×

Recensie

Roots

16 oktober 2012

First Aid Kit

The Lion's Roar

Geschreven door: Natalie Polman

Uitgebracht door: Wichita Recordings

The Lion's Roar First Aid Kit Roots 3 First Aid Kit – The Lion’s Roar Written in Music https://writteninmusic.com

Hoewel de stemmen van de meiden in First Aid Kit klinken als typische Amerikaans country, komen de bandleden uit Zweden. First Aid Kit is een folkduo bestaande uit de zussen Klara en Johanna Söderberg. Toen de twee een bandnaam zochten, pikten ze willekeurige woorden uit een Engels woordenboek. Of ze de naam van hun tweede album (debuut The Big Black & The Blue kwam uit in 2010) ook op die manier gevonden hebben, laten we in het midden. Wel is The Lion’s Roar een prachtplaatje geworden. Zowel qua muziek als qua foto op de cover: twee hippiemeisjes met lange ongekamde haren in lange gewaden in een bloemenveld met zonsondergang.

The Lion’s Roar is geproduceerd door guitarist Mike Mogis van Bright Eyes. Het is dan ook niet toevallig dat de zanger van Bright Eyes, Conor Oberst, meedoet op laatste lied King Of The World, dat hij ook heeft meegeschreven. Het lied klinkt opvallend opgewekt, net als de rest van het album trouwens. Voor Oberst was het iets relatiefs nieuws, aangezien Bright Eyes nogal duistere liedjes maakt.

Het album opent met de titelsong dat meteen goed blijft hangen, de zussen worden bijgestaan door fluit en gezwollen drums. Emmylou is een country-achtige song en een ode aan zangeres Emmylou Harris, waarin de twee prachtig samen zingen. Soms klinken de stemmen warm en dromerig als die van Lana Del Ray (bijvoorbeeld op The Hearts Of Men en Dance To Another Tune) en de muziek heeft wat weg van The Tallest Man On Earth en Laura Marling. Leuk zijn de toevoegingen van extra instrumenten zoals de vrolijk makende xylofoon op Blue, de subtiele dwarsfluit op I Found A Way of de violen op Dance To Another Tune. Mooi is ballad To A Poet, waaraan zoete pianoriedels zijn toegevoegd.

Op The Lion’s Roar is alles perfect in balans: muziek, zang, effecten en een goede productie. Het album blijft minder bij de basis dan het debuut, waarin akoestische gitaar de boventoon voert. Hoewel de beste nummers de eerste twee zijn en daarna niet één nummer er echt uitspringt, zijn Klara en Johanna erin geslaagd tien liedjes te maken die allemaal zo zoetsappig en lieflijk zijn dat het lekker wordt. Geschikte plaat om de lente sneller mee op te wekken.  1. The Lion's Roar
  2. Emmylou
  3. In The Hearts Of Men
  4. Blue
  5. This Old Routine
  6. To A Poet
  7. I Found A Way
  8. Dance To Another Tune
  9. New Year's Eve
  10. King Of The World