×

Recensie

Pop

01 augustus 2015

Hans Vandenburg

Dig It Yourself

Geschreven door: Edwin Wendt

Uitgebracht door: My First Step

Dig It Yourself Hans Vandenburg Pop 3.5 Hans Vandenburg – Dig It Yourself Written in Music https://writteninmusic.com

Hagenaar Hans Vandenburg had zijn ‘fifteen minutes of fame’ alweer bijna veertig jaar geleden in de new wave-periode. Met Gruppo Sportivo scoorde hij tussen 1977 en 1979 enkele middelgrote hits: Rock ‘n’ Roll, Hey Girl, Disco Really Made It (It’s Empty And I Hate It) en Sleeping Bag.

Als hitmachine stokte Gruppo daarna, maar Van den Burg bleef creatief en actief. Soms als Gruppo, soms onder een andere naam (de bandnaam Ouwe Hans Dierenpark leverde helaas meer publiciteit op vanwege gezeur over de naam door de dierentuin in Rhenen dan door de muziek). Onder de titel Dig It Yourself heeft Vandenburg (onder eigen naam) een nieuw, deels door crowdfunding gefinancierd album uitgebracht. Op de plaat klinkt Vandenburg muzikaal op het ene moment nog net zo als de zanger van de snelle wave-georiënteerde songs waarmee hij doorbrak (Grow, Grow, Grow), soms is hij als vocalist vrijwel onherkenbaar in een hoge falsetstem (Gimme Your Love) en klinkt de muziek zeer dansbaar (Walkie Talkie Tone).

In scherp contrast tot de hoge falset in delen van Gimme Your Love staat het diepe laag dat Vandenburg aanspreekt in No XQS. Zou hij ooit zo hebben gezongen zonder de invloed van Frank Zappa?

Zoals we al weten sinds debuutplaat 10 Mistakes zit Vandenburg nooit verlegen om een goeie woordgrap. Ook op de nieuwe plaat loont het de moeite om de teksten alleen te beluisteren als je op het puntje van je stoel zit. Op twee songs na is Dig It Yourself volledig uit de eigen pen van Vandenburg afkomstig. Various Methods Of Escape is een cover van Nine Inch Nails. Groovin’ schreef hij in de jaren ’80 samen met Herman Brood, die het toen ook opnam. Op muzikaal vlak zorgt de combinatie van het old school-Gruppo-geluid met de funky ritmes voor een gevarieerd album. Eigenlijk is het schandalig dat een artiest van het kaliber van Vandenburg voor een nieuw album zijn toevlucht moet nemen tot crowdfunding. Maar nu de plaat er ligt (als CD, als download en op groen vinyl) is het een aanrader om de plaat in één van de formats aan te schaffen. 1. Gimme Your Love
 2. Grow Grow Grow
 3. Myroomdowntown
 4. Tell Me the Truth
 5. The Soundtrack of my Wife
 6. Various Methods of Escape
 7. Social Ditch
 8. Out of the Shadow
 9. Walkie Talkie Tone
 10. Groovin'
 11. No XQS
 12. Gardening is the End