×

Recensie

Alternative

21 februari 2012

Field Music

Plumb

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: Memphis Industries

Plumb Field Music Alternative 4 Field Music – Plumb Written in Music https://writteninmusic.com

Oei, dit is een lastige om te omschrijven. Want Plumb van het uit Sunderland afkomstige duo Field Music (de gebroeders Peter en David Brewis) kraakt in al zijn voegen van alle ideeën die er op verwerkt staan. Het geheel barst nog net niet uit zijn voegen, met vijftien nummers in net iets meer dan een half uurtje. Vijftien nummers die ook nog eens regelmatig in elkaar overlopen, waardoor het ene nummer meer een opmaat naar het volgende lijkt dan daadwerkelijk en op zichzelf staand werkje. Anderzijds beginnen en eindigen andere tracks ook ineens uit het niets. Alles wat op een hapklare brok lijkt, wordt direct aan gruzelementen geslagen, zo lijkt het. De 35 minuten dat Plumb duurt lijken dan ook veel langer en vragen veel van de luisteraar. Sterker nog, het is soms zelfs wat vermoeiend. Maar het intrigeert mateloos en werkt verslavend.

Door die aanvankelijke chaos heen luisteren levert (zeker met koptelefoon op) erg veel moois op. Kekke riffjes, prima vondsten op de piano, guitige teksten en veel vrolijkheid. Who’ll Pay The Bills? is zo’n onweerstaanbaar liedje wat hortend en stotend voortploetert en waarop koebel en funky gitaartjes de kleur bepalen. Zelfs de grootte brompot zal er een glimlach op de mond van krijgen. Op zijn minst. Over funky gesproken, probeer maar eens stil te zitten op het wel erg opzwepende A New Town, dat wordt gedragen door een heerlijk basloopje en waar de onnavolgbaar strakke en toch chaotisch klinkende drums het ritme stuwend maar steeds verrassend houden. Hebben we het nog niet eens over de geluidseffectjes die op de achtergrond langs komen borrelen.

Nog even los van alle funky geluiden die voorbij komen, kan je toch stellen dat de grootste invloed uit de geschiedenis op Field Music toch The Beatles moet zijn. Zeker het eerste deel van het album lijkt een ode aan het Liverpoolse viertal. Zowel op het gebied van pakkende en ingenieus gemaakte pop, als het feit dat de band er vervolgens niet voor terug deinst om die perfecte popliedjes een beetje op te ruwen door er lustig op los te experimenteren. Het toont vooral aan dat ze niet zozeer ‘muzikaal’ maar meer ‘in de geest van’ werken. Zoals het laatste deel van Abbey Road eigenlijk ook in zijn geheel beluisterd moet worden, geldt dat voor het album Plumb in het algemeen. Het album werkt het best als je het in één zit tot je neemt, jezelf er aan overgeeft, elk nummer op zijn plek laat, waardeert voor wat het is en er steeds weer iets nieuws in ontdekt. Waarna je pas aan het eind van de rit weer uit het album geworpen wordt en je – net als met en achtbaan – snel nog een keer wil.

FIELD MUSIC – PLUMB

Start The Day Right
It’s Okay To Change
Sorry Again, Mate
A New Town
Choosing Sides
A Prelude To Pilgrim Street
Guillotine
Who’ll Pay The Bills?
So Long Then
Is This The Picture?
From Hide And Seek to Heartache
How Many More Times?
Ce Soir
Just Like Everyone Else
(I Keep Thinking About) A New Thing 1. Start The Day Right
 2. It's Okay To Change
 3. Sorry Again, Mate
 4. A New Town
 5. Choosing Sides
 6. A Prelude To Pilgrim Street
 7. Guillotine
 8. Who'll Pay The Bills?
 9. So Long Then
 10. Is This The Picture?
 11. From Hide And Seek To Heartache
 12. How Many More Times?
 13. Ce Soir
 14. Just Like Everyone Else
 15. (I Keep Thinking About) A New Thing