×

Recensie

Metal

02 maart 2012

Hail Spirit Noir

Pneuma

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Code666, aural music

Pneuma Hail Spirit Noir Metal 4.5 Hail Spirit Noir – Pneuma Written in Music https://writteninmusic.com

Hail Spirit Noir is in 2010 opgericht door Haris en Theoharis, die ook lid zijn van de band Transcending Bizarre?. Na anderhalf jaar werken aan het materiaal is de nieuwe CD Pneuma in samenwerking met een aantal gastmuzikanten opgenomen in de Lunatech Studios aan de voet van de Olympus. Het resultaat is een mengeling van psychedelische elementen, horror atmosfeer en hedendaagse black metal. Eind februari is deze plaat verschenen via Code666/Aural Music.

Met een ongezonde combinatie van rock, psychedelica, atonaliteit en tegendraadse ritmes hebben deze Grieken haast de perfecte muziek gecreëerd. Pneuma opent zeer sterk met het bizarre Mountain Of Horror en eindigt op hetzelfde nivo met Haire Pneuma Skoteino. Het volgende nummer, Let Your Devil Come Inside is een beetje twijfelachtig. Het vertoont veel kenmerken met folk en dat stoort mij een beetje. Het zorgt weer wel voor een vervreemdend element en dat weet ik op zich wel weer te waarderen. Het toont ook durf! Against The Curse, We Dream is weer een erg sterk nummer met elementen uit een oude horror B-movie. De muziek doet haast denken aan rockabilly, maar dan natuurlijk niet met die jeugdige energie. Het hele album heeft een donkere rottende atmosfeer. Het meest opvallende nummer is Into The Gates Of Time. Dit duurt bijna 13 minuten en is een krachtige compositie met veel afwisseling. When All Is Black is de ballad van de plaat. Of tenminste wat er voor door moet gaan.

Het is niet vreemd dat leden van avant-garde bands vaak in verschillende projecten meespelen. Hun inspiratie lijkt zo enorm en ongericht, dat ze deze niet via een project kunnen kanaliseren. De muziek op Pneuma doet me nog het meest aan Ved Buens Ende denken, hoewel Hail Spirit Noir wat meer rock georiënteerd is. Het klinkt misschien raar en ik heb soms ook wel mijn twijfels, maar 4,5 sterren is een passende score voor dit kleine juweeltje.

Tracklisting Pneuma:
1. Mountain Of Horror
2. Let Your Devil Come Inside
3. Against the Curse, We Dream
4. When All Is Black
5. Into the Gates Of Time
6. Haire Pneuma Skoteino  1. Mountain of Horror
  2. Let Your Devil Come Inside
  3. Against the Curse, We Dream
  4. When All is Black
  5. Into the Gates of Time
  6. Haire Pneuma Skoteino