepunt Whip. Hierbij is de toon direct een stuk donkerder en grilliger. Die ruimte blijft niet onbenut, gelukkig maar! Terms of Surrender is een zorgvuldig uitgewerkte plaat geworden, misschien net ietsje te doordacht, maar er valt nog genoeg mooie spontaniteit op terug te vinden.  1. I Need A Teacher
  2. Bright Direction (You're A Dark Star Now)
  3. My Wing
  4. Old Enough To Wonder Why (East Side—West Side)
  5. Cat’s Eye Blue
  6. Happy Birthday, Baby
  7. Down At The Uptown
  8. Katy (You Don’t Have To Be Good Yet)
  9. Whip
  10. Terms Of Surrender