×

Recensie

Pop

31 augustus 2021

Faye Webster

I Know I’m Funny Haha

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Secretly Canadian

I Know I’m Funny Haha Faye Webster Pop 3.5 Faye Webster – I Know I’m Funny Haha Written in Music https://writteninmusic.com

Atlanta Millionaires Club opende treffend met het verkwikkende Room Temperature. Nou, met die klimaat beheersende kamertemperatuur zit het ook wel weer goed bij opvolger I Know I’m Funny Haha. Licht drogerende Pina Colada popdeuntjes om in alle rust de dag mee af te sluiten. Het decor van de ondergaande zon als natuurlijke achtergrond. Ergens in Atlanta op de veranda in een schommelstoel aan het loungen, terwijl de gedachtes een uitstapje maken naar het zonnige Hawaï. Folky, loom, maar vooral zomers. Faye Webster flikt het weer, en wijkt met haar vierde album op wat uitzonderlijke layback jazz uitspattingen en het wat steviger rockende Cheers niet sterk af van haar eerdere uitgeschreven succesformule.

Dat Barack Obama haar gespot heeft en de song Better Distractions tot zijn persoonlijke nationale cultuurgoed heeft uitgeroepen en welke vorig jaar een plek op zijn playlist heeft opgeëist, werkt uiteraard in het voordeel. Deze voormalige president is een groot liefhebber van tedere romantische soul, en in die hoek valt de singer-songwriter dan ook onder te brengen. Een geweldige promotiestunt die absoluut in het voordeel van Faye Webster uitvalt, maar natuurlijk ook hoge druk en veeleisende verwachtingen oproept. Het is van groot belang om die opgebouwde stabiliteit van Atlanta Millionaires Club voort te zetten op I Know I’m Funny Haha.

Op muzikaal gebied is er dus niet zoveel veranderd, de sound schuift wel steeds verder weg van de country, al zijn die heerlijke luie pedal steel gitaar sfeerpartijen van Matt Stoessel gelukkig nog steeds aanwezig. Deze veel gevraagde sessiemuzikant heeft het gevoelsmens Faye Webster al overtuigd op haar vorige plaat, waardoor het bijna vanzelfsprekend lijkt dat hij ook nu weer aanwezig is. Het vintage klinkende strijkerscollectief van Annie Leeth vervult hier een prominente rol op A Stranger, en ook bassist Bryan J. Howard is weer van de partij. The usual suspects dus. Nog steeds is de zangeres zoekende naar een geschikte drummer binnen het gezelschap, en vind er een afwisselende stoelendans plaats, zonder duidelijke winnaar.

Tekstueel zit ze wel in een andere belevingswereld. Vriendinnen bouwen aan een stabiele relatie en werken al aan gezinsuitbreiding. Andere levensdoelen, waardoor het contact verwaterd, en Faye Webster met haar partner de eenzaamheid verveeld achterblijft. De realiteit waarmee ze heeft te dealen en wat zeker in de onzekere coronatijd niet eenvoudig is. Better Distractions vat dit perfect samen in de onderbouwende zinnen die ondanks de luchtige ondertoon wel direct tot de confronterende kern komen.

I tried to eat, I tried to sleep
But everything seems boring to me
I don’t know what to do
Got two friends that I could see
But they got two jobs and a baby
I just wanna see you
Dependin’ on our time apart
The better the distractions are
And there isn’t a lot
Only took a couple times without you here to realize
But I figured it out

Het liefdesverdriet van Sometimes wordt gecompenseerd door het verlangend fantaseren naar onbereikbare sportidolen in het soft jazzy A Dream with a Baseball Player. Faye Webster is ook gewoon een doorsnee meisje next door geweest met een poster van honkbalspeler Ronald Acuña Jr. op haar slaapkamerdeur. Niks triest aan, al benadrukt dit wel die veilige droomwereld waarin gevlucht wordt. Een plek waarin reikhalzend wordt uitgekeken naar het leven als een rockster in het treffende titelstuk I Know I’m Funny Haha. Weinig ruimte voor zelfrelativering dus, maar met een klein stukje cynisme wel een eerlijk beeld van de somber klinkende vocalist. De humor ontbreekt op I Know I’m Funny Haha. Het is een dagelijks zwaar gevecht tegen de tranen en de depressies, een mooi verpakte hulpkreet van een hoog sensitieve zangeres die hunkert naar liefde en geborgenheid. Schijnbaar heeft ze dat geluk ondertussen gevonden, dus genoeg inspiratie om verder mee aan de slag te gaan. 1. Better Distractions
 2. Sometimes
 3. I Know I'm Funny Haha
 4. In a Good Way
 5. Kind Of
 6. Cheers
 7. Both All the Time
 8. A Stranger
 9. A Dream with a Baseball Player
 10. Overslept
 11. Half of Me