×

Recensie

Pop

25 oktober 2012

Het Goede Doel

Belgie (Hoe Lang Nog?)

Geschreven door: Edwin Wendt

Uitgebracht door: Red Bullet

Belgie (Hoe Lang Nog?) Het Goede Doel Pop 4 Het Goede Doel – Belgie (Hoe Lang Nog?) Written in Music https://writteninmusic.com

Thriller van Michael Jackson is niet het enige album uit 1982 dat volledig op single verscheen. In december 1982, dezelfde maand dat in Amerika Thriller van de persen rolde, verscheen in Nederland België (Is Er Leven Op Pluto), het debuutalbum van Het Goede Doel uit Utrecht.

Drie nummers van die plaat waren toen al op single verschenen en regelmatig op de (VARA-) radio gedraaid. Hits werden het niet. Zanger Henk Westbroek van Het Goede Doel presenteerde sinds april van dat jaar het VIP-Spel op de VARA-dinsdag op Hilversum III. Dat was het moment dat ook debuutsingle In Het Leven uit was. “Onze tweede single Gijzelaar zal alleen al vanwege de titel geen hit worden,” zei hij in een interview in de VARA-gids ter gelegenheid van zijn radioprogramma. “Maar met onze derde single België breken we door. Dat we een topgroep worden is zeker.”

Misplaatste arrogantie?

Tegelijk met het album België verscheen in december ’82 ook de gelijknamige single. Frits Spits draaide die in de week van release een week lang als Steunplaat in De Avondspits. Het werd, vast niet alleen door de steun van Spits, een Top-5 hit in Nederland, wat ook gold voor de opvolger Vriendschap, die in het voorjaar op single uitkwam. Dat was inmiddels de vierde single van het album. Single nummer vijf, Hou Van Mij, kwam niet zo hoog in de hitparade (nog maar net Top-30), maar zorgde er wel voor dat, inclusief de B-kanten, alle nummers op 45 toeren waren verschenen.

Toch is het verstandig België vooral als album te beoordelen. Een goede aanleiding daarvoor is het 30-jarig bestaan, ter gelegenheid waarvan de platenmaatschappij in december 2012 een geremasterde versie van België uitbracht. Onder de titel België (Hoe Lang Nog?) verscheen een dubbel-CD met 31 tracks. Aardig wat bonusmateriaal derhalve, want het oorspronkelijke album houdt er na negen nummers en 41 minuten mee op.

Van die negen nummers is Hou Van Mij een stevige opener met een pompend ritme. Componist Henk Temming schrijft in het CD-boekje dat er in de demofase en bij repetities vaak is geprobeerd het bijna zes minuten lange nummer in te korten. “Gelukkig nooit gebeurd.” Ook op single verscheen het in volle lengte. De opname van de vocalen van Henk Westbroek duurden ruim tien uur. Temming twijfelt nog steeds of in zijn stem alleen emotie doorklinkt, of dat ook de vermoeidheid ging spelen.

Vijf van de negen België-tracks verschenen als single A-kant. Maar ook bij de andere vier zitten geen ‘vullertjes’. Twee van die vier nummers, Alleen en Anders Dan Iedereen waren door de band oorspronkelijk ook als single bedoeld. Voor België was er dan ook keuze uit voldoende repertoire.

Henk Temming, die voor het boekje bij de cd – en voor de cd zelf- diep in de archieven dook, schrijft dat de band al vóór 1978 een repertoire van 25 liedjes had, waarvan maar één nummer ooit op plaat kwam, op het tweede Goede Doel-album in 1983. Het ‘tweede repertoire’, uit 1978 en 1979, omvatte ook weer zo’n 25 liedjes. Daarvan haalden vijf nummers (in gewijzigde vorm) de plaat in de jaren na België. Alle nummers van België zijn van na 1979.

In de tijd dat Het Goede Doel het debuut-album opnam, werd Nederlandstalige reggae via Doe Maar snel populair. Anders dan Toontje Lager besloot Het Goede Doel alle reggaenummers van het repertoire te schrappen. De single Gijzelaar was al uit, dus kon niet meer worden veranderd. Maar een ander nummer op de plaat, Iets van Gevoel, kreeg een nieuw, zwaar op de drums leunend arrangement. De demo-versie is op deze CD terug te horen.

Wat de demo’s betreft, verdient Henk Temming credits voor zijn openhartigheid. Van het titelstuk België staan twee hele vroege versies op deze dubbel-cd, beide door Temming gezongen. Op de uitgebrachte versie zingt vooral Westbroek. Er is weinig fantasie nodig om te horen waarom: de stem van Temming klinkt op de twee vroege versies zeer ‘onvast’. Bij de allereerste versie, letterlijk midden in de nacht heel zachtjes opgenomen om huisgenoten niet te wekken, kan dat nog aan de omstandigheden liggen. Maar ook bij de latere demo vliegt Temming een paar keer lelijk uit de bocht. Dat geldt ook voor de demo –met een compleet andere tekst- van Anders Dan Iedereen.

Jeugdzondes, maar bijzonder leuk om te horen voor wie het album al zo lang kent. Wie snel is uitgeluisterd op historisch belangrijke, maar niet zo indrukwekkende demo’s als die van België, kan toch veel plezier beleven aan dit album. Op de tweede CD staan nummers uit de periode 1979-1982 die niet op België verschenen, maar wel veel vertellen over de ontwikkeling van de groep.

Vandaag sta ik er weer voor
Doe ik het of niet
Snij ik mijn polsen door
Staat hier in de oervorm.

Op het album Souvenir (1988) werd het:
Doe ik het of niet
ga ik er nog mee door

Laf? “Ironie in de popmuziek is vreemd genoeg een onbegrepen stijlvorm,” schrijft Temming in het boekje bij deze heruitgave. “Daar heeft zelfs Gijzelaar geen verandering in kunnen brengen, ondanks alle rellen die er in ’82 over zijn geweest.”

België (Hoe Lang Nog?) is een CD-heruitgave die, in de woorden van Temming, voor het eerst op CD recht doet aan het geluid van de vinyluitgave uit 1982. “In die tijd wist men nog niet hoe een cd moest worden gemasterd.” Voor deze heruitgave wisten Temming en Westbroek een van ’s werelds beste master-technici, Darcy Proper, zover te krijgen zich over België te buigen.

Daarmee is deze heruitgave de definitieve. De wagonlading aan bonustracks (geweldige tijdsbeelden als Het Gaat Om De Sport en Het Loopt Allemaal Zwaar Uit De Hand in demovorm, vijf live-opnamen van onuitgebrachte HGD-nummers en de Sinterklaas-single van Henk & Henk) is indrukwekkend genoeg om de twijfelaars over de streep te halen deze onbetwiste Nederpopklassieker in deze versie in huis te halen.

Tracklisting België (Hoe Lang Nog?)

Disc1:

 1. Hou Van Mij (Remaster)
 2. Vriendschap (Remaster)
 3. In Het Leven (Remaster)
 4. Anders Dan Iedereen (Remaster)
 5. Alleen (Remaster)
 6. Iets Van Gevoel (Remaster)
 7. Vechten (Remaster)
 8. Gijzelaar (Remaster)
 9. België (Is Er Leven Op Pluto?) (Remaster)
 10. In Het Leven (Demo)
 11. Anders Dan Iedereen (Demo)
 12. Alleen (Demo)
 13. Iets Van Gevoel (Demo)
 14. Vechten (Demo)
 15. Gijzelaar (Demo)
 16. België (Is Er Leven Op Pluto?) (Demo)

Disc2:

 1. Vandaag (Demo)
 2. Krant (Demo)
 3. Opa (Demo)
 4. Het Loopt Allemaal Zwaar Uit De Hand (Demo)
 5. Het Gaat Om De Sport (Demo)
 6. Troost (Demo)
 7. Spijkerbroek (Demo)
 8. Hoe Gekker Hoe Lekker (Live)
 9. Halvarine (Live)
 10. De Sous-chef (Live)
 11. Atoombom (Live)
 12. Boom (Live)
 13. Sinterklaas Wie Kent Hem Niet
 14. Het Hoort Met Kerstmis Ook Te Sneeuwen
 15. België (Is Er Leven Op Pluto?) (Thuis-demo)


 1. Hou van mij - Remaster
 2. Vriendschap - Remaster
 3. In het leven - Remaster
 4. Anders dan iedereen - Remaster
 5. Alleen - Remaster
 6. Iets van gevoel - Remaster
 7. Vechten - Remaster
 8. Gijzelaar - Remaster
 9. Belgie (Is er leven op Pluto ...) - Remaster
 10. In het leven - Demo
 11. Anders dan iedereen - Demo
 12. Alleen - Demo
 13. Iets van gevoel - Demo
 14. Vechten - Demo
 15. Gijzelaar - Demo
 16. Belgie (Is er leven op Pluto ...) - Demo