×

Recensie

Electronic

20 mei 2017

Hauschka

What If

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: City Slang

What If Hauschka Electronic 3.5 Hauschka – What If Written in Music https://writteninmusic.com

Daar waar eerder (Salon Des Amateurs) de focus sterk lag op het spelen met de prepared piano, laat Hauscha (Volker Bertelmann) op zijn nieuwste worp What If zich gaan in science fiction, hiphopritmes en moderne instrumenten als synths en harmonizers.

Kortom: de muzikant ontdekt dat er nieuwe, innovatieve technieken bestaan die zijn gaandeweg geperfectioneerd spel met prepared piano verrijken. Dat hoorde je ook al tijdens de verschillende soundtracks die hij de laatste jaren componeerde, al dan niet in samenwerking met anderen zoals geestesgenoot Dustin O’ Halloran met wie hij de score voor Lion (over een Indiase jongen in Australië) maakte.

What If legt de focus helemaal op futurisme en de toekomst, ook al is die onzeker. Na het eerder donkere Abandoned City is dat in zekere zin een hoopvolle beweging. Zonder het echt nadrukkelijk te beklemtonen spelen onder meer de klimaatproblematiek (I Can’t Find Water, Nature Fights Back.) en globalisering (Constant Growth Fails) een belangrijke rol op dit album.

De aarde is o zo kwetsbaar, zo lijkt Hauschka op What If te willen zeggen. En ook al leven we in tijden waarin steeds vaker bepaalde referentiepunten en herkenbare ijkpunten verdwijnen (Familiar Things Disappear), toch is er maar één weg vooruit. En die bestaat in recht vooruit te kijken, de rug te rechten, voorwaarts te trekken en de vele uitdagingen aan te gaan. Neem nu Trees Exist Only In Books. Ook daarmee lijkt Hauschka een statement te willen maken. Ondanks de onbetwistbaar nobele en vaak utopische intenties moet je sommige zaken leren te aanvaarden, hoe moeilijk dat soms ook kan zijn (I Need Exile).

Toch is What If vooral een persoonlijk gebeuren. Zo kan Bertelmann een stukje van zichzelf kwijt in My Kids Live On Mars, waarin de relatie tussen kind en ouders onderwerp is. Of het veelzeggende I Can’t Express My Deep Love waarin de onmogelijkheid iets te zeggen uitdrukking krijgt in ronduit pakkende muziek, net zoals in de finale We Live A Thousand Years.

De muzikant bouwt deels voort op muzikale tradities waarvan de wortels tot John Cage (prepared piano) reiken, al omringt hij zich op dit nieuwe album door Disklavier en een analoge Roland Jupiter 4 synth. Die leiden tot een hypnotiserende en zelfs claustrofobische sound. Hij laaft zich volop aan soundscapes en gemanipuleerde sounds en zorgt voor een modern, maar herkenbaar geluid dat vooral live – met meer ruimte voor improvisatie en experiment – vonken geeft. Op die manier breekt hij uit zijn vertrouwde, maar te benauwende ‘prepared piano’ – wereld en verruimt hij aanzienlijk zijn sound én blik op de wereld.

What If beklemtoont een ruim palet aan mogelijkheden. Leg uw oor te luister bij dit pracht van een album en je zal het je zeker niet beklagen.



 1. I Can't Find Water
 2. Constant Growth Fails
 3. My Kids Live On Mars
 4. I Need Exile
 5. I Can't Express My Deep Love
 6. Nature Fights Back
 7. Familiar Things Disappear
 8. Trees Only Exist In Books
 9. We Live A Thousand Years
 10. Egos Are Detached
 11. Knowledge Is Passed On